Документалната изложба „КУЛТУРНОТО ОТВАРЯНЕ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ СВЕТА”, откриване 20.09.2012 от 18.00 часа

0

Изложбата под надслов „Културното отваряне на България към света“ е посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова – личност с особено място в историята на българската култура. Изложбата отбелязва и 30-годишнината на фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, създадена в знак на продължение на нейната културна мисия.

За краткия си житейски път Людмила Живкова става изразител на идеи, синтезиращи древния опит на човечеството с перспективата за нов път на обществено развитие, основан върху културата и нравствените ценности на всестранно развития човек. В тази светлина тя успява да реализира замислите си във внушителни мащаби. Конкретните резултати на това голямо, често – оспорвано дело, и до днес присъстват в обществения пейзаж като знаци на национално достойнство. Националният дворец на културата, без който  не бихме могли да си представим културните форуми на днешния ден, изграждането на мащабна експозиция на Националния исторически музей, Асамблеята „Знаме на мира“, обединила децата на планетата под знака на творчеството и под звъна на Камбаните; културни програми, приобщаващи българската публика  към универсалния дух на майстори на изкуството, като гениалния  Леонардо да Винчи или Николай Рьорих; изложби, открили за света съкровищницата на българското художествено наследство – това са част от жалоните, по които днешните поколения ще съдят за постигнатото от нея.

За да продължи прекъснатите културни проекти е учредена първата у нас Международна фондация, която днес носи името на светите братя просветители Кирил и Методий. Сред основателите, наред с редица знаменити български творци в литературата, киното, театъра, музиката, личат имената на световни фигури в областта на културата като Рафаел Алберти, Ерве Базен, Алисия Алонсо, Роже Сомвил, Пиер Карден, Сергей Михалков, Микис Теодоракис, Акико Акеда и много други. Събраните по инициатива на Людмила Живкова художествени колекции от разни епохи, автори и народи от различни краища на света поставят основите на една нова музейна институция, превърнала се по-късно в Национална галерия  за чуждестранно изкуство. Това дело е замислено лично от нея, осъществено с нейната енергия, с нейното постоянство и пряка отговорност. Непрестанно растящите цени на голяма част от творбите в музейния фонд на световния пазар на изкуството, недвусмислено говорят, че придобитото тогава за държавата е било не само духовно достояние, но и ценно капиталовложение.

Людмила Живкова – почитана или отричана – олицетворява етап в развитието на българската културна политика. В опита си да надмогне рамките и ограниченията на своето време, тя олицетворяваше и една надежда за промяна. Историческата дистанция дава възможност за обективна равносметка на постигнатото и за уравновесена преценка, избегнала крайностите на махалото на политическите страсти.

Експозицията включва богат документален материал от лични архиви за живота и делото на Людмила Живкова, детски рисунки от Асамблеите „Знаме на мира“. Тя е подбрана и оформена от акад. Светлин Русев и е субсидирана с помощта на фондациите „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Людмила Живкова – Знаме на мира“. Ще бъде  открита на 20 септември 2012 и ще продължи  до 14 октомври 2012 година.

POKANA_BG

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here