„Наниз красота от Мароко и Шоплъка“ подариха на хората от Община Костинброд кметството, Посолството на Кралство Мароко и сдружение „Спектър 21 век“

0

На 18 ноември Народно читалище „Иван Вазов – 1947“ в град Костинброд се изпълни с музика и аромати, усмивки и позитивна енергия. Посолството на Кралство Мароко в Република България, Община Костинброд и сдружение „Спектър 21 век“ представиха пред жителите на града и гостите му „Наниз красота от Мароко и Шоплъка“.

Събитието бе посветено на 67-ата годишнина от Трите славни дни – Завръщането на крал Мохамед V от изгнание, Празникът на Възраждането и на Независимостта на Кралство Мароко и на 15-годишнината на сдружение „Спектър 21 век“. То е поредното от инициативата на Сдружението – „Покажи традицията! Подари празник!“. „Наниз красота от Мароко и Шоплъка“ уважиха: Н. Пр. г-н Фахад Ибрахим Ал-Мушайри, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Катар, Н. Пр. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия, Н. Пр. г-н Раймунд Фурер, извънреден и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария в Република България, както и шарже д’афер и дипломати от посолствата на Република Ирак, на Държавата Кувейт, на Държавата Либия, на Кралство Саудитска Арабия и други. Сред гостите от София бяха: княгиня Калина със съпруга си и сина си, видни български професори, учители по френски език, представители на бизнеса и медиите. А сред тези от Костинброд: председателят на Общинския съвет – д-р Атанас Тенев, заместник-кметове, общински съветници, директори на училища, жители на общината.

„Добре дошли!“ на всички каза първо кметът на Община Костинброд – г-н Трайко Младенов. Той заяви, че за него е чест да бъде домакин на такова културно събитие и да сподели със своите съграждани този момент на радост за мароканския народ, а именно Трите славни дни – Завръщането на крал Мохамед V от изгнание, Празникът на Възраждането и на Независимостта на Кралство Мароко. Кметът изрази и желание в близко бъдеще да се установи ползотворно сътрудничество, особено в икономическата и културната сфера, между Костинброд и градове в Мароко. Поздрави и сдружение „Спектър 21 век“ с неговата 15-годишнина.

По-нататък в приветствието си той с гордост подчерта: „Преди малко повече от месец нашата община бе удостоена с престижната награда „Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа през 2022“. Тя ни бе връчена при раздаването на тазгодишните награди на Националното сдружение на общините в Република България. Токова признание получиха само 22 общини сред 265-те представени.“

Кметът е прав да се гордее с постигнатото. В края на миналия кметски мандат Община Костинброд получи и друга престижна награда. „Кмета БГ“ й отреди първото място в категорията „Инвестиции и работни места“ за мандата 2015-2019 г. Всъщност наградите са много и не могат да се изредят. Но са заслужени…

Община Костинброд е разработила европроекти по различни оперативни програми, като усвоените средства до момента възлизат на над 150 млн. лева. Неслучайно през 2016 години Българската агенция за инвестиции определи Костинброд за град с най-много инвестиции на глава от населението. На човек се падат 6 300 лв. инвестиции по европейски проекти. В същото време големите предприятия внасят солиден приход в БВП на държавата.

Жителите на общината пряко усещат и силата на европейската солидарност: чрез проект, свързан с околната среда – за водопровод, канализация, пречиствателна станция и корекция на речни корита, чрез други за саниране на детски заведения и училищни сгради по програмата за енергийна ефективност, за детски площадки и т.н.

Добре развитата инфраструктура на общината засилва инвестиционния интерес към територията й. Както и мощният столичен инфраструктурен комплекс в близост, включващ разклонен гаров ареал, летищен комплекс с развити връзки с цял свят, разгъната електроснабдителна, транспортна, газификационна и водопроводна система и др.

Природните и климатичните дадености на територията и стабилните и благоприятни екологически характеристики са добри предпоставки за развитието на хранително-вкусова промишленост, зеленчукопроизводство, научноизследователска дейност.

Сравнително високото ниво на образование и наличието на квалифицирана работна сила също са важно условие за една дългосрочна политика за привличане на инвеститори. Много фирми в момента са в процедура на преотреждане и проектиране. В последните 8 години на територията на община Костинброд са вложени десетки милиони евро за изграждане на производствени мощности и тенденцията е това да продължи дори в по-големи размери. Всички тези факти предполагат засилен интерес към утвърждаване и създаване на нови бизнес контакти не само в България, но и в целия Европейски съюз.

Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България, се обърна към гостите на събитието с думите:

За мен е огромна чест и радост да бъда днес с вас на откриването на това културно събитие, което от все сърце желая да бъде прелюдия към дълга поредица от подобни събития и към едно ползотворно сътрудничество, обхващащо различни области от взаимен интерес между Посолството на Кралство Мароко в Република България и Община Костинброд.  

На първо място бих искала да изкажа искрените си благодарности на г-н Трайко Младенов, кмет на Костинброд, и на неговия ефективен екип за ценния им принос това събитие да се проведе при най-добрите условия и гражданите на град Костинброд да могат да се потопят в някои аспекти на мароканската култура, колкото и кратък да е този момент на споделяне и общуване, който ни изпълва с радост.

Събитието ни съвпада с честването на 67-ата годишнина от Трите славни дни за мароканския народ от 16 до 18 ноември 2022 година, а именно: завръщането на Негово Величество крал Мохамед V от изгнание, Празникът на Възраждането и на Независимостта, които символизират победата на общата воля на краля и народа в националната борба за свобода, достойнство, независимост и единство. Щастливи сме да споделим с вас този паметен момент от съвременния ни исторически път, който всеки мароканец отбелязва с гордост и ентусиазъм.

Епопеята на освобождението на родината ни от колониализма е резултат от отговорността към историческия договор между алауитския престол, народа и националното движение. Тази историческа страница символизира победата на каузите на нацията и нейните висши интереси за възвръщане на законните ѝ права на свобода и независимост.

Процесът на деколонизация и завършване на териториалното единство на Кралството продължава под ръководството на Негово Величество крал Хасан II с възстановяването на град Сиди Ифни през 1969 г., на южните провинции през 1975 г. и на провинция Уед Едахаб през 1979 г.

Днес мароканският народ живее в нова епоха под компетентното ръководство на Негово Величество крал Мохамед VI, който не спира да работи за утвърждаване на стълбовете на правовата държава и институциите, както и за издигане на мястото на Мароко сред народите и нациите, в рамките на симбиозата между всички категории на мароканския народ и различните му живи сили, за да се справим с предизвикателствата на третото хилядолетие и да спечелим залога на глобалното, устойчиво и приобщаващо развитие, като същевременно укрепим изграждането на едно ново, съвременно, стабилно и демократично Мароко.

Г-жа Екатерина Павлова, член на сдружение „Спектър 21 век“ и главен редактор на „Дипломатически спектър“, сподели, че на17 ноември – преди 15 години, са учредили сдружение „Спектър 21 век“ с Христо Паскалев-Паскал /негов председател/ и приятели. И че във времето то е реализирало успешно редица културни инициативи, една от които е „Покажи традицията! Подари празник!“. Целта й е да се покажат красотата и разнообразието на българските празници и традиции пред представителите на чуждите мисии у нас и обратното – на чуждите празници и традиции пред българската публика. Досега са проведени редица събития под това мото. На тях са представени различни празници или традиционни занаяти като: Коледуване, Баба Марта, Лазаруване, Великден, Новруз, грънчарството, националните костюми… съвместно с посолства и редица други партньори.

„Тази вечер искам да благодаря много специално на Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България, за това, че с нея изнесохме инициативата извън София, обиколихме десетки градове и села на страната, зарадвахме хиляди българи. Благодаря Ви, Ваше превъзходителство!

С кмета на Община Костинброд – г-н Трайко Младенов, отдавна говорихме да покажем шопската традиция на чуждите мисии и да подарим един празник на жителите на града. Поради различни обстоятелства – заетост, пандемия, все отлагахме. Но ето, благодарение на него, тази вечер очите ни ще бъдат изпълнени с красота. Благодаря Ви, господин Кмете!

Благодаря и на всички участници в „Наниз красота от Мароко и Шоплъка“, защото всеки един от тях ни помогна да го сътворим.

И накрая искам да споделя, че тази вечер има огромна сантиментална стойност за мен. Защото недалеч от тази зала, на тази земя, в Маслово, прекарах моето детство, защото тук, на тази земя, в Маслово, е родена и прекарала голяма част от живота си най-прекрасната за мен жена на света – моята майка. Скоро я загубих, но ако сега тя беше с нас, щеше да е горда и щастлива. Дълбоко в сърцето си посвещавам на нея тази вечер… И на тази земя, напоена с аромата на люляк и бръшлян, където звънът на мандолините преобръща нощта… “

И в залата прозвуча песента „Бащина земя“ на Христо Паскалев-Паскал, която преобърна настроението.Гласът на певеца – баритон, нежен, топъл и дълбок, развълнува всички.

