„Прозорецът” на Вежди Рашидов

0
[dropcap style=”flat”]П[/dropcap]розорец” е името на изложбата, която представи Вежди Рашидов миналата седмица, вечерта на 19.04.2016г в галерия „Арте”. Тя представя акварели, рисувани по време на лечението му в Германия миналата година. Дългите самотни часове, след като изтече времето за свиждане, той е уплътнявал с рисуване на пейзажа през прозореца. Ето какво ни казва той за преживяното: „И като си тръгне (жена ми), почваше дългото време. Дълго тягостно самотно и се налагаше през това прозорче да приемам света. И да видя, че някои дървета са живи. И някои листа имат свой живот. И всичко в природата то е живо и живее своя живот.”

IMG_0543Неслучайно идва и решението на Вежди Рашидов – всички средства от продажбата на творбите да бъдат дарени на Клиниката по детска онкология при болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”. Всички работи, около 50 творби малък формат, вече са продадени и макар че няма да са достатъчни за всичко необходимо на детската клиника, Вежди Рашидов се надява, че това ще донесе още протегнати ръце за помощ. И си спомня срещата си с болните деца.

„Да, аз съм на 65 години – ядох, пих, живях, бохемствах, всичко каквото даваше животът, аз го грабех с пълни шепи, но там седяха едни дечица, които не бяха нито толкова яли, нито толкова пили, нито толкова пушили, нито бохемствали, млади и красиви деца. Затова дарителството е важно, за него трябва да се говори открито, то създава един по-добър модел на света – казва художникът. На добър час.

На откриването днес присъстваха омбудсманът Мая Манолова, председателят на Комисията по културата и медиите в парламента Поли Карастоянова, депутатът Красимир Велчев, художникът Светлин Русев, генералният директор на БТА Максим Минчев и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here