Сезон 2012-2013 в МГМИ: Провокативна експозиция на Деймиън Хърст е хитът за новия арт сезон в Галерията за модерно изкуство

0

На пресконференция на 27.09.2012г от 13 часа, Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията за модерно изкуство, сподели ексклузивни новини, свързани с предстоящите големи изложби, актуални проекти на Галерията, както и първата международна изява на българските артисти от конкурса MOST.

 

Галерията отваря врати с отбрана селекция от модерно и съвременно изкуство, която може да бъде видяна от 28 септември до 15 октомври. Експозицията представя част от богатата колекция на Галерията. Някои от творбите вече са показвани пред широката публика като част от  емблематични за Галерията изложби, други са по-малко познати. Сред подбраните автори са имената на Хуан Мирó, Пабло Пикасо, Марк Шагал, Салвадор Дали, Пол Сезан, Пиер Бонар, вдъховителят Анди Уорхол и провокаторът Деймиън Хърст, легендата на британския поп арт Питър Блейк, белгиецът Дон Кен, българският художник Хубен Черкелов и други.

Това е само началото, с което организаторите напомнят, че арт салонът на Оборище 10 е единственото място в България, където ценителите на изкуството могат да се докоснат до художественото наследство на водещи представители на XX и XXIв., както и да закупят оригинални графични и маслени творби с инвестиционна стойност.

Специална лимитирана колекция от творби на звездата на съвременното авангардно изкуство Деймиън Хърст, ще бъдат показани премиерно в Галерията от 18 октомври. Това е голямата новина през този сезон. Именно тук през 2010 година се състоя първата самостоятелна изложба на най-търсения и проспериращ артист в света. Арт събитието ще се случи само месец след края на първата му музейна ретроспектива в Тейт Модерн, Лондон, обхванала две десетилетия от шеметната творческа кариера на Хърст. Галерията за модерно изкуство е сред малкото галерии в света, работещи директно с художника.

Успоредно с това Галерията е съорганизатор на голяма експозиция на Деймиън Хърст, която ще бъде открита в Националната художествена галерия в средата на октомври в партньорство с Британски съвет и Галерия Пол Столпър Лондон. Изложбата, чието име засега остава в тайна, акцентира върху основните теми в работата на артиста и е сред най-всеобхватните и комплексни нови негови творения. Организаторите обещават скоро да вдигнат завесата около най-вълнуващото арт събитие в културния афиш на столицата през този сезон.

В програмата на Галерията за модерно изкуство до края на годината предстои и голяма изложба на Салвадор Дали от непоказвани досега графични творби.

След голямата изложба на финалистите от конкурса за българско съвременно изкуство скоро предстои и друга значима тяхна изява. През ноември Галерията за модерно изкуство ще има своя рецепция на едно от най-престижните арт изложения – Contemporary Istanbul ( 22-25 ноември). Сред авторите, които Галерията ще покаже пред международна публика, ценители, колекционери и арт дилъри, са художникът Хубен Черкелов, който представи страната ни на Венецианското биенале през 2011г, Антоанета Гълъбова ( живопис), големият победител на конкурса MOST, както и останалите финалисти – Калоян Илиев-Кокимото (концептуален артист), Арслан Ахмедов (фотография), Калия Калъчева (живопис), Павлина Чакърова (концептуален артист) и Златин Орлов (кинетична скулптура).

„Това е голям успех за нас, че бяхме одобрени и поканени като сравнително млада галерия да представим съвременното българско изкуство на подобен значим арт феър“, сподели Деница Атанасова-Гергова.

Галерията през този сезон се включва и в проекта на ЧЕЗ България- „Инвестираме в България“, който по-един много цветен и артистичен начин се стреми да подобри и освежи градската среда. Избраната локация този път ще бъде ул. Граф Игнатиев.

Проектът ще бъде финализиран със съвместна изложба в Галерията за модерно изкуство, която ще представи всички изрисувани табла и техните автори, а най-добрите идеи дори ще бъдат претворени на платно в по-голям мащаб.

