Награди на Българската филмова академия, 2013г

0

Здравейте, скъпи приятели на киното! Навярно си спомняте – през месец март, по време на Международния София Филм Фест, всеки ден ви  ви запознавах с най-значимите и наградени филми от този престижен и авторитетен форум.

Дойде време и за нашите, български “Оскари”. Като член на Българската филмова академия, снощи присъствах на тържественото раздаване на високите отличия. После, на коктейла, имах чудесната възможност да се видя с много от кинотворците и сърдечно да ги поздравя. С цялото си уважение и признателност към Емил Христов /много добре се познаваме/, моят любим филм е “Аз съм Ти” на режисьора Петър Поплатев. Успях да го видя още през изминалото лято на Международния фестивал във Варна “Любовта е лудост”. Още тогава силно ме впечатли, щом излезе на екран, непременно го вижте. А сега следват…

Награди на Българската филмова академия за 2013 г. – победителите

Най-коментираният и високо оценен български филм от началото на 2013г – режисьорският дебют на Емил Христов “Цветът на хамелеона” с участието на Руши Видинлиев в главната роля – спечели 8 от наградите на Българската филмова академия за 2013 г., раздадени на официалната церемония в Дома на киното в София.

“Цветът на хамелеона” се сдоби с награди в следните категории:

Най-добър пълнометражен игрален филм
Режисьорски дебют – Емил Христов
Най-добър сценарий – Владислав Тодоров
Най-добро изпълнение в главна мъжка роля – Руши Видинлиев
Най-добро изпълнение в поддържаща женска роля – Светлана Янчева
Най-добра сценография – Пролет Георгиева
Най-добри костюми – Армавени Стоянова
Най-добър звук – Светлозар Георгиев

Петър Попзлатев грабна статуетката за Най-добър режисьор за работата си по пълнометражната лента “Аз съм Ти”, на която БФА присъди още две награди – за главна женска роля (на Жанет Спасова), и за музика – (на Калин Николов)

Хитовата криминална поредица на “Камера” ООД “Под прикритие” със сценаристи Ваня Николова, Йордан Банков, Александър Чобанов, Александър Спасов и режисьор Виктор Божинов спечели приза в нововъведената от тази година категория за Най-добър телевизионен сериал /благодарение на епизоди 9 и 12 от втори сезон/.

В категориите за документално кино отличията отидоха при “Загадката “Веда Словена” на Анри Кулев – Най-добър филм и най-добър сценарий (Борис Христов), “Стоичков” – също за Най-добър сценарий (Борислав Колев), “Който тръгнал е сам…” – Най-добра режисура (Ралица Димитрова) и Най-добър оператор (Пламен Герасимов) и “Цветанка” на Юлиян Табаков – Дебют в документалното кино.

“Пианистът” донесе на създателите си Ася Кованова и Андрей Кулев наградата за Най-добра анимация.

Както бе обявено предварително, статуетката на БФА за цялостно творчество бе присъдена на Рангел Вълчанов. Велко Кънев пък посмъртно бе награден с тази за поддържаща мъжка роля за играта си в “Миграцията на паламуда”.

Церемонията по връчването на наградите на Българската филмова академия за 2013 г. се състоя на 31 май 2013 г. и бе предавана на живо по Канал 1 на БНТ.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРСКИ РЕЖИСЬОР В ДЕСЯТКАТА НА ВАРАЙЪТИ

Режисьорът на филма “Цветът на Хамелеона”, Емил Христов, е избран в престижната селекция на списание “Варайъти” – “Десет европейски режисьори” (Ten European Directors to Watch). Десетте филма, избрани от критиците на списанието ще бъдат представени на фестивала в Карлови вари. На режисьорите, които

задължително присъстват, ще бъде отделено специално внимание от фестивала и медиите. Събитието се осъществява със съдействието на European Film Promotion.

Програмата “Десет европейски режисьори” съществува от 2001 година. За първи път в престижната класация е включен и български режисьор. Честито на Емил Христов и на целия екип на филма!

ЦВЕТЪТ НА ХАМЕЛЕОНА

България, 2012, 107 мин, 35 мм

Сценарий: Владислав Тодоров

Режисьор: Емил Христов

Оператор: Крум Родригес

Музика: Ню Оркестра Айдеас

С участието на: Рушен Видинлиев, Ирена Милянкова, Руси Чанев, Самуел Финци, Светлана Янчева, Деян Донков, Христо Гърбов и др.

