Немският магистрат Петер Верндл сподели своя опит с българските си колеги в Пловдив

0

Семинар на тема „Атестиране и конкурси за магистрати“, организиран от фондация „Ханс Зайдел” и Комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи към Висшият съдебен съвет се проведе от 15 до 17 септември 2014 г. в хотел “Империал” в града на тепетата. Семинарът е вторият по рода си след преминалия през февруари тази година в София Дискусионен форум с теми: „Атестиране на магистрати” и „Конкурси за магистрати”.

И този път гост-лектор е Петер Верндл, бивш президент на Висшия областен съд в Бамберг, дългогодишен ръководител на отдел „Кадри“ в Министерство на правосъдието на Бавария. Той изнесе пред българските си колеги лекции по темите: „Процедури за провеждане на атестиране на магистрати. Видове атестиране.”, „Атестиране на магистрати, които през периода на атестиране са били командировани в институции или органи на Европейския съюз или на международни организации.”, „Процедури за провеждане на конкурси.”, „Начин на кариерно израстване на магистрати, преместване и повишаване в длъжност.”

Над 80 магистрати от цялата страна взеха участие в семинара. Те проследиха с голям интерес лекциите и активно дискутираха по засегнатите въпроси. Коментирани бяха процесите на съдебната реформа в областта на атестирането, промените в правилата за първоначално назначаване, които бяха въведени след Дискусионния форум през февруари. Акцентът този път бе върху кариерното израстване на магистратите. Според Милка Итова, председател на Комисията по предложенията и атестирането към ВСС, ползата от семинара за българските магистрати е голяма. Тя обсъди с немския си колега възможно продължение на сътрудничеството в бъдеще.

[box title=”Петер Верндл” style=”soft”]Той започва кариерата си през 1975г в отдел „Кадри” на Министерството на правосъдието на Бавария. Бил е прокурор, съдия в Окръжен съд – Мюнхен II и във Върховния окръжен съд – Мюнхен, референт в Баварския конституционен съд. От 1999 до 2002г е президент на едно от най-големите съдилища в Бавария – Окръжен съд – Аугсбург. През 2009г Петер Верндл става президент на Висшия областен съд в Бамберг и отговаря за 7 окръжни и 18 районни съдилища, както и за Баварското правосъдно училище в Пегниц. От 2010г е член на съдебния състав на Баварския конституционен съд. Удостоен е с Баварския орден за заслуги заради големия му принос към Бавария и баварското правосъдие.
Въпреки внушителната му биография, както се казва, нищо човешко не му е чуждо. Петер Верндл е страстен привърженик на футбола. Като млад той е играл в младежкия отбор на TSV 1860 Мюнхен, а днес под егидата му е отборът на служителите в съдебната система на Бамберг. Друга страст изглежда му е историята, тъй като дори проливният дъжд в Пловдив не го спря в обиколката на града, обявен за Европейска столица на културата през 2019г.[/box]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here