ONE DESIGN WEEK 2015 стартира с най-мащабния мапинг в България

0

Темата на седмото издание на фестивала е “Digital One“ и ще бъде разгледана в специално създадената за фестивала изложба

IMG_1944Седмото издание на Mеждународния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK 2015, който се провежда в Пловдив между 19 – 28 юни, ще представи различни области от съвременния дизайн в рамките на 24 изложби в основната, съпътстващата и детската програма; международен професионален форум с лекции на световно известни имена в областта на дизайна от цял свят, най-мащабния 3D интерактивен мапинг, правен досега в България; 11 работилници в детската програма; 6 специализирани презентации на български и чуждестранни артисти; 8 мултидисциплинарни дизайн работилници; дизайн обиколки в Капана; два дизайн конкурса, филмови прожекции; базар с участието на 40 български дизайнери и много други инициативи и събития. Тази година в програмата на фестивала ще се включат над 200 участници от 20 страни. Екипът на „ЕДНО“, заедно със стажанти и безценната помощ на 83-ма доброволци, ще наброява над 100 души, стана ясно по време на специална пресконференция в мия.

В събитието взеха участие: Асен Асенов – директор на платформа за култура „Едно”; Адриана Андреева и Бояна Гяурова – творчески екип на ONE DESIGN WEEK 2015; Рене Беекман – куратор на основната изложба на фестивала – „Being Post-Digital”; Надя Захариева, програмен директор, „Изкуства и култура”, Фондация „Америка за България“ и Стефан Стоянов – заместник-кмет “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики”, Община Пловдив.

Фестивалът ONE DESIGN WEEK се организира от платформата за култура „ЕДНО“, в партньорство с Община Пловдив и “Фондация Америка за България”, в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. По време на пресконференцията бе обявено, че фестивалът е селектиран да получи сертификат за европейско качество на ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа“ след дълъг и интензивен процес на оценяване от независимо българско и международно жури. ЕФФЕ е пилотен проект на Европейската комисия за изграждане на платформа на фестивалите в сферата на културата. Проектът е иницииран от Европейската фестивална асоциация.

ОNE DESIGN WEEK 2015 стартира на 19-и юни в 21:30 ч. с „Cnnctr” (Конектор) – интерактивна 3D мапинг инсталация, която е създадена специално за седмото издание на фестивала. Проектът е иницииран от ONE DESIGN WEEK и за неговата реализация са поканени артистите от пловдивския артистичен колектив МЕЛФОРМАТОР. Проектът се реализира с ексклузивната финансова подкрепа на Programista и любезното съдействие на община Пловдив. Концепцията е вдъхновена от дигиталните взаимоотношения между хората в 21-ви век и силната енергия, която можем да произведем ЗАЕДНО, когато сме обединени от обща цел.

Първият ден на фестивала ще продължи с мащабно парти в Концертната зала на Държавна Опера Пловдив на Площад Централен 1. За музикалната селекция ще се грижат Мелформатор, Sirius & Methodikal (Reel Feel) и Konstantin Timoshenko (Help Me Jones). Пространството на залата ще бъде преобразено от аудио-визуална инсталация.

По време на пресконференцията кураторът на централната изложба на ONE DESIGN WEEK – „Being Post-Digital” Рене Беекман представи авторите на първата от този мащаб международна дизайн изложба в страната, в която са изложени творби на 20 автори от 8 държави. Изложбата може да бъде видяна в две галерии в Пловдив – „Дружество на Пловдивските художници” и „Градска художествена галерия” между 19-ти и 28-ми юни. Изложбата се организира с подкрепата на: Посолство на Австрия, Посолство на Белгия, Посолство на САЩ и Унгарски културен институт.