Продукция: Перипетея – Буряна Захариева, Владислав Тодоров

Копродукция: Ню Бояна, БНТ, Рестарт (Словения)

С подкрепата на НФЦ

Дезактивиран информатор решава да продължи дейността си, като създава свой паралелен отдел на Държавна сигурност, със собствен кадър и архив. Представяйки се за служител на ДС, той вербува кръг от млади инакомислещи интелектуалци да донасят един за друг. След промените “осребрява” архива си от донесения, като ужилва МВР. Филмът предлага парадоксално различен поглед към тоталитарния режим, представян обичайно като общество на преследвани и преследвачи. Това е една история без невинни. Тъмната страна на тайните служби е разкрита не толкова чрез мъчения и зверства, а индиректно, чрез извратеното удоволствие от шпиониране и манипулиране на хора.

ЕМИЛ ХРИСТОВ е роден през 1956г в София. Завършва фотографски колеж, а след това Операторско майсторство във ВИТИЗ. В периода 1982–1990 е оператор във филмова студия “Време”.

До днес Емил Христов има зад гърба си повече от 50 документални и 30 игрални творби, 100 рекламни видеоклипа и над 20 музикални. Сред филмите, отличени на български и международни кинофестивали, на които е оператор, са “Аз, Графинята” (1989), с награда за операторско майсторство на филмовия фестивал в Троя, Португалия; “Закъсняло пълнолуние” (1996), с награда за операторско майсторство от „Златна роза” (Варна ’97); “Тувалу” (1999), с наградата на Кодак за операторско майсторство за 2000г; “Посетени от Господ” (2002), с награда за операторско майсторство от „Златна роза” (Варна ’02); “Под едно небе” (2003), с наградата Кодак за най-добра операторска работа от СФФ ‘03. „Цветът на хамелеона” е режисьорският му дебют.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ

2012г: МФФ Торонто, Категория “Откритие”

2012, Варна, “Златна Роза” за най-добър филм

2012, МФФ Ново Кино, Монреал

2012, МФФ Стокхолм

2012, МФФ Гоа, Индия

2012, МФФ на Европейското кино, Вашингтон

2012, МФФ Солун, Диплом

2013, МФФ Палм Спрингс

2013, МФФ на Европейското Кино, Чикаго

2013, МФФ Белград

2013, МФФ София

2013, МФФ Вилнюс

2013, МФФ Нови Режисьори/Нови Филми, Ню Йорк

2013, МФФ Истанбул

2013, МФФ Букурещ

2013, МФФ Ривър Рън, САЩ

2013, МФФ Сейнт Пол, САЩ

И така,…

“Аз съм Ти” бе избран за официалното откриване на 20-ия юбилеен МФФ “Любовта е лудост “ във Варна. С голямо удоволствие ви представям новия български филм на режисьора Петър Попзлатев, когото помним от “Аз, Графинята”, “Нещо във въздуха”, “И Господ слезе да ни види”, “Посетени от Господ” и редица документални ленти. Да екранизираш класика Димитър Димов си е трудна работа… В чекмеджето на бюрото на баща си, дъщерята, писателката Теодора Димова, намира недовършения роман на Димитър Димов “Роман без заглавие” и на един дъх написва “Адриана”. В основата на филма лежат тези две творби, адаптирани от сценаристите  Владимир Ганев, Стефан Коспартов и Мирела Иванова. Авторката Теодора Димова отбеляза: “Сценарият успява да предаде литературата на езика на киното и това е голямото му достойнство.”

Красивата и талантлива Адриана от 30-те години на ХХ век /чаровната Жанет Спасова/, се впуска в шеметни развлечения, достъпни за изисканото българско общество по онова време. В стремежа си да опита от всичко, светската лъвица от стария хайлайф е готова да прекрачи границите. В пламналата любовна авантюра с младия летец /неотразимия Деян Донков/, тя предизвиква фаталния край на неговата годеница…

В началото на следващия век, на преклонната възраст 93 години, Адриана наема за компаньонка младата Юра /сякаш да изкупи вината си/. Момичето е загубило родителите си още като дете. Двете жени се сближават и съдбите им се преплитат. Нежната и досетлива Юра /пленителната Ирмена Чичикова/, открива, че срещата й с Адриана не е случайна, а може би съдбовна! