Стволовите клетки, извлечени от зъбна пулпа, могат да помогнат в редица неврологични и сърдечно-съдови заболявания

2

Родителите, които са пропуснали да съхранят стволови клетки на децата си от плацента, могат да се възползват от революционната услуга извличане на стволови клетки от пулпата на зъб, това заяви на пресконференция д-р Венелин Алексиев, първият дентален специалист в страната, обучен да изолира стволови клетки по новата технология.

Новият източник на стволови клетки от млечни зъби, позволява това да се направи, когато те се сменят между 5 и 13- годишна възраст.

Важно е да се знае, че стволовите клетки, извлечени от  мъдреци, възстановяват черния дроб, а тези от млечни зъби регенерират нервната, сърдечната, костната и мускулната система на организма, добави още д-р Алексиев.

Към момента лечението на заболявания чрез регенерация на тъкани от мезенхимни стволови клетки е най-новото и бързо развиващо се направление в съвременната медицина.

За самата процедура стана ясно, че тя е абсолютно безболезнена, зъбът не трябва да е много разклатен, не бива да е инфектиран, трябва да е без кариес и със запазен корен.

Изваденото зъбче се поставя в специална среда и възможно най-бързо се транспортира до лабораторията на БИОХЕЛЕНИКА.

От един млечен зъб могат да се изолират между 10 и 100 хиляди мезенхимни /тъканно-регенериращи/ клетки, допълни д-р Алексиев.  След извършване на процедурата зъбът се поставя в специален съд и се транспортира до съответната тъканна банка.

Съхранението на стволови клетки, извлечени от пулпата на млечен зъб, е за период от 20 години.

За да е сигурен успехът, специалистите препоръчват екстракция на две зъбчета, защото пулпата на едно зъбче води до съхранение на една проба биологичен материал за приложение. Медицинската логика води до това, че колкото повече материал е наличен, толкова повече са терапевтичните приложения.

Административният директор на тъканна банка “Биохеленика” Галина Стоева призова държавните органи бързо да намерят законодателно решение за невъзпрепятстване на терапията със мезенхимни стволови клетки  у нас.

За контакти:

Галина Стоева
Тъканна банка за стволови клетки Биохеленика България
0700 10 804
0878 199 428
gstoeva@biohellenika.bg

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here