Секретар на читалище изработи фолклорни костюми по време на пандемия

0

Румяна Кръстанова: „Бъдете здрави и смели, не спирайте да мечтаете, правете добро“

Уважаема г-жо Кръстанова, хората са изправени пред новото предизвикателство на века- пандемията. Това промени обичайния ритъм на живот. Стоим си вкъщи, пазим лична хигиена, учим, работим от домовете си. Споделете вашият опит като секретар на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1927“?

Моят опит се базира на практиката, постигната през последните тридесет години. Продължавам да трупам знания и днес. Опитът ми идва от  труда и дейностите, свързани с цялостното възстановяване на читалището от неочакваното наводнение през 2005 г., възстановяване на книжния фонд.

През годините проведохме много културни и развлекателни дейности. Взимали сме участия във  фестивали, концерти, събори. Имаме многобройни грамоти и отличия, златни медали и Орден „Кирил и Методий „II-ра степен,придружен с Указ №27. Винаги отбелязваме паметни дати и годишнини на български писатели,  революционери и видни българи, оставили белег в историята на България чрез изнесени витрини и презентации. Честваме   всички празници и обичаи като Бабинден, Джамал, Трифон Зарезан, Ден на самодееца, Баба Марта, Осми март, Ден на пролетта, Лазаруване, Великден, Ден на книгата, Ден на славянската писменост и култура, Шопско надиграване, събора на селото – 24 Май, Ден на детето, Еньовден, Денят  на София – участие в общинския празник, Ден на пенсионера, Денят на християнското семейство, Денят  на народните будители, Никулден, Коледуване, Коледни и новогодишни празници, топене и вадене на пръстени, имаме участия като гости в НЧ „Димчо Дебелянов – 1960“, в детската градина на селото и на празници в околните райони.

Натрупах опит при изготвяне на проекти  за обновяване и попълване  на книжния фонд на библиотеката. Имаме спечелен проект от „Зелена София”, участия в медиите. Поддържаме различни по характер клубове: клуб на пенсионера, клуб сръчни ръце, приятели на книгата, клуб на родолюбието, каланетика, таекуондо, изобразително изкуство и рисуване, народни танци за деца, възрастни и начинаеща група.

Вашето  читалище има богата дейност в областта на традициите и фолклора. Разкажете какво се случи през тези два месеца по време на изолация? Научих,че сте сътворили великолепни костюми? От къде тези умения?

Идеята да изработя фолклорните облекла се породи от изнесените  коледни концерти на нашите самодейци в читалището и на площада.

По време на пандемията открих  с дарения от  платове, които съхранявах дълги години. За тези два месеца изработих 14 броя дамски литака, 8 детски елечета, 5 броя детски ямурлука. Успях да преработя 10 броя мъжки ризи и 10 броя женски ризи, на които заших ширити и гайтани във фолклорен стил.

Променят ли се човешките взаимоотношения, без прекия контакт?

За мен лично не са се променили, защото не съм спирала да поддържам връзка с колежки, самодейци и почитатели на читалището.

На какво учи пандемията всички нас?

Пандемията успя да ни научи на търпение,  дисциплина и отговорност към себе си и околните. В такъв период човек си дава сметка за важните неща от живота, степенувайки ги по важност и приоритет.

Пандемията е период от живота, който учи да ценим най-важното – здравето.

Нека да завършим оптимистично за читателите на сп. „Черно и Бяло“ с думите:

Желая на всички читатели: бъдете здрави, не спирайте да мечтаете и да сбъдвате  мечтите си. Вярвайте и правете добро, защото то ще ви се отблагодари. Бъдете смели,  съдбата обича смелите.

И не забравяйте, всичко ще се оправи!

Биографична справка:
Румяна Георгиева Кръстанова е секретар и библиотекар в НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1927“ с. Долни Богров. Родена е в гр. Елин Пелин, но от дълги години живее в с. Долни Богров. Омъжена е има син, дъщеря и четирима внуци.

Интервюто взе Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here