Националната художествена академия открива изложба на студенти и преподаватели в Бургас

0

От 7 октомври до 3 ноември произведения на студенти и преподаватели от различните катедри и специалности на НХА ще бъдат изложени в Бургаската художествена галерия„Петко Задгорски“. Куратор на изложбата ебългарският историк на изкуството, критик и художник проф. д.изк. Свилен Стефанов.

Pokana_Burgas_NHA

Изложбата „Всичко е добре, когато започва добре“ включва творби от специалностите „Живопис“, „Скулптура“, „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Фотография“, „Дигитални изкуства“, „Резба“, „Керамика“, „Текстил – изкуство и дизайн“, „Метал“ и „Дизайн на порцелан и стъкло“. Чрез видео презентации, посетителите ще могат да се запознаятс произведенията от „Стенопис“, „Книга и печатна графика“, „Сценография“, „Индустриален дизайн“, „Рекламен дизайн“, „Дизайн за детската среда“, „Мода“ и „Реставрация“ (свързани с дизайнерско проектиране или с други характерни специфики).

Това, което обединява тази разноречива и многоаспектна изложба е съвременния начин на виждане и присъствие в света на изкуството. Независимо дали става въпрос за живопис, текстил или дигитални изкуства, неизменно се налага усещането за професионално познаване на съответната материя, най-често подкрепено с многопластови концептуални решения. Това е и целта на преподавателите – материите и формите да получат нови измерения в един бързо променящ се свят.

„Някои от най-талантливите ни студенти и преподаватели са от град Бургас, а е всеизвестен факт изтънченият вкус на бургазлии към изкуството. Сигурни сме, че изложбата ще отговори на очакванията им и смеблагодарни на Societe Generale Експресбанк за възможността да го направим“, сподели ректорът на Националната художествена академияпроф. Светослав Кокалов.

„Като една от най-старите банки в света, SocieteGeneraleЕкспресбанк има дълга традиция в подкрепата на младите артисти – вече 150 години изкуството е сред основните ценности на банката. Удовлетворени сме от доброто ни сътрудничество с Академията и ще продължим да помагаме на развитието на талантив изкуството”, каза Мария Русева, зам. главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк.

Изложбата бе показана по-рано тази година във варненската художествена галерия.

[box title=”Допълнителна информация за Партньорска програма НХА – SGEB” style=”soft”]Изложбата „Всичко е добре, когато започва добре“ е част от партньорската програма между Националната художествена академия и SocieteGeneraleЕкспресбанк. Партньорството между двете институции осигури по-добри условия за дебюта на младите художници на национална и международна художествена сцена. Съвместно бяха създадени запомнящи се културни прояви в подкрепа на най-младото ни съвременно изкуство.През 2014 година съвместно се реализират:
– Изложби на дипломираните бакалаври и дипломираните магистри на НХА; Творческа специализация за магистри, докторанти и преподаватели в ателиетата на НХА в СитеИнтернасионалДез ар, Париж;
– Лятна академия, творческа резиденция в „Дом Витгенщайн“, Виена,
– Международна лятна академия и скулптурен симпозиум в Творческата база на НХА, гр. Ахтопол.
– Изложба на студенти и преподаватели във Варна и в Бургас.
Инициативата се осъществява с подкрепата на дългогодишния партньор на Академията – SocieteGeneraleЕкспресбанк[/box]

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here