Представен бе и един от основните акценти на фестивала – професионалният дизайн форум, който ще се провежда на 27-и юни (събота) в Дома на културата „Борис Христов“, Пловдив. По традиция форумът на ONE DESIGN WEEK събира изтъкнати имена от цял свят, добре познати в сферата на дизайна и визуалните изкуства. Тази година не е изключение – сред лекторите на форума са: дизайнерът Ян Вилкер от култовото нюйоркско дизайн студио karlssonwilker; световно известният звуков артист, дизайнер и електронен музикант Юри Сузуки; директорът на Центъра за дизайн на Исландия Хатла Хелгадотир, Адам Ледерер от компанията за видео игри thatgamecompаny; белгийският артист Фредерик де Вилде, който изследва граничната област между науката, технологиите и изкуството; американската художничка и изследователка Ади Вагенкнехт; дигиталният артист и изследовател Карл-Йохан Росен; както и Каролин Офор и Елоди Мондре от френското студио за графичен дизайн Acmé Paris. Форумът се организира с подкрепата на: Посолство на Белгия, Посолство на САЩ и Френски културен институт.

По време на пресконференцията бяха обявени и резултатите в конкурса на ONE DESIGN WEEK и Coca-Cola – „Продължи контура на щастието“, в който взеха участие 89 млади дизайнери от цяла България. Шестчленно жури – представители на организаторите и професионалисти в областите на дизайна и съвременните изкуства разгледаха постъпилите апликации, сред които 73 индивидуални участници и 16 авторски колектива. Участниците са от цяла България – от ученици до известни и доказани автори. Единодушно бяха селектирани 19 проекта, които ще бъдат отличени с представяне в изложба по време на фестивала – в пространството на Творчески комплекс „Инкубатор”, кв. Капана.

[box title=”„Cnnctr” (Конектор) – най-мащабният интерактивен 3D мапинг, правен в България, ще бъде представен по време на ONE DESIGN WEEK”]

„Cnnctr” (Конектор) е интерактивна 3D мапинг инсталация, която ще се състои всяка вечер от 21.30 ч. в рамките на ONE DESIGN WEEK 2015 (от 19-ти до 28-ми юни) върху фасадата на бившия Партиен дом (пл. „Централен” 1) в гр. Пловдив.

Проектът е иницииран от ONE DESIGN WEEK и за неговата реализация фестивалът покани артистите от МЕЛФОРМАТОР, които са автори на изключителната инсталация. Петко Танчев е човекът, който стои зад цялата визуална част, музиката към проекта е дело на Атанас Динчев, а разработката на мобилните апликации е направена от Богдан Ковачев.

„Cnnctr” (Конектор) се реализира с ексклузивната финансова подкрепа на Programista и любезното съдействие на община Пловдив. Концепцията е вдъхновена от дигиталните взаимоотношения между хората в 21-ви век и силната енергия, която можем да произведем ЗАЕДНО, когато сме обединени от обща цел.

Тази водеща идея е в основата на интерактивната аудио-визуална инсталация, в която потребителите ще могат да участват чрез своя smart телефон и таблет. За целта е необходимо единствено да си инсталират апликацията „Cnnctr”, която ще бъде достъпна както за iOS, така и за Android платформите и ще може да бъде свалена непосредствено преди откриването на проекта на 19 юни, петък от 21 часа на пл. „Централен” №1 в Пловдив.

Проектът е мултидисциплинарен – съчетава множество различни софтуерни и хардуерни компоненти, между които:

  • Derivative Touch Designer – визуална част на проекта;
  • Ableton Live – софтуер, чрез който се създава генеративният саундтрак на инсталацията;
  • Max For Live – плъгин за Ableton Live, който позволява връзката между генеративната визуализация и музиката.

Интересен аспект на проекта е, че ако потребителят избере да използва апликацията „Cnnctr” с Facebook профила си, ще допринесе за изграждането на генеративна скулптура, базирана на социалните връзки между всички потребители на приложението. По този начин проектът ще изрази в съвсем физически и триизмерен формат чрез генеративни методи сложните връзки между хората. Ще бъде създадена скулптура, която визуализира информацията за взаимоотношенията между участниците. Скулптурата ще бъде завършена и представена след края на фестивала.[/box]


За фестивала:

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Събитието се организира в подкрепа на Пловдив Европейска столица на културата 2019. ONE DESIGN WEEK се организира от платформата за култура ЕДНО. Освен основната изложба и професионален форум с изтъкнати имена от сферата на съвременния дизайн седмото издание на ONE DESIGN WEEK включва редица инициативи със свободен достъп за широката публика – изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, партита и т.н. ONE DESIGN WEEK е платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here