НЧ“Димчо Дебелянов-1960“ и „Слънчеви пътеки“ честваха  празника на буквите

0

Учениците от 59ОУ“Васил Левски“ и 31 СУЧЕМ“Иван Вазов“ показаха талант и любознателност към родната култура

С много усмихнати лица, рецитал, песни и празнични приветствия бе отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просветата и културата и на славянската книжовност-24 май“.

И тази година Денят на буквите бе честван съвместно от  НЧ“Д.Дебелянов-1960“ и фондация „Слънчеви пътеки“, със специалното участие на учениците на 59ОУ“Васил Левски“ и 31 СУЧЕМ“Иван Вазов“.

Залата бе украсена празнично, цветно и приветливо за всички духовни хора, които обичат българското четмо и писмо.

В  началото  присъстващите изпяха под съпровода на пианото от преподавателят по музика в читалището Марио Йоцов всеучилищния химн по текст на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков: “Върви, народе възродени!

За  гостите,  преподавателите и учениците бе подготвено приветствие и „Слово за буквите“: 

“Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник. В този ден се прекланяме и пред учителите, които с душа и слово всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието!

 Няма друг народ, който с такава дълголетна любов да посреща всяка година празника на духовното си извисяване. Този ден ни прави уникални и най-много Българи.

 И днес на този ден  макар и разпилени по всички кътчета по света, сме най-обединени в желанието си децата ни да бъдат продължители на всичко свято и родно, завещано ни от духовните първоучители на целия християнски свят.“

Веднага след това ученици от 31 СУЧЕМ „Ив.Вазов“ под ръководството на препователят им Катерина Прангова  огласиха залата и вдъхновиха публиката  с грижливо подбраните  стихове от  “Родна реч” ,”Българският език” , “Кирил и Методий”.

С аплодисменти бяха приети на сцената първолаците от 59 ОУ“В.Левски“, водени от учителят им  Галина Антова. Малките ученици зарадваха публиката с  рецитал за буквите и изпяха най-българските детски песни, без притеснение, но с огромно желание.

После дойде и ред на викторината на тема: „Родна реч и любов между човеците“, която не затрудни  учениците. За всеки верен отговор любознателните получиха малка тематична награда.

Тържеството продължи с изпълнения на пиано от възпитаниците на Марио Йоцов и невероятните песни от колегата му Божидар Пенев.

Всички можаха да се насладят на  изложбата от рисунки  посветени на 24-ти май  от талантливите ученици от четвърти клас  от 59ОУ“В.Левски“с водещ преподавател по рисуване Елица Тошева.

Празничното тържество бе отразено  от Ивайло Шопски-автор и водищ на предаването на Евроком „Пътуващо читалище“. Този сърцат българин почти нищо не каза за себе си, но пък раздаде на всеки участник в събитието  българското знаме. Последва в един глас:“Да живее България“!

Краят на празника не мина без обща фотография за спомен и заключителни думи към децата, които са нашето бъдеще, които ни правят горди и по-одухотворетни, благодарение на техния талант и неподправени усмивки. Ние, по-възрастните знаем,че има неща, които не се купуват, и едно от тях е нашето детство.  Нека направим животът на децата в училищата и в читалището  по-запомнящ и неповторим.

от Миглена Китанова

организатор на събитието

П.П.

Вече стана традиция фондация“Слънчеви пътеки“ в партньорството  с 59 ОУ“Васил Левски“ и НЧ“Димчо Дебелянов-1960“ да работи съвместно.

Припомняме за проекта “Дървото на доброто” от 2021г. на фондация “Слънчеви пътеки”, одобрен от СО програма „Социални иновации“  и реализиран успешно  за    подобряване качеството на живот и социалното включване на уязвимите групи – ученици и младежи чрез прилагане на иновативна дигитална форма за изява – „Стая на доброто“.

Бе подготвена и отпечатана  книжка с отличени творби на участниците в „Стая на доброто“ по проекта за социални иновации „Дървото на доброто“.

Тази година отново бе одобрен и класиран на висока позиция  проекта „Променяме света“ на фондация“Слънчеви пътеки“ в партньорство с НЧ“ Димчо Дебелянов-1960“ и 59 ОУ“Васил Левски“ . Така всеки подрастващ има възможност за творческа изява и личен принос в областта на културата. Това е и бъдещото на България, казаха от фондацията!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here