Кръгла маса на тема „Новруз – празник на новото начало“, Прес-клуб СБЖ, 27.04.2016г.

0

Сдружение за културни продукти и международен културен обмен „Спектър 21 век“ съвместно със Съюза на българските журналисти и под медийното партньорство на сп.„Дипломатически спектър“, организират кръгла маса на тема: „Новруз – празник на новото начало“. Събитието е част от инициативата на сдружението „Покажи традицията, подари празник!“ и ще се проведе на 27 април от 11 часа в залата на Съюза на българските журналисти.

лого Спектър 21 век[dropcap style=”flat”]П[/dropcap]разникът Новруз е символ на новото начало, на пречистването. Празнува се по различни начини от различните народи, като важен елемент в него е огънят. Новруз е ден за семейството и приятелите, за празнични ястия, за танци и пеене. През 2009г. Новруз е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, а през 2010г. Общото събрание на ООН обяви 21 март за Международен ден на Новруз. С цел на популяризиране културата на Новруз пред българските журналисти и граждани, на кръглата маса ще бъдат обсъдени: историята на празника, неговият смисъл, подготовката и начините на празнуването му при различните народи, съвременният свят на Новруз, връзката му с традициите и културата на България и др.

Гости и участници в кръглата маса ще бъдат посланици и аташета по култура на държавите – инициатори за вписването на празника в Списъка на ЮНЕСКО и за обявяването на Международния ден на Новруз. До момента, участие са потвърдили представители на посолствата на: Азербайджанската република, Република Албания, Ислямска република Иран, Република Казахстан, Република Македония. В кръглата маса специално участие ще вземат и учени от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.

Гулмира Бакирова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here