Младежката кампания „IP Защо Не“ / “IP Why Not” подкрепя авторското право

0

Кампанията IP Защо Не“ / “IP Why Not” е инициатива в подкрепа на защитата на интелектуалната собственост на Агенция Стратегма с финансовата помощ на програма Ideas Powered на Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO). Тя продължава усилията на кампания „IP: Защо да ми пука?“ за насочване на вниманието към важността на правата за интелектуална собственост и за разясняване на разнообразните им приложения в нашия живот.

Кампанията е насочена към младежи на възраст от 15 до 24 г. в четири държави – България, Испания, Португалия и Естония.

Проектът включва редица забавни, творчески дейности, насочени към популяризиране на значението и ползите отавторските права:

Знаете ли къде да търсите легално онлайн съдържание за любимите си изпълнители?

В рубриката „Артист на фокус“ всяка седмица ще бъдат представяни известни европейски, български, испански, португалски и естонски творци от различни жанрове и къде можете да намерите тяхното най-ново творческо съдържание от законни източници. Вие избирате кой да бъде следващият артист – гласувайте в седмичните анкети в социалните мрежи. Разгледайте над 30 артисти в категориите музика, сценични, изобразителни, филмови, дигитални изкуства, литература.

Вашето мнение е важно – Променете резултата!

Важно ли е авторските права на творците да бъдат защитени? Трябва ли плагиатството да се наказва? Колко често теглите нелицензирана музика от интернет?

В рубриката „Промени резултата“ можете да гласувате и да видите в реално време какво мислят младите хора по важни въпроси, свързани с правото на защита на интелектуалната собственост.

Гласувайте и вижте веднага как вашият глас променя статистиката – http://ipwhy.europe.bg/bg/statistics-fc  

Изкуствен интелект помага в разясняването на правата върху интелектуалната собственост – Чат ботът. Какво всъщност е изкуствен интелект и може ли той да твори? Не са ли машините просто инструмент?

Представете си как можете да намерите полезна информация и да обсъдите идеите си, докато си чатите. Звучи лесно и приятно, нали?

Разговаряйте с:

  • Чат бота Арти заизкуството, създадено от изкуствен интелект;
  • Чат бота Флора за околната среда и интелектуалната собственост.

http://ipwhy.europe.bg/taxonomy/term/642

Програмата работи като обикновен чат, в който всеки може да зададе въпрос и веднага да получи отговор или да избере от предварително зададени въпроси. Арти и Флора говорят на 5 езика – български, английски, испански, португалски и естонски.

Очаквайте съвсем скоро и следващата интересна тема, по която ще можете да си говорите с чат бота.

Предизвикателството „Стани шедьовър“ – преобрази се

Подкрепете творчеството, като се превърнете в шедьовър!

Екипът на кампанията ви предизвиква да възпроизведете известна картина с предмети от бита и да публикувате снимка в социалните мрежи като предизвикате своите приятели.

За вдъхновение ще можете да разгледате цифрова библиотека с връзки към известни музеи, които предоставят безплатен достъп до съхраняваните произведения на изкуството.

Вече получихме над 30 „шедьовъра“, които можете да разгледате в галерията, а най-креативните ще бъдат отличени. Ще се осмелите ли? Екипът на кампанията вече го направи!

Видео

Разберете какво се случва когато защитите и когато не защитите своето авторско произведение.

Вие избирате сюжета във видеото Learn&Play! Щракнете и решете какво ще се случи по-нататък в историята.

Версия на видеото на български език:

Teen Boom Fest, България (Предстоящо)

Кога? – 20 – 21 август

Къде? – Морска гара, Бургас

Какво е TEEN BOOM FEST? Това е фестивал, който събира заедно най-обичаните актьори, влогъри, певци, спортисти, инфлуенсъри и тяхната публика. Тук се пее, танцува, създават се скечове, разказват се увлекателни истории, но най-вече всички излизат от виртуалното, за да се срещнат очи в очи.Този фестивал отправя послания, към които искаме да се присъединим.

Какво да очакваме от IP WHY NOT на TEEN BOOM FEST? IP Why Not ще ви предостави знания и информация за правата на интелектуална собственост, ще отговори на вашите въпроси, ще ви даде възможност да изразите мнение и да гласувате, ще ви покаже специален видео материал, ще ви предизвика с и ще раздаде награди.

“Напиши си картичка“ – пожелай си

В началото на всяка нова година си обещаваме безброй неща, за които после съвсем забравяме. Познато ли ви е? Искате ли вашето бъдещо аз да прочете тези обещания? Напишете своето пожелание към себе си и екипът на кампанията ще ви го изпрати обратно в точния момент. Освен това можете да спечелите и награда!

Искате ли да знаете какво си пожелават другите? Вече получихме над 130 пожелания, които са публикувани на сайта анонимно и могат да бъдат разгледани в Галерията с картички.

За повече информация: http://ipwhy.europe.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here