Успоредно с изключителните арт събития от световно ниво, продължава и образователната програма „Арт училище за деца“. Уроците вече започнаха по традиция с началото на учебната година. Съботно-неделната арт школата на Галерията определено се утвърди като една прекрасна алтернатива за извънкласните занимания на децата и пълноценното прекарване на свободното им време. И през тази учебна година децата ще усвояват различни художествени техники, ще добиват нови знания с помощта на техния преподавател – Ангелика Радева, ще развиват своето въображение и естетически усет, забавлявайки се. Продължават и срещите с големите имена в изкуството, които са особено вълнуващи за малките творци. Малките таланти вече имаха своята първа галерийна изява миналата година, а през декември ще бъдат изложени техните нови творения в съвместна изложба в Галерията.

Галерията посреща новия сезон и с един изцяло обновен сайт на адрес www.modernartgallery.bg. Освен приятната визия, в него ще намерите богато съдържание, свързано с предстоящи и текущи изложби, актуални арт новини, биографии и произведения на световни имена в изкуството, с които Галерията работи.Новата страница съдържа и широк диапазон от ексклузивни услуги и арт консултации, които Галерията предлага в полза на всички свои почитатели и потенциални клиенти.

Президентът на Галерията направи кратък обзор и на водещите тенденции и интересни факти от арт пазара за 2012 година.

И през тази година Ню Йорк продължава да доминира като притегателен център за сериозни колекционери на съвременно и модерно изкуство. Резултатите от аукцион на Кристис за следвоенно и съвременно изкуство през май попълни челните класации с нови 21 рекордни световни продажби.

Най-висока цена бе дадена за картината на Марк Ротко – „Оранжево, Червено, Жълто”, продадена за 77,5 млн.долара. Показателна за повишения интерес към покупката на произведения на следвоенно американско изкуство е и цената, която достигна платно на Джаксън Полък –  „Номер 28” от 1951г.,  продадено за 20,5 млн.долара. Този резултат не само подрежда творбата на 5-то място сред най-скъпо продадените абстрактни картини, но и надмина почти двойно собствения рекорд на художника, поставен през 2004г. с продажбата на платно „Номер 12“.

Третото, петото и десетото място в класацията се държи от каталунския художник Хуан Миро, чиято творба „Цвят“ (Синя звезда) от 1927г. достигна почти 33 млн.долара на търг в Сотбис през юни 2012. Взимайки предвид и високата оценка на друго платно от художника – Painting Poem, продадено за около 23 млн.долара през февруари, е очевидно раздвижването на интереса към изкуството на Миро като цяло.

Въпреки всички динамични промени, модерното изкуство все още е най-устойчивият и доходоносен сегмент от световния арт пазар. Доказателство за това е рекордният брой продадени произведения на автори от XX в. През 2011г. – общо над 164 000 творби, което съставлява 52,4% от общия брой аукционни продажби по света. Сред най-търсените автори се отличават имената на Пабло Пикасо, Анди Уорхол, Густав Климт, Егон Шиле, Клод Моне и др.

Интересен е погледът към продажбите на модерно и съвремено изкуство през лятото на  2012 в Лондон. След края на олимпийските игри, арт пазарът се събужда с нови сили в английската столица, припомняйки ни, че тези които са инвестирали миналата година в модерни автори или съвременни британски артисти, отчитат според London Stock Exchange, над 9% печалба. Според списанието Ар Актюел, Лондон и британските съвременни автори като Деймиън Хърст и Дейвид Хокни, отбелязват невиждан успех през 2012… и като продажби и като интерес от страна на широката публика, за което допринасят разбира се и техните изложби в Тейт Модерн и в Роял Академи. Според статистиките на Тейт, изложбата на Деймиън Хърст е била посетена от 60 000 души.

Най-важните продажби за Европа през това лято се случиха в Лондон. Според обобщените резултати в цифри на трите водещи аукционни къщи Кристис, Сотбис и Филипс дьо Пюри, тоталът е 326 милиона евро. А имената на най-продаваните автори, които се споменават редом с тези цифри както в Щатите, така и в Европа са: Деймиън Хърст, Франсис Бейкън, французинът Иф Клайн, Анди Уорхол и Жан Мишел Баскя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here