Пандемията, която пренареди живота

0

Цецка Кочкова: „Бъдете отговорни за всеки миг от безценното време, в което сме на тази прекрасна планета. Казвайте по-често „обичам те“ на своите деца и близки“

Уважаема г-жо Кочкова, хората са изправени пред новото предизвикателство на века – пандемията. Това промени обичайния ритъм на живот. Стоим си вкъщи, пазим лична хигиена, учим, работим от домовете си. Споделете вашият опит като преподавател и председател на читалище?

Хубавото в случая е, че най-после ни остана време да свършим някои изоставени неща, които сме отлагали за друг. В професионален план ни се наложи буквално за два–три дни да се пренастроим към онлайн комуникация. Слава Богу, справихме се доста успешно. Най-после родителите намериха време за децата си и успяха да видят техните трудности и проблеми.  Разбира се оцениха и труда на учителите. Едва ли ще се намери родител сега, след всичко преживяно, който да упреква или неглижира работата на учителя. Комуникацията учител-родител премина на нова основа, на взаимно уважение и зачитане усилията на двете страни.

Като председател на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1927“ в с. Долни Богров мога да кажа, че  бяхме принудени да прекратим своята културна дейност. Това  се оказа също толкова продуктивно време за довършване на  приятни неща, като ушиване и окомплектоване на народните носии, подреждане и картотекиране на всички нови издания, подреждане на архива и още много такива неща, за които в забързаното ежедневие не оставаше много време. За различните празници поздравихме  своите самодейци и жители с публикации и качване на снимки от предишни години във фейсбук-профила на народното читалище.

Вашето читалище има богата дейност в областта на традициите и фолклора. Разкажете какво се случи през тези два месеца по време на изолация? Вашите преподаватели и възпитаници какво правят?

Всички се подчиняваме на разпорежданията на Щаба и правителството – седим си вкъщи. Контактите намаляха, но не сме прекъсвали комуникацията си, чрез всички налични начини – телефонни разговори, публикации, предизвикателствата да публикуваме любими книги, които четем по времена карантината.

Променят ли се човешките взаимоотношения, без прекия контакт? Виждате ли онлайн дейностите като част от живота ни в бъдеще?

Разбира се, живата среща е много по-добра и от най-качествената онлайн връзка. Усещането на събеседника и атмосферата са коренно различни. Прогресът е част от нашето бъдеще, но искрено се надявам, че всеки от нас оценява жизнената необходимост от директен контакт. Да, новите технологии имат място в нашия живот, но мярката във всичко е разковничето за запазване на връзката с реалността. Младите хора прекарват голяма част от времето си в социалните мрежи.  За съжаление при някои се наблюдава бягане от действителността във виртуалния свят. Но се надявам, че животът сам ще се погрижи за тяхното осъзнаване. На село изолацията се понася много по-лесно, защото си имаме двор, ангажименти по поддържането на къщата, някъде и животинки. Много хора използваха това време за ремонти и довършване на недовършени работи.

На какво учи пандемията всички нас?

Дано повечето от нас са разбрали кои са истински стойностните неща, като да видиш, усетиш човека до себе си, да можеш да пипнеш и прегърнеш любими хора, да се радваш на простичките неща. Надявам се да сме пренаредили приоритетите си и да сме оценили нещата, които не се купуват с пари, но са основа на живота ни като хора и част от всичко около нас. Иска ми се да сме намерили време да си дадем сметка, че никой не може да разрушава природата безнаказано, че планетата може да продължи без нас, но ние без нея не.

Нека  да завършим оптимистично за читателите на сп. „Черно и Бяло“ с думите:

 Бъдете здрави, осъзнати и отговорни за всеки миг от безценното време, в което сме на тази прекрасна планета. Казвайте по-често „обичам те“ на своите деца и близки, уважавайте и ценете всеки миг прекаран с любимите си.

Биографична справка:
Цецка Кочкова е преподавател и председател е на читалищното настоятелство на НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1927“.
Завършила е Висшия педагогически институт в Благоевград. През 2009 г. се дипломира като психолог. Член е на управителния съвет на сдружение „Училищно и семейно консултиране“. Кочкова е била кмет на с.Долни Богров от 2011 до 2015 г.

Интервюто взе Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here