А след нея песента „A toi“ предизвика бурните аплодисменти на присъстващите франкофони и любители на френския шансон. Защото вечерта имаше и френски акцент.

Обявиха го водещите – Тереза Власайкова и Лиляна Иванова. Те представиха мароканския писател Абделазис Ерашиди, който е за първи път в България, по покана на Асоциацията на учителите от и на френски език.

Той с роден в град Загора в Източно Мароко през 1978 година. Преподава арабска литература в университета в Кенитра. Автор е на романи и на сборници с новели и есета. Лауреат е на няколко литературни награди. През 2009-2010 г., в рамките на проекта   „Бейрут 39“, е отличен като един от най-обещаващите арабски писатели. Абделазис Ерашиди е не само преподавател и писател, но също и организатор на международни фолклорни фестивали и на фестивала на приказката и народните изкуства. Неговият сборник с новели „Болката на пясъците“ е преведен на български език през 2021 година и е част от проекта за културен диалог между България и Мароко на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и на Танцова формация „Софистик-Живо“. Проектът бе осъществен с подкрепата на Бюрото на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, на Международната федерация на преподавателите по френски език и на Посолството на Кралство Мароко в България.

Водещите прочетоха кратки откъси от новелите му „Болката на пясъците“ и „Усамотение“. След което г-жа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на учителите от и на френски език, сподели с публиката, че участието им на празника е единственото в програмата Абделазиз  Ерашиди извън София, както и единственото в по-артистичен формат. А самият той заяви, че е изключително щастлив от това.

След емоционалните текстове за пустинята, на сцената…

Красивите шопкини, под звуците на мароканска музика, представиха прекрасните кафтани и такшита на Мароко. Направиха това с изключителна елегантност и финес чрез дефиле, което завърши с уникална сватбена рокля. Последваха три марокански танца, представени със съдействието на Асоциацията за българо-африканско и европейско сътрудничество.

А после Шоплъка накара чуждестранните и български гости да онемеят от красотата на вихрените шопски танци. Костинбродските състави – „Хоро“ към Народно читалище „Иван Вазов-1947“, „Зора“ към Народно читалище „Заря-1914“ и „Ритми“ към Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1890“ направиха изпълнения, достойни за световната сцена. Неслучайно след приключването им Абделазиз Ерашиди попита г-н Александър Ненов, заместник-кмет с ресор „Образование, култура, социални и хуманитарни дейности“, дали ще съдейства за участието им на фолклорните фестивали в Мароко.

На сцената в големия салон нещата приключиха, но с това не приключи празникът.

Красотата продължи да се ниже. В малкия салон всички гости можеха да се насладят на чаената церемония, като опитат марокански чай с мента и сладки. Както и да разгледат изложбата, разкриваща невероятната история и култура на Мароко.

Във фоайето се радваха на базар с произведения на мароканските занаяти, чийто акцент бе аргановото олио, включено в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 година.

В голямата зала пък по-рано бяха прожектирани рекламни филмчета за Мароко и за община Костинброд.

След това официалните гости имаха възможност да разменят контакти и идеи в обновената Ритуална зала на коктейл-вечерята, дадена от кметството и мароканското посолство. Специалитетите от мароканската кухня, особено кус-куса, както и от шопската, омаяха всички. За успеха на тази част от вечерта допринесоха учениците от паралелка „Кетъринг и ресторантьорство“ в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“.

Накрая всеки от официалните гости получи за спомен от Община Костинброд плик със специално подготвени рекламни подаръци и материали.

И за организаторите имаше изненада – подаръчен комплект от дентални клиники ЕО Дент, представлявани вечерта от д-р Магдалена Христова и нейни колеги.  

Всъщност, за добрата организация и успешното протичане на събитието помогнаха много хора от екипа на Общината и Народно читалище „Иван Вазов – 1947“, и особено г-жа Бистра Боянова, експерт „Организатор на мероприятия, връзки с обществеността и международна дейност“.

Да, наниза се красота, създадена специално и с много желание и любов за жителите на община Костинброд и техните приятели. 

Снимките са любезно предоставени от Община Костинброд. Фотограф: Тодор Тодоров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here