Професионалните връзки между българските и китайските журналисти се развиват

0

Сътрудничеството с китайските колеги обогатява и дава своя принос в цялостното приятелско и взаимноизгодно развитие на отношенията между нашите държави и народи, казва председателят на Управителния съвет на СБЖ г-жа Снежана Тодорова

В Пекин неотдавна се проведе Международен форум „Един пояс, един път“. Това голямо международно събитие в годината, когато се навършва десетилетие от успешната глобална инициатива на президента на Китай Си Дзинпин, получи високи оценки от редица международни организации, видни политици, експерти и медии. Едно от съпътстващите събития на тази важна международна проява бе и Форумът на журналистическите организации от страните, участващи в „Един пояс, един път“. В тази важна проява на сътрудничество между журналистите по света участва и председателят на Управителния съвет на СБЖ г-жа Снежана Тодорова. Тя бе любезна да сподели с читателите на „Китай днес“ своите впечатления от Китай.

– Г-жо Тодорова, тази година традиционното приятелство и сътрудничество на Българския съюз на журналистите с Общокитайската асоциация на журналистите бе особено наситено с различни важни прояви както в България, така и в Китай. Бихте ли разказали по-подробно за тези събития?

– През тази година имах възможността да участвам в забележителни събития на българо-китайското сътрудничество, посветени на 10-годишнината на инициативата „Един пояс, един път“. Първото беше в София – Международна конференция „ Европа – КНР. Диалог в името на прогреса“. Второто се проведе в Пекин: „Създаване на прекрасен Път на коприната. Стимулиране на просперитета и развитието“.

По време на конференцията в София журналисти от печатни и електронни медии споделиха лични впечатления от пътувания в Китай и придобити интересни впечатления и ценен опит от посещенията в различни градове на Поднебесната страна. Изводът, който като цяло можем да направим за 2023 година, е, че културното и медийното сътрудничество с китайските колеги значително се разширява и придобива нови насоки.

– Какви бяха конкретните акценти във Вашето изказване на форума?

– Имах възможност да разкажа подробности за създаването на Българо-китайски медиен център към Международния дом на журналистите (Варна) – съвместна инициатива на Съюза на българските журналисти и Общокитайската асоциация на журналистите. За подписването на Меморандума за създаването на този важен форум за сътрудничество с китайските колеги в България пристигна официална делегация на Общокитайската асоциация на журналистите и делегация от провинция Шандун. Трябва да се отбележи, че посланиците на двете страни Дун Сяодзюн и Андрей Техов оказаха изключителна подкрепа на тази инициатива.

– Сътрудничеството между СБЖ и Общокитайската асоциация на журналистите бе доста активно не само през тази година, но и през другите последни години. От кога всъщност датира неговото начало?

– Сътрудничеството между нашите организации успешно се развива вече 35 години. Интересът към двустранния обмен на журналистически групи нараства, а резултатът е – многобройни публикации, радио и телевизионни предавания за живота в Китай и в България. Няма да е преувеличена констатацията, че професионалните контакти между нас все повече се развиват, обогатяват и дават своя принос в цялостното приятелско и взаимоигодно развитие на връзките между нашите държави и народи.

– Състоялият се в Пекин Форум на ръководителите на журналистическите организации на страните, участващи в инициативата на Китай „Един пояс, един път“, съвпадна с голямото международно събитие за отбелязване на десетата годишнина от „Един пояс, един път“.

– Възприемам като висока чест възможността да участвам във Форума на журналистически организации от 40 страни от всички континенти, който се проведе от 12 до 18 октомври в Пекин под надслов: „Създаване на прекрасен Път на коприната. Съдействие за просперитет и развитие“.

– Каква бе проблематиката и какви бяха решенията на този широкопредставителен журналистически форум?

– В Декларацията, приета на заключителното заседание на форума, са посочени следните основни насоки в работата на Форума през второто десетилетие от началото на инициативата на ръководителя на КНР Си Дзинпин „Един пояс, един път“:

– защита на многообразието на цивилизациите чрез обмен и взаимно обучение;

– защита на споделените човешки ценности чрез разбирателство и толерантност;

– използване на културното наследство чрез запазване на съществуващото наследство и разкриване на нови търсения;

– улеснение на диалога и сътрудничеството между цивилизациите чрез печелившо сътрудничество.

Журналистите и представителите на медийни организации от различни страни заявиха, че ще работят заедно за утвърждаването на приятелските отношения, разбирателството, сътрудничеството и за по-добър живот.

Особено внимание бе отделено на опазването на културното наследство и неговата роля в построяването на взаимния диалог.

– Обикновено успоредно с деловата част на контактите любезните китайски домакини предлагат на чуждестранните гости програма за запознаване с културните и други забележителности на Китай. Каква беше програмата, предложена на многобройните журналисти от форума?

– Китайските домакини предложиха интересни посещения на уникални паметници на културата: Храм на Небето, пагода Жандент, Летния дворец, Великия пекинско-ханджоуски канал, опера Кунцю, Теракотената армия в Сиан…

Много силно впечатление ни направи Музеят на китайската комунистическа партия в Пекин, открит през 2022 година. Историята и съвременността присъстват ненатрапчиво, уникални експонати, модерна визия, IT технологии…

Не мога да не споделя уважението към България, засвидетелствано на почетно място в Музея, заради признаването на КНР още на 4 октомври 1949 година, на третия ден от обявяването на съществуването й…

Програмата беше обмислена до последния детайл, организацията бе на най-високо ниво! Последният ден на нашия форум съвпадна с началото на Президентската среща и имахме възможност да чуем техни изказвания от модерната зала на Международния пресцентър…

Пекин и Сиан покоряват със съвременния си облик, а пътуването с високоскоростния влак с 350 км/ч бе впечатляващо.

– Освен видените впечатляващи забележителности на Поднебесната страна, какво друго бихте отбелязали за Китай?

– Това е чувството, че най-голямото богатство на Китай са хората: много приветливи, открити, любезни и изпълнени с желание да показват и разказват… За нас се грижеха млади хора, студенти доброволци. Не мога да не споделя за чаровната Юе (в превод името й означава Луна). Юе е едно прекрасно, лъчезарно и много красиво момиче. Тя съвсем скоро бе завършила испанска филология и като доброволка придружаваше гостите от Латинска Америка… Тя ме посрещна на летището в Пекин и до последния ден проявяваше изключително внимание и грижи, въпреки че това не влизаше в задълженията й… Разделихме се с най-топли чувства между близки хора и обещание да се срещнем отново… Дано да се сбъдне!

– Какво бихте казали в заключение на нашия разговор и с поглед към следващата 2024 година?

– На изпроводяк в Китай изразих голяма благодарност към колегите от Общокитайската асоциация на журналистите за възможността да участвам в този забележителен форум, който ни показа красивото и модерно лице на Китай. Припомних, че през 2024 година имаме 3 важни годишнини: 180 години българска журналистика, 130 години организирано журналистическо движение в България и 75 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китай. Поканих ги заедно да отбележим тези славни дати от нашата история в Българо-китайския център във Варна, ако китайските колеги успеят да го обновят. Споделих, че заглавието на моята публикация за посещението в Китай ще бъде: „Завръщане от бъдещето“.

Бъдеще, което дава сили, кураж и надежда…

В. “Китай днес”

www.kitajdnes.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here