120 години Празник на розата в Казанлък

0

Казанлък празнува 120-ия си Празник на розата и избира 55-ата си Царица Роза с участието на световноизвестни изпълнители и събития за всеки вкус

Май и юни са едни от най-очакваните ароматни и цветни месеци в Казанлък. Тогава Долината се събужда за новия живот, за красотата и за аромата на царицата на цветята – Роза Дамасцена. Уханието й се носи във въздуха, трепти и сладостно опиянява всеки, докоснал се до нея.

На 19 май 2023 година Казанлък избра абитуриентката Кристина Попова да носи короната и титлата Царица Роза. С избора й градът даде началото на уникалния Празник на розата, който тази година се организира за 120-и път.

120 години красота, аромат и нежност.

120 години традиция, история, труд и възхищение.

120 години преклонение пред нея – царицата на цветята – розата.

120 години Казанлък празнува.

И с всяка изминала година празничната програма е по-богата, по-интересна, предлагаща развлечение за малки и големи и успяваща да отговори на предпочитанията на всеки посетител.

Това прави Празниците уникални за Казанлъшката долина и България. А те – посетителите – са отблизо и далеч. Затова и Празникът се е превърнал в международно разпознаваемо събитие, многожанров фестивал, който умело съчетава традиционен бит и фолклор със съвременни форми на изкуство и модерни технологии. В продължение на месец всеки посетител може да се включи и в ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“, организирани от местните културни институти.

На 2 юни на площад „Севтополис“ тържествено, пред погледите на хилядите местни и туристи, ще бъде коронясана 55-ата Царица Роза. Тогава е и концертът на световноизвестната румънска поп звезда INNA, а на 3 юни в 21:30 ч. на сцената на площада ще се качи легендарната група BONEY MXPERIENCЕ.

По случай юбилейните 120-и Празници на розата в Казанлък кметът на Община Казанлък – г-жа Галина Стоянова, ще открие емблематичния за града музей „Ахинора“ с една картина – на казанлъшкия художник Иван Милев. Ще бъде представен и юбилейният албум „Царица Роза“, посветен на избраничките през годините, както и книгата-албум „Нашиятъ Казанлъкъ“. Част от програмата и тази година са международният фолклорен фестивал и надиграванията и търговското изложение Rose Wine Expo – XII-то издание.

В неделя, на 4 юни, от 12:00 ч. е кулминацията на празненствата – традиционното празнично дефиле, в което се включват хиляди участници. Това е и най-големият уличен карнавал в България, в който участие взимат над 5 000 души, изобразяващи различни моменти от историята и многоликата култура на Розовата долина. В 20:00 ч. е официалното закриване на Празника на розата с концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

„Така ще завърши Празникът на Розата в Казанлък тази година, но с този завършек всъщност ще дадем началото на едно лято, което ще бъде изпълнено с усмивки, положителна енергия, приятни емоции и много слънце, за да се съберем отново в Казанлък следващата година, на 121-вия Празник на розата в Долината и избора на 56-ата Царица Роза“, заяви кметът Галина Стоянова, канейки читателите на „Дипломатически спектър“ да се потопят в магията на розата и красотата на Празника.

Изтоюник: Дипломатически спектър

Снимка: Община Казанлък

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here