Една година от откриването на Музея за социалистическо изкуство

0

На  23  септември (неделя) 2012 г.  от 11 ч.  в Музея на социалистическо изкуство в гр. София,   ул. “Лъчезар Станчев” №7  ще се открие на реставрирания стенописен фриз “Девети септември 1944година”,  дело на  професор Илия Петров,  с което ще бъде отбелязана и първата година от откриването на музея .

Стенописният фриз “Девети септември 1944 година”, който се е намирал във  фоайето на софийския кино-театър “Димитър Благоев” е създаден през 1946 г. от големия български живописец Илия Петров. Авторът дарява творбата си на българската държава и я посвещава на загиналия през 1925 г. антифашист Димитър Грънчаров.

Илия Петров е роден в Разград през 1903г. и умира в София през 1975-та. През 1926 г.завършва Художествената академия в София при проф. Никола Маринов. Печели конкурс и заминава на специализация в Мюнхен, където посещава частното училище на проф. Хайнрих Ман. След завръщането си в България, повече от десетилетие е учител по рисуване. От 1940 е преподавател, от 1946 професор по живопис в Художествената академия, а през 60-те години става и неин ректор. През 1972-ра е удостоен с научната степен академик. Илия Петров е живописец – портретист и майстор на фигуралната композиция. Работи и в областта на монументалната стенопис, графиката и илюстрацията.

Стенописът “Девети септември 1944 г.” до скоро се намираше в интериора на бившия кино-театър “Димитър Благоев”. Според някои източници на това място /ул.”Алабин”№35/ след Освобождението се е помещавал един от първите театри в София – театър “Одеса”, основан от хърватина Гавраил Йованович, на чиято сцена за първи път в България е играна пиесата “Разбойници” на Шилер. През 1938 г.  на това място е построено кино “Европа Палас”, дело на арх. Асен Михайловски, което според отзивите на времето е най-големия кино-театър в Югоизточна Европа. По-късно киното е преименувано “Димитър Благоев”, а понастоящем сградата е частна собственост с други функции, което наложи преместването на стенописа.

Ръководител на проекта  по демонтажа и реставрацията е Дана Дечева – реставратор в Националната художествена галерия. В работата участва и по-голямата част от екипа реставратори на НХГ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here