Песента, която направи шестнадесетгодишна девойка международен победител

1

Симона Кръстева: „Музиката е сърцето на един изпълнител, спре ли тя, спира да съществува и душата му“

Не бих могла да бъда това, което съм днес като личност, без подкрепата на най-ценните за мен хора, а именно моето семейство. Човекът, който ме изгради като певец и  на когото съм безкрайно благодарна за всеотдайността и неуморния труд, е моят вокален педагог Роси Йорданова

Здравейте, Симона! Днес всички сме изправени пред предизвикателството на века – пандемията. Това промени обичайния ритъм на живот. Стоим си вкъщи, пазим лична хигиена, учим, работим от домовете си. Споделете вашия опит за обучението онлайн?

Здравейте! Сърдечно благодаря за поканата! Дистанционното обучение е единственият начин да завършим учебната година. За мен, както и за много мои връстници, това не е най-доброто и в никакъв случай не може да замени реалното обучение. На този етап часовете ни протичат нормално, но не беше така в началото. Комуникацията беше доста по-трудна, тъй като не бяхме подготвени за това.  Бяхме твърде натоварени с уроци и домашни и буквално прекарвахме цял ден учейки. Независимо от това учителите дават всичко от себе си и се опитват да правят онлайн обучението ни по-интересно.

Зная, че представяте ваши музикални клипове в социалните мрежи, участвате в конкурси, а това вероятно е естествената връзка с любителите на изкуството? Разкажете повече за това…

Музиката е приключение, изпълнено с много емоции. Обичам да пея и да докосвам хората с песните си. Музиката е сърцето на един изпълнител, спре ли тя, спира да съществува и душата му. За мен е удоволствие, когато имам възможност чрез песните, които изпълнявам, да предам на публиката емоцията, която изпитвам и да я заредя с позитивизма си. Като човек с опит в участието в международни конкурси, мога да кажа, че едновременно с тръпката и желанието да впечатля с изпълнението си журито, изпитвам радост и удовлетворение от реакциите на публиката. Публиката е най-важният критерий за това колко добър е един изпълнител. Едва когато чуеш и видиш подкрепата на публиката, осъзнаваш, че си постигнал целта си.

Кои са   хората, които стоят непрекъснато до вас през годините? Моля да споделите за вашите родители, приятели, преподаватели…

Не бих могла да бъда това, което съм днес като личност, без подкрепата на най-ценните за мен хора, а именно моето семейство. То непрекъснато ми помага  във всичко, с което се захвана, винаги ми дава кураж и сили да продължа напред и да не се отказвам, независимо пред какви трудности съм изправена. Човекът, който ме изгради като певец и  на когото съм безкрайно благодарна за всеотдайността и неуморния труд, е моят вокален педагог – Роси Йорданова. Разбира се не бих могла да пропусна всички мои приятели и последователи, които харесват това, което правя. Обичам ви и благодаря, че вярвате в мен!

Учебната година ще се проточи, ще се отложат вероятно и планираните ви творчески ангажименти. Какво мислите да правите?

Творческите ми ангажименти продължават, макар и в онлайн среда. Независимо от всичко, не съм спирала да пея и да се изявявам. Никой не знае колко ще продължи изпитанието, пред което сме изправени, така че трябва да намерим начин, чрез който да продължаваме да се развиваме и да вървим напред. В момента участвам в международни конкурси онлайн, като последното ми отличие е Първо място на Международния онлайн конкурс „Lemari 2020“ в Беларус. Школата, в която пея, организира концерти, които са достъпни в социалните мрежи. И все пак с нетърпение очаквам момента, в който ще бъда на сцена и ще мога да се докосна до публиката.

На какво учи пандемията всички нас?

Пандемията, която сполетя целия свят, изправи всички нас пред много големи предизвикателства. На първо място ни научи, че здравето е най-ценното в човешкия живот и че всеки от нас е длъжен да се отнася отговорно към него. Показа ни, че не всичко, което получаваме през живота си, е даденост. Напротив! Нужно е да се борим и да отстояваме всичко, към което се стремим. Животът е една борба, в която само  най-силните и смели хора излизат като победители.

Какво ще кажете да зaвършим оптимистично за читателите на сп. „Черно и Бяло“?

Пожелавам на читателите на сп. „Черно и Бяло“ да бъдат здрави, да не губят вяра в доброто, никога да не се предават и да не падат духом, независимо пред какво изпитание са изправени, защото утрешният ден винаги е по-мъдър и по-добър!

Биографична справка:
Шестнадесет годишната Симона Кръстева е родена в София и в момента учи в езикова гимназия, където е отличничка. Владее английски и испански език, изучава и португалски език. Занимава се с поп и джаз пеене от 8 години при вокалния педагог Роси Йорданова. Има десетки престижни награди и отличия от конкурси и фестивали в България, Русия, Испания, Португалия, Англия, Италия, Сърбия, Молдова, Беларус, Малта и Словения, сред които:
– Gran Prix на Evergreen fest 2020
– Grand Prix Junior в конкурса Bled golden microphone
– Grand Prix в Испания, Молдова и България
– I място в Португалия, Великобритания, Испания, Малта, Италия, Сърбия, Молдова и др.
През 2016г. участва в Националната селекция на България за Детскатата Евровизия, където заема почетното 5 място сред около 100 кандидати. Симона участва в много концерти и международни колаборации.

Интервюто взе Миглена Китанова

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here