За първи път в България се проведе Хоров фестивал на руската църковна музика

0

В събота, 06 юни в Мраморната зала на Руския културно-информационен център в София успешно се проведе Първият хоров фестивал на руската църковна музика, посветен на 1000-годишнината от кончината на равноапостолния княз св. Владимир – покръстител на Русия. Жителите на българската столица имаха уникалната възможност да се присъединят към богатството на руската църковна музика и нейното голямо наследство – съхранило многогодишно творчество, но и обогатяващо се и до днес с произведения на съвременни руски композитори.

DSC00781

Фестивалът бе открит от председателя на „Руски клуб“ – София Нонна Дикова с думите: „Фактът, че този фестивал се състоя само по себе си е празник. Присъствието на талантливите екипи и ентусиазираните им лидери го потвърждава. Надяваме се, че руската духовна музика, ще се превърне в неразделна част от репертоара на много от хоровите колективи в България, още повече, че в състава на всички хорове-участници в Първия фестивал на руската църковна музика вече има наши руски съотечественици.“ След откриването на фестивала, бе прочетено приветствено писмо от директора на българското хорово общество Галина Луканова и на гостите бе представено журито, състоящо се от: Лидия Цанева-Иванова, председател на журито, възпитаничка на НМА „П. Владигеров“, хоров диригент, директор на частно училище по изкуствата „Артстел“; Стоян Ангелов, професор и преподавател в НМА и Маргарита Писаренко, певицата (мецосопран) от Москва, лауреат от международни конкурси.

Фестивалът бе открит с песнопение от XIV век на вокалния ансамбъл „Гласовете на Орфей“. Изпълнението бе последвано от „Чиста девица“ и „Отче наш“ на Иван Дубински, придружени от аплодисменти. Публиката не искаше да пусне от сцената любимия си женския колектив, редовно участващ в Коледния концерт на РКИЦ. Журито оцени уменията на участниците в три категории, а ръководителят на ансамбъла Венеция Караманова бе отличена с грамота за най-добър диригент.

Програмата на фестивала продължи по следния ред: Хор на Българската академия на науките (с ръководител Мария Вълчанова-Любенова), получил дипломи в трите категории, Смесен камерен хор „Петър Динев“ (с ръководител Боряна Найденова), хор „Проф. Георги Робев“ (с ръководител Нели Трошева )превъзходно изпълни произведенията на Милий Балакирев и Павел Чесноков и беше удостоен с диплома за изпълнението си на „Богородице дево, радуйся!“, а след тях дойде ред на красивата интерпретация на „Евлогитарии“ на Чайковски от хор „Евнолпа“.

Голям интерес у публиката предизвика детският хор „Звездица“ и малките му солистки Ева Божкова, Ния Щърбанова и Рая Димитрова, които получиха и специални награди. Тук можем да отбележим, че Ния Щърбанова и Рая Димитрова са победители в Международния конкурс на руската култура за млади сънародници „Истоки“, който се провежда в Москва с подкрепата на „Россотрудничество“, а Ева Божкова – лауреат на Международния конкурс „Калейдоскоп“ (Израел).

Подобаващ завършек на фестивала бе изпълнението на вокалната група „Душа поет“ (с ръководител Елена Хайреттин). Тяхното изпълнение на песента „Россия, Русь, храни себя, храни“ бе съпроводено от бурни аплодисменти, както по време, така и след края му.

При закриването на фестивала Нонна Дикова благодари за подкрепата от „Россотрудничество“ в България и Фонд „Устойчиво развитие на България“, както и на телевизия „Алфа“ за медийното отразяване на събитието. Тя също така изрази благодарност към председателя на българското хорово общество Галина Луканова за приветственото слово и оповестяването на събитието в бюлетина на Българското певческо дружество през май 2015.

Надяваме се, че първият хоров фестивал на руската духовна музика ще стане традиционен. В крайна сметка, той е предназначен да съживи и развие най-добрите традиции на руската хорова духовна култура, да покаже красотата на руската общественост на българското хорово пеене, да помогне на руските сънародници да запазят своя език и национална уникалност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here