Съвместен китайско-български проект „Среща с розите” поставя началото на нова медийна платформа между двете страни

0

С цел по-нататъшно задълбочаване на обмена и сътрудничеството между Република България и КНР в областта на журналистиката, подобряване нивото на двустранната медийна комуникация, както и по-добро обслужване на журналисти от двете страни, Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и Общокитайската асоциация на журналистите (ОКАЖ) подписаха Меморандум за съвместно създаване на платформата  „Китайско-български дом на журналиста”.  Документът бе подписан от Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова и от Изпълнителния Секретар на Общокитайската асоциация на журналистите  Тиен Юхун. Специално за подписването и за стартирането на първия по рода си съвместен проект в България бе на посещение журналистическа  делегация, включваща  най-големите китайски медии.

С колекция от видео и фотографски творби  на тема „Срещи с розата” бе поставено началото на поредица съвместни инициативи между български и китайски медии и журналистически организации.

Непосредствено след подписването на  Меморандума за създаването на  „Китайско-български дом на журналиста”, в който са заложени основите на бъдещото медийно сътрудничество между двете страни, базирано на  принципите на прозрачността и откритостта и отворен за участие и на други медийни партньори от държавите в Централна и Източна Европа, стартира и първият проект под надслов „Среща с розите”.

Това се случва в юбилейната 10-годишнина на мегаинициативата  „Един пояс, един път,  която отбелязваме през  настоящата година, както и в началото на стартиралото второ десетилетие от Механизма  за сътрудничество „Китай-ЦИЕ”.

Във връзка с подписването на документа между  Общокитайската асоциация на журналистите и Съюза на българските журналисти, в България бе на посещение делегация на Общокитайската асоциация на журналистите, водена от Изпълнителния  Секретар на Асоциацията г-н Тиен Юхун. В нея бяха включени главни редактори и директори  от  най-големите китайски медии – Агенция Синхуа, Китайската медийна група, в. „People’s daily”, Медийна група Шънджън и други.

В тържествена обстановка в салона на СБЖ, церемонията по подписването започна  с видеоприветствие от Специалния представител на Министерството на външните работи на КНР за сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа г-жа Дзян Ю. От името на Секретариата за сътрудничеството между Китай и ЦИЕ, тя отправи пожелания за успешна съвместна дейност, като подчерта: „Сътрудничеството между Китай и ЦИЕ, стартирало през 2012 г. отвори нова страница в приятелството и сътрудничеството между  Китай, България и други страни от ЦИЕ. България, като важен участник имаше активен принос  към Механизма за сътрудничество. Медийният обмен между  България и Китай изиграха положителна роля за насърчаване на взаимното разбирателство и приятелството между нашите народи”. Г-жа Дзян Ю определи като заслужен резултат от добрите медийни отношения между двете страни създаването на Китайско-българския медиен център, тъй като медийното сътрудничество е една от важните области на  взаимодействие между Китай и страните от ЦИЕ. Тя добави още, че през настоящата 2023 г., с подкрепата на Китайското Министерство на външните работи, десет журналисти от ЦИЕ, включително и от България са били сред първите участници в  създадения Пресцентър Китай-ЦИЕ. Тя изрази увереност че този вид обмен ще продължи и в бъдеще, като отдаде голямо значение на  подписването на Меморандума за създаването на Китайско-българския дом на журналиста. „Това е нова стъпка в отношенията между Китай и България и нова страница в отношенията между Китай и ЦИЕ”, бе категорична г-жа  Дзян Ю.

На церемонията при подписването на Меморандума, както и на откриването на проекта „Среща с розите”, присъства и Н.Пр. Дун Сяодзюн, извънреден и пълномощен посланик на КНР в България. След като отправи своите поздравления и благопожелания към домакините и  китайските  гости,  посланик Дун Сяодзюн  се спря на  голямото значение на медийния обмен, който е важна област за сътрудничество между Китай и България.   „Тази година се навършват 10 години от старта на Инициативата „Един пояс, един път“, а Механизмът за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ навлиза във второто си десетилетие. Догодина ще отбележим 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношенията между Китай и България. Благодарение на стратегическата визия и общата грижа на ръководителите на двете страни, отношенията между Китай и България се развиват устойчиво, а сътрудничеството ни в различни сфери дава плодотворни резултати”, каза посланик Дун Сяодзюн.  Той изрази и своята увереност, че създаването на Българо-китайския  медиен център ще донесе нови възможности за медиен обмен и сътрудничество между двете страни. „Надявам се, че медиите от двете страни ще се възползват в пълнота от своите предимства, ще изградят мост на дружбата, ще укрепят взаимното разбиране и ще съдействат по-добре за общуването и обмена между двата народа и страни в различни области”.

В словото си при подписването на  Меморандума за сътрудничество и в чест на откриването на “Китайско-български Дом на журналиста”, ръководителят на китайската журналистическа делегация г-н Тиен Юхун, припомни, че  настоящето събитие се радва на пълната подкрепа от страна на Механизма за  сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ, в годината, когато  се слага началото на второто десетилетие от създаването му. От друга страна, изключително важен момент е отбелязването на 10-годишния юбилей от стартирането на мегаинициативата „Един пояс, един път”.Именно тези две инициативи са ключови за съвместните възможности и са движещата сила на китайско-българското сътрудничество в различни области, включително в областта на новините и медиите. Той обясни, че създаденият “Китайско-български дом на журналиста” поставя началото на онова платформа за сътрудничество, като в рамките на Механизма за сътрудничество между Китай и ЦИЕ ще бъдат организирани много разнообразни инициативи и реализирани редица нови проекти. „По този начин се създават ключови възможности за медиен обмен между всички участници в платформата, както и възможности за издигане нивото на медийния обмен  на двустранно и многостранно равнище, посредством провеждането на медийни семинари, журналистически салони, обучителни обмени, изложби  и много други събития. Важно е да се подчертае, че новооткритият “Китайско-български дом на журналиста” ще действа на базата на принципите на отвореност, включване, и взаимни консултации, като по този начин дава възможност на повече журналистически организации то Централна и Източна Европа да се включват активност”,  подчерта още  той.

С известната в Китай поговорка, че „….хората, които споделят общи стремежи, не смятат планините и моретата за далечни

разстояния”, започна изказването си ръководителят на Пресцентъра на народното правителство на провинция Шандун, по чиято идея е  работата по  първия съвместен проект в рамките на платформата „Китайско-български дом на журналиста”.  „Тази поговорка може най-добре да обобщи и представи смисъла и значението на  новата ни инициатива за проекта „Среща с розите” подчерта г-н Сун Уен Ли и обясни, че идеята е да бъде показана  богатата колекция от видео и фотографски творби на тема “Среща с розите”, изготвени от журналисти, фоторепортери,  и видео-оператори, които са използвали своите умения,  за да покажат от една страна икономическото и социално развитие, а от друга – ултурните и исторически характеристики на страните от инициативата „Един пояс, един път”.

Не случайно на церемонията присъства и 20-членна делегация от провинция Шандун, която е на посещение в България за участие в културните събития в рамките на „Лято с китайската култура”. Те  запознаха присъстващите с особеностите на провинция Шандун, която  се възприема като едно от най-изначалните места на китайската цивилизация и родно място на конфуцианската култура, която има и важно икономическо значение, тъй като по своя БВП  през миналата година е на трето място в Китай.

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която бе домакин на събитието, припомни, че почти 40 години отношенията между СБЖ и Общокитайската асоциация на журналистите не са спирали  да се развиват нито за момент, дори в условията на пандемията от COVID-19 обменът на информационни материали  не е бил прекъсван. „Нашите взаимни връзки се развиват възходящо от година на година”, каза тя и изрази своето и на колегите си задоволство от съвместната българо-китайска медийна инициатива. „Международният дом на журналистите в морския град Варна  ще бъде Дом на българските и китайските медийни представители, и ще ни помогне за още по-благотворно развитие на контактите между журналистите от двете страни”, каза г-жа Тодорова при подписването на документа.

В рамките на посещението си в България делегацията от Общокитайската асоциация на журналистите проведе и редица срещи и разговори. Те  посетиха морския град Варна и разгледаха Международния дом на журналистите, който бъде седалището на „Българо-китайския дом на журналиста” и в който ще се организират разнообразни събития и инициативи още през тази година. Срещнаха се и разгледаха и Китайския културен център в София, като неговият Директор ги запозна с инициативите на ККЦ  от създаването му досега и значението му за разпространението на китайската култура и традиции сред българската и чуждестранна общественост, разговаряха и с колеги от различни медии. Всички бяха единодушни за навременността и необходимостта от реализирането на такива проекти, в които могат да се използват  културните дадености на страните за постигането на още по-ефективни резултати във взаимното сътрудничество и партньорство.

На официалното подписване на Меморандума и стартирането на проекта „Среща с розите” присъства и новият посланик на Република България в Китай г-н Андрей Тахов.

Новината е цитирана от Радио Китай за чужбина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here