Соня Чакърова и Димитър Аргиров ще зарадват почитателите си с втори албум

0

Магнетичната преподавателка пее от 5-годишна, а днес е диригент на 60 момичета и жени на различна възраст

Здравейте, ценители на изкуствата и величието на българския фолклор! Днес ви срещаме  със  Соня Чакърова – певица, диригент, преподавател и творец. Първите стъпки в музиката прави на 5-годишна възраст.  В рода на Соня по майчиния и  бащиния линия всички са музикални. Завършила е  АМТИИ гр.“Пловдив“ със специалност „Дирижиране на народни състави“. След конкурс, като студентка в първи курс е приета на работа   като артист-хорист  в пловдивския  Ансамбъл „Тракия“. Соня Чакърова пее  в хор „Ваня Монева“. Зад себе си има десетки концерти  в България и по света – Австрия, Белгия, Турция, Сърбия, Индия, Китай, Италия, Япония, Белгия, Хърватия, Словакия и др. През годините участва в безброй проекти – фолклор, джаз, етно, класика и записи на филмова музика. Дълги години работи като водещ на телевизионно предаване и режисьор. Като режисьор има над 200 заснети видеоклипа на фоклорни изпълнители, както и няколко музикални филма за изтъкнати народни певци и филми свързани с обичаите на българите. Паралелно с всичко това, развива и своята преподавателска дейност с деца и възрастни. От 2016 година успешно си партнира с певеца Димитър Аргиров и стават разпознаваем дует. Имат  издаден дуетен албум „Душа гори, песен пее“, който представиха на своята публика с голям концерт в столицата. Тяхната  група „Горяни е известна с това, че създава изкуство, търсещо пресечната точка между рок и фолклор.

От три години Соня Чакърова е диригент на народен хор към ПФА „Шевица“ по покана на ръководителя Петър Ангелов. В същия Ансамбъл ръководи и детски певчески състав.

– Уважаема госпожо Чакърова, изпълвате ни с усещането за извървяването на един безкраен път по стъпките на народното творчество. И сякаш не спирате, поне да отдъхнете…

– Нямаме време за това, пък и работата ни дава сили да вървим напред. Последните години са много интензивни и динамични. С Ансамбъл „Шевица“ представихме  пред пълна зала 1 на НДК спектакълът „ В огледалото на водата“, което е работното заглавие на разказа „Божура“ на Йордан Йовков. На този концерт наш гост беше неповторимия Теодосий Спасов, с когото имахме честта за направим заедно две песни. С този спектакъл успяхме да бъдем в няколко български града, където невероятните ни танцьори под ръководството на Петър Ангелов и гласовитите певици от народния хор, докоснаха публиката и се надявам, че оставихме трайна следа и обич към фолклора в сърцата им. Бяхме поканени и изнесохме концерт и в Братислава пред българската общност и дипломатите. Следващата година концертите продължават, а готвим и други изненади.

– Разкажете повече за работата си като диригент и преподавател?

– За мен е голяма радост и отговорност да съм диригент и да ръководя 60 момичета и жени на различна възраст. Преди всичко те са много добри и интелигентни хора и се радвам, че успявам да запаля в тях обичта към народната песен, хоровото изкуство и да разкривам потенциала им. Звучи нескромно, но мисля че ние сме най-големия непрофесионален народен хор в България.

Голяма част на времето си посвещавам на преподаване. Най-малката ми ученичка е на 2 години и половина, най-голямата над 50. Изпитвам лично удовлетворение от всеки малък или по-голям напредък и успех на всеки, на когото се опитвам да предам знания и опит. Учениците ми са интересни, сърцати и заедно вървим напред всеки със своето индивидуално темпо.

Обичам преподавателската дейност и се надявам да  успявам в тази област.

– Но, вие сте и жури, давате оценки на талантливи хора, а и работите с Ваши колеги?

– През годините съм била жури на различни конкурси. В последните две години съм  в категория „вокал“, народно пеене и вокални ансамбли в Международен музикален онлайн конкурс “Wings for Stars” и виждам колко много даровити деца има. Трябва само някой да им подаде ръка и да ги води по верния път. Обогатявам се много и с участието ми в хор „Ваня Монева“. През 2024г. ще честваме годишнина и имаме поредица от концертни изяви. Щастлива съм, че толкова много години сме заедно с маестра Ваня Монева и момичетата от хора.

Какво да очакваме като ваши почитатели през 2024 година?

Голямо удоволствие за мен е да работя в дует с колегата Димитър Аргиров. Станаха не малко години откакто за първи път запяхме заедно и нещата се получават все по-добре. Въпреки трудностите успяхме да издадем дългоочаквания ни първи диск, както и да организираме и осъществим един прекрасен концерт по този повод. През изминалата година имахме доста концерти и покани. Щастлива съм, че хората ни харесват, запяват нашите песни и се веселим заедно. Ще издам малко от „кухнята“ като кажа, че вече работим усилено по втория ни албум и в най-скоро време ще представим някои от новите песни. Надявам се, че ще можем да осъществим и други важни неща, но за тях ще говорим по-нататък. Работим и по една много интересна песен с „Горяни“.

Дните ми са наистина много динамични. Преподавам, творя, надграждам нови идеи, вечер репетиции, концерти по цяла България. Миналата година с подкрепата на Национален Фонд Култура успях да запиша и издам две изцяло авторски мои песни. Те не са народни, по мои тeкстове и аранжимент са и ги записах с класически инструменти. Имах огромното желание и мечта да ги направя и се радвам, че успях. Подготвям и няколко народни песни, които се надявам да имам финансовата възможност да осъществя през следващата година. Понякога не ми стигат 24 часа, но съм щастлива и виждам смисъл във всичко, което правя. Човек трябва да следва сърцето си.

Пожелавам на читателите на сп.“Черно и бяло“ здраве, радост и дълголетие. Да продължават да обичат стойностното изкуство и  българския фолклор!

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here