В Москва се проведе Финалния Гала-концерт на международния Фестивал-конкурс за Национална патриотична песен „Красная гвоздика“

0

На 26 февруари в Конгресния център на Руския икономически университет „Г.В.Плеханов“ в Москва проведе гала-концерт на Международния фестивал-конкурс за патриотична песен „Красная гвоздика“ („Червен карамфил“). Тази година той е посветен на 75 години от Великата Победа.

Това е ежегоден многонационален творчески форум. Негов президент през последните години беше легендарния певец, народния артист на СССР Йосиф Кобзон. След като той ни напусна, беше взето решение фестивалът да носи неговото име.

Главната задача на конкурса „Красная гвоздика“ е създаване и представяне от млади композитори и певци на песни с патриотична и гражданска насоченост, търсене на нови таланти и културен обмен между млади творци от цял свят. Съвременните композитори продължават да създават нови песни, посветени на важни исторически събития и подвизи, които заслужават да бъдат възпяти и съхранени в историческата памет.  

В концерта участваха звездите на руската естрада Александър Олешко, Ал.Добронравов, Ал.Евсюков, Дмитрий Варшавский (Черный кофе) и др., поетите Петр Синявский и Александр Шабанов, композиторите Вячеслав Добринин, Игор Саруханов, Александър Морозов, Виктор Чайка, Олег Иванов, Людмила Лядова, много млади поети и изпълнители.

Специални гости на фестивала бяха съпругата и сестрата на Йосиф Кобзон.

Фондация „Устойчиво развитие за България“ е дългогодишен партньор на Фестивала „Красная гвоздика“. В предишните издания на конкурса от България са участвали младите певци Николай Манолов, Ивайло Филипов и уникалния ансамбъл „Светоглас“, които освен овациите на публиката, получиха и високи награди от журито на конкурса.

В рамките на конкурса бяха връчени награди на името на легендарните руски изпълнители Йосиф Кобзон и Леонид Утесов, а също така и наградата „Бисер Киров“. Наградата „Бисер Киров“ се връчва тази година за трети път и е „за принос в популяризирането на руската песен и за дружбата между народите“. 

Миналата година специалната награда „Бисер Киров“ беше връчена на един от основателите на възродения фестивал „Красная гвоздика“ – композитора Андрей Батурин.

Тази година награда „Бисер Киров“, по решение на журито спечели младата изпълнителка Дарья Саутиева от Владикавказ, Северна Осетия-Алания. Тя е възпитаничка на естрадния отдел на Владикавказкия Колеж по изкуства „Валерий Гергиев“. Лауреат е на множество международни вокални фестивали и конкурси, сред които „Золотой голос России“, на телепроекта „Суперзвезда“, „Красная гвоздика“ – гр.Грозни 2019, фестивала „Северен Кавказ“, „Таврида 2018“, „Вдохновение-Весна 2018“ – гр.Есентуки 2018 и др. 

Водещият на церемонията, народния артист на Русия, Владимир Березин от сцената на фестивала разказа за ролята на Бисер Киров в историята на фестивала и неговият принос за укрепване на дружбата между нашите страни. Също така той поздрави всички българи и по-специално примата на българската естрада  Лили Иванова, с която е имал щастието за общува и работи.

При връчването на наградата Андрей Батурин изрази благодарност към Фондация „Устойчиво развитие за България“ за плодотворното сътрудничество и принос към развитието на българо-руската дружба и подкрепа на националните ни култури.

Източник: Фондация „Устойчиво развитие за България“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here