Делегация в Сирия

0

На 17.01.2014 год., българска делегация за приятелство със  Сирия пристигна на четиридневно посещение в Дамаск , за да се срещне със сирийски правителствени представители, да  разгледа   на място   обстоятелствата, да  обсъди начини за сътрудничество между двете страни във всички области, в следващата фаза за изгрaждането на Сирия и да се запознае с най-новите развития по отношение на преговорите, които ще бъдат стартирани по време на мирната  конференция Женева- 2.

Българската делегация се срещна с председателя на Народното събрание г-н  Мохамад Жихад Аллахам. На срещата г-н Аллахам  потвърди необходимостта от истинска международна воля за борба с тероризма,  за  разкриване на  спонсорите и поддръжниците му, водени от Саудитска Арабия. Той посочи пред делегацията, водена от народния представител  г-н  Страхил Ангелов- председател на парламентарната група за приятелство  България – Сирия, че ” тероризмът в Сирия от близо три години, се финансира от Саудитска Арабия, която е фабриката на тероризма по света,  насърчаваща разпространението на терористичната екстремистка идеология, под прикритието на ислямската религия, която е далеч от екстремизъм и насилие”. Г-н  Аллахам осъди несправедливите икономически санкции, наложени от Запада върху сирийския народ, извън рамките на Съвета за сигурност на ООН.

На свой ред,  г-н Ангелов посочи необходимостта от   засилване на  връзките със сирийския парламент и обмяна на информация за това, което се случва реално в Сирия ,  за да се информира българския народ, като изтъкна, че най-доброто място за решаване на проблемите и различията е парламента  чрез диалог.

От своя страна,  зам.-министъра на външните работи на Сирия  г-н Хамед Хасан  посочи , че Сирия държи на добрите отношения с българския народ,  за постигането на общи интереси между Сирия и България . По време на срещата г-н Хасан изтъкна пред българската делегация, значението на посещението  в този етап, което ще допринесе за развитието на отношенията между двете страни и народи. Г-н Хасан говори  за разрушенията на икономиката,  инфраструктурата, причинени от терористичните актове и наложените от ЕС срещу сирийския  народ несправедливи санкции, както и за действията и инициативите, предприети от Сирия за успеха на Женевската конференция,  постигането на нейните цели , борбата срещу тероризма,  за да  се спре кръвопролитието, в момент, когато някои страни пречат на усилията за провеждане на   конференцията.

Членовете на българската  делегацията изразиха своята  подкрепа за Сирия, осъдиха конспирациите и войната, като изразиха своята солидарност със сирийския народ срещу тероризма,  дезинформацията и  икономическия  натиск. Делегацията отбеляза важната роля на президента Башар Асад в Сирия, за запазване на  суверенитета, единството, независимостта и защитата на интересите на своя народ и разгрома на тероризма на неговите територии.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here