Официален старт на Асоциацията на мароканските студенти в България

0

На официална церемония в посолството в София в петък, 12.6.2015г., на която присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Кралство Мароко у нас Н.Пр. г-жа Латифа Ахарбаш, представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Почетното консулство на Мароко в Пловдив, постоянно пребиваващи у нас мароканци и други гости бе дадено началото на работата на Асоциацията на мароканските студенти в България.

20150612_162321

Президентът на асоциацията и студент в Химико-технологичния университет в София, г-н Аюб Алами подчерта, че новата организация „има за цел да насърчи диалога и взаимното опознаване между Мароко и България най-вече чрез сближаване на българските студенти с техните марокански колеги, обучаващи се в България“. Нестопанската организация, председателствана от г-н Алами, си поставя още за цел организирането на културни и научни събития, подпомагане на марокански студенти при първоначалното им установяване у нас и успешното им интегриране в академичните среди и българската общност.

В поздравителното си слово посланик Латифа Ахарбаш подчерта, че новата асоциация без съмнение ще допринесе за активизирането на двустранните отношения чрез сближаването на студентските среди от Мароко и България. „Благодарение на дълбоките промени в Мароко, демократичните реформи в политически, икономически и чисто човешки аспект, извършвани под лидерството на крал Мохамед VІ, всеки един от нас е горд да представлява Мароко по свой начин, в своята област и сфера на познание“, изтъкна посланикът. Г-жа Ахарбаш увери мароканските студенти в България в пълната подкрепа на посолството на кралството.

Сред мароканците, обучаващи се у нас, най-голям интерес представляват инженерните науки, компютърните системи и технологии и медицината. Най-голям брой студенти от Кралство Мароко има в Софийския университет „Св.Климент Охридски“, Химико-технологичния университет и Франкофонския институт за администрация и управление (IFAG).

Страшимир Найденов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here