Петнадесет години от създаването на Профилирана гимназия с интензивно изучаване на румънски език „Михай Еминеску” и Денят на румънската култура

0

Ваше Превъзходителство, Уважаеми гости, колеги, ученици, приятели,

През 1999г в София отваря врати интересно, специфично, единствено на Балканите училище – ПГИИРЕ „Михай Еминеску”. Най-младото училище вече е на 15 години. Днес отбелязваме 15 годишнината на румънската гимназия, патронния ни празник и деня на румънската култура. Петнадесет години за едно училище са малко, но и достатъчно, за да се превърне в място, даващо добро образование и възпитание, символ на достойнство, традиции и държавност.

Живеем в динамично, интересно, бързащо време. Децата ни растат и се развиват в голямото европейско семейство, в реалността на променящите се с бързи темпове технологии. Нужни са знания, нужно е владеене на чужди езици, нужно е учениците да овладеят изкуството да мислят, анализират, да различават доброто от злото, грешното от правилното, да се ориентират кое е благородно, честно и достойно. Да осъществяват идеите си, мечтите и въжделенията си.

Завършвайки румънската гимназия, учениците ни излизат добре подготвени, знаещи и можещи. Доказателство за това е тяхната реализация – от всички завършили 96% са приети във ВУЗ-ове в България, Румъния, Англия, Шотландия, Германия, с което доказваме, че под слънцето има място за всички чужди езици, не само за традиционните.

Голямото предимство на училището ни – завършилите средното си образование ученици да кандидатстват във ВУЗ-ове в Румъния по техен избор и желание се използва и дава възможност за добър избор и реализация. Подготовката, която получават като знания е на високо ниво, давана от много добър педагогически колектив от специалисти – професионалисти и педагози, които със знания, умения, упорит труд и системност превръщат плахия ученик в знаещ, можещ, мислещ, със самочувствие, подготвен за битките в живота млад човек. На високо ниво е обучението по румънски език. Наши ученици, участвайки в международни олимпиади в Румъния се завръщат със спечелени призови места, наши осмокласници побеждават техни връстници, за които румънският език е майчин.

В гимназията еднакво стойностно и качествено се работи не само по трите чужди езици, а и по останалите учебни предмети. Тази учебна година деветокласничка, която не изучава астрономия, отлично се представи на училищния кръг на олимпиадата и е класирана за областния кръг.

Единственото училище в София, което ще участва в националния проект „Народните будители и аз” по линията Ротари клуб, е нашето. Учителите ни трябва да се гордеят заедно с учениците си, с откритите уроци-иновации, които се провеждат в Софийския и в Нов български университет заедно с университетските преподаватели. Правим дръзки опити да докажем, че работим мащабно, с мисъл за бъдещето и отговорност към младите хора, които растат под неуморните ни грижи. Борим се да създадем едно неповторимо училище, за което да се говори с добри думи за постигнати резултати.

Българо-румънските отношения се развиват бързо и успешно. Непрекъснато набират скорост, която трябва да е скорост за развитие и на румънската гимназия. За това училище бъдеще има. Ако преди години не бяхме известни, сега имаме ученици с международни награди, златни медалисти по плуване и женски футбол имаме самочувствието, че можем.

Базово училище на СУ „Св. Климент Охридски”, с ползотворни, творчески, богати на съдържание връзки и съвместна дейност с Факултета по класически и нови филологии, Исторически факултет, Философски факултет, Съюза на българските журналисти, Посолството на Румъния в България, българската гимназия „Христо Ботев” в Букурещ ни дават дързостта и амбицията да вървим по неутъпкани пътеки и да отстояваме правото си на уникалност.

Работейки, знаем, че носим огромна отговорност, градейки интелектуалния потенциал на бъдеща България. Знаем, че да си  преподавател и учител днес е призвание, което идва с предизвикателството да предадем знанието на новите поколения, които растат в реалността на променящите се с бързи темпове технологии.

В живота човек навлиза не само образован, а и широкоскроен, възпитан, носител на общочовешки качества и ценности. Това в училище се постига с интересна извънкласна дейност, която има място при нас.

Дискусионен клуб „Дебати”, постоянно действащи клуб и семинар за студенти, ученици, учители, преподаватели от Факултета по класически и нови филологии и Исторически факултет, театрално студио, клуб „Приятели на поезията”, „Клуб на любителя фотограф”, възможности за работа през лятото по морските курорти за наши ученици, ползващи трите чужди езици, които се учат при нас. Това прави живота в румънската гимназия динамичен, интересен, сплотява учители, ученици, родители, с които работим добре и навреме решаваме проблемите си.

Нашите празници, срещи, откритите нетрадиционни интерактивни уроци се провеждат в залите на Софийския и Нов български университет, в Съюза на българските журналисти, в Посолството на Румъния в България. Голяма част от тях се осъществява по инициатива на нашите ученици, което доказва, че подготовката, която получават им позволява да доразвият и приложат на практика идеите си, което пък от своя страна несъмнено води до повишаване качеството на учебно-възпитателния процес. Добри партньори сме с вестниците „Учителско дело” и „Азбуки”. Поставихме началото на съвместна дейност с дипломатическия институт към МВнР с цел професионална ориентация на учениците ни към професията на дипломата и обогатяване на интелектуалния им кръгозор.

Имаме си и проблеми – най-вече финансови. Липсата на самостоятелна сграда на училището не ни позволява да си подредим нашата къща уютна, красива, желана, в която да влизаме като в храм и да излизаме доволни, удовлетворени от свършеното. Това не ни отчайва, ще продължаваме напред според условията и възможностите ни.

На всички ученици, учители, приятели, които са до нас честитя 15-тия рожден ден на любимото училище. То ни обединява, дава ни възможност да сме различни и единни в многообразието, неповторими и едновременно с това да бъдем част от съвременното развитие на света. Нека нашия празник наново да ни зареди с оптимизъм и енергия за постигане на мечтите ни, за успехи, постижения на училището. Да не се задоволяваме с малкото, днес да работим за утре, бъдещето да е наше. Да създаваме идентичност, да възпитаваме, да не спираме и да следваме девиза ни, който е: „И още…и още..и още!”.

Директор:

Н. ТАСЕВА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here