Копривщица пее и танцува, дава и вдъхновява

0

Най-големият събор на творците в Копривщица отличи читалищни изпълнители – три грамоти за НЧ „Св. Г. Победоносец-1999“, гр.София

С магията на фолклора ще запомним тазгодишното 12-о издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица от 5 до 7 август. Участваха над 6 500 души от цялата страна. Съборът датира от 1965 г. и се провежда на всеки пет години в един от най-прекрасните ни възрожденски градове. Организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).

Едновременно с фолклорния събор в музеите, по улиците и площадите на Копривщица бяха изложени изумителните произведения на над 150 родни занаятчии – дантели, килими, носии, накити, музикални инструменти.

Това събитие на духа и творчеството се провежда по регламент и преминава през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап, който приключва до 15 юни 2022 г., се провежда във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват експерти от ИЕФЕМ – БАН.

Излъчените от областите изпълнители се представят на националния етап в Копривщица. До 1-ви юли 2022 г. в Министерството на културата и в Община Копривщица постъпва информация за точния брой на участниците от отделните региони със съответните програми и времетраене на изпълненията. Съборът протича с изяви на 7 сцени, с участието на петчленно жури.

От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Националният съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата прие Статут за провеждането на Събора, а през 2022 г. бе утвърден и Регламент.

Въпреки голямата конкуренция и професионална надпревара, тази година творците от НЧ „Св.Георги Победоносец-1999“ гр. София получиха три грамоти за постиженията си във фолклорната програма на събора. Грамота за участие в 12. Национален събор на българското народно творчество Копривщица, август 2022г. получи сборна група от певци, музиканти и танцьори с ръководител Даниела Николова. С по една грамота се отличиха за участието си с автентични фолклорни песни в Националния събор Христо Иванов и Андрея Йорданова от НЧ „Св. Г. Победоносец-1999“. Читалището получи и сребърна значка за участие.

С много искрени аплодисменти публиката подкрепи изявите на певците, музикантите и танцьорите от читалището. Поздравления бяха поднесени от журито и от председателя на НЧ „Св. Г. Победоносец-1999“ Даниела Козовска, която пожела на участниците бъдещи успехи във фолклорната традиция.

„Копривщица е мястото, което събира българщината, поезията и творчеството на родината ни“, каза тя.

Миглена Китанова,
Фондация „Слънчеви пътеки“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here