Как да поддържаме тялото си здраво и да събудим сетивата за успешна борба с умората?

0

Функционалните напитки с кофеин и гуарана се превръщат в ценен източник на ежедневна жизненост и енергия

В натовареното ежедневие на съвременния човек постоянно има моменти, в които изпитваме недостиг на енергия. Ситуации, в които просто ни се иска да кажем „Не“ пред всяко предизвикателство докато в същото време копнеем за нови емоции. В такива моменти организмът изпитва необходимост от глътка жизненост, с която да събудим сетивата си, да подобрим фокуса и да изживеем пълноценно всяко ново приключение, което животът ни разкрива. Да се изправим и да преобърнем отрицанието в позитивна нагласа. Тук и сега, без оправдания и без отлагане да се гмурнем в изживяването на деня и смело да кажем „Да“ на жизнеността.

За да сме достатъчно жизнени обаче от изключителна важност е да задоволим необходимостта на организма от правилна хидратация. А понякога традиционните съвети за консумация на повече вода не са достатъчно вдъхновяващи.Тук именно необходимостта от правилна хидратация плавно премина в нужда от напитки, които съчетават натуралната минерална вода с микс от витамини и различни микроелементи, вплетени в изкушаващ коктейл от плодови вкусове. Новите за пазара функционални напитки на основата на минерална вода с добавени гуарана, кофеин, балансирано количество витамини, минерали и цинк, дават на организма естествена стимулация за максимално добри резултати при справянето с умората и доставят енергия за засилване на мозъчната функция.

Защо гуарана?

Растението, вплетено в историята и традициите на едно от най-древните Амазонски племена – гуарани, все още се използва заради лековитите си качества. В миналото гуараната е била задължителна добавка към ежедневната диета на членовете на племето по време на периодите им на традиционни пости. Така те са успявали да поддържат строгите лимити и в същото време вярвали, че свойствата на гуараната действали и против малария и други смъртоносни болести, популярни в техния край на Южна Америка.

Какви обаче могат да са ползите от гуараната в нашето ежедневие и по какъв начин може да си набавяме нужното и здравословно количество от растението?

Гуараната се използва от атлетите като стимулант за подобряване на постиженията, както и за намаляване на психическата и физическа умора. Тя стимулира нервната система и подобрява мозъчната функция. Гуараната дава сила и издръжливост и има тонизиращ ефект върху цялото тяло. Използва се още и като фет бърнър, като превръща мазнините в енергия, която бързо се усвоява от тялото.

Основната причина за енергизиращите свойства на гуараната стават ясни около 1840-та година. Тогава учените за първи път имат възможност да изследват листата на растението и откриват, че то съдържа теофилин и теобромин, които са химични вещества, подобни на кофеина и със сходни въздействия върху организма.

Подобно на кафето, гуараната е мощен стимулант. Сравнена с кафето, което съдържа 1-2% кофеин, сушени листа от гуарана съдържат 1-4% кофеин. Ето защо също както и при кафето, ползите от употребата се крият в добрия баланс. Когато се приема като добавка, растението е признато за безопасен и полезен за човешкото здраве продукт. Нещо повече, в премерени дози, гуараната може да бъде отлична добавка към ежедневния ни режим, с който да събудим сетивата и да кажем „ДА“ на жизнеността.

Неслучайно изследванията показват, че 95% от потребителите свързват жизнеността с наличието на „повече енергия“. Намаляването на общата умора, повишаването на ежедневната ефективност и поддържането на фокус през целия ден пък се превърнаха с времето в ключови мотиви за консумацията и определиха търсенето на така наречените функционлни напитки.

Така всеки продукт, който допринася за консумацията на препоръчителните количества вода и помага да се попълни дефицита на конкретни витамини и минерали, без да вреди на здравето, намери основно място във всяко здравословно меню. Като добавим към тези качества на функционалните води и способността им да отговарят точно на съвременните нужди на потребителите за повишаване на имунитета и настроението, ползата от тях става още по-търсена и голяма.

На база все по-голямата информираност за ползите от различните съставки, потребителите поставиха в основата на търсенето си необходимостта да задоволят нуждата от това да се чувстват свежи и пълни с енергия. Освен това основното предизвикателство днес е това усещане да не е с краткотраен ефект, а да прелее в константност в наличието на позитивен дух и способност за съсредоточеност при изпълнението на ежедневните задачи. Днес функционалните води са не просто източник на хидратация с доказани ползи, а верен спътник в натовареното ни ежедневние, носещ ни отговор в търсенето на съчетанието от неповторим вкус и ползи за тялото.

Даниела Божинова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here