Сетивата на лекаря дават надежда

0

Д-р Христина Христова: „По време на пандемия е важно хората да подбират информацията, която им се предоставя и да бъдат критични. Най-бурната реакция обикновено се корени от дълбока несигурност“

Уважаема доктор Христова, изправени сме пред новото предизвикателство на века – пандемията. Това промени обичайния ритъм на живот. Стоим си вкъщи, пазим лична хигиена, учим, работим от домовете си. Разкажете за работата ви от дома онлайн. Поне в началото.

Лекарската професия е специфична с това, че се практикува в контакт с пациентите. Качествената диагностика започва от сетивата на лекаря, след това се включва апаратурата и е погрешно процесът да тече в обратен ред. В началото на пандемията всички имахме нужда от време за подготовка, за да се запознаем с особеностите на вируса, пред който се изправихме. Трудно е да предприемеш адекватни действия в непозната ситуация. Онлайн достъпът до информация от колеги от цял свят улесни значително процеса и всеки постави началото на своя път в тази борба. Най-голямото богатство на споделения опит, е че той събира всички тези пътища в пациента, който страда и търси помощ. 

Вие сте млад специалист, към който се обръщат десетки хора за помощ и медицинска консултация. Какво съветвате онези, които са по-недоверчиви за случващата се пандемия? И защо ние отново се разделихме на два лагера по отношение на короновируса?

Приемането на всяка ситуация, преминава през различни етапи. Отрицанието е нормална реакция. Важно е хората да подбират информацията, която им се предоставя и да бъдат критични. Най-бурната реакция обикновено се корени от дълбока несигурност.

Научих, че предвиденият изпит за специализантите не се е състоял. Какви са причините за това и не можеше ли това да стане онлайн? Още повече,че днес държавата ни има нужда от лекари?

Клиничната лаборатория е преди всичко практическа специалност, но това често се пренебрегва в ежедневната практика. Важно е да бъдат показани не само теоретични познания, но и практически умения, отношение, общуване. Това не може да се осъществи през екран. В момента изпитите за специалност не са най-важното. Изобщо никой изпит не е по-важен от здравето и живота ни. Да, лекарите не достигат, но не е редно да понижаваме качеството за сметка на количеството.

Променят ли се човешките взаимоотношения, без прекия контакт?

Променят се и след тази буря те никога няма да бъдат същите. Положителното в  ситуацията е, че всеки откри нещо ново в себе си и прояви креативност в търсенето на контактите с близките си.

Разкажете за ангажиментите си в момента. Колко смелост се иска, за да гледаш живот и смъртта смело в очите?

В момента съм лекар специализант по Клинична лаборатория. Обучението ми се състои в усвояване на методите за лабораторна диагностика. Работата ми с пациенти е ограничена в рамките на тълкуване на резултати и даване на насоки за правилното изпълнение на анализите. Смелостта е огънят във всеки един от нас, който има нужда от една искра на надежда, за да пламне. Трябва да се помогне на всеки да приеме, че животът и смъртта са неща, които просто се случват. Ние можем да помогнем и да спасим, но понякога това не е възможно.

На какво учи пандемията всички нас?

Пандемията ни научи на дисциплина. Това е най-важният урок.

Какво ще кажете за читателите на сп. „Черно и Бяло“?  

Бъдете здрави! Най-прекрасното в живота са нюансите. Не винаги нещата са само черни и бели.

Биографична справка:
Д-р Христина Красимирова Христова е български лекар, специализант по Клинична лаборатория. Завършила е с отличие Медицинския университет в Плевен през 2014 г., член е на Българското дружество по Клинична лаборатория.
Тридесет и двегодишната лекарка притежава сертификат на Кеймбридж за английски С1. Д-р Христова е отдадена на работата си, помага на роднини, близки и приятели. Казва, че ще остане в България, за да бъде полезна на родното здравеопазване.

Интервюто взе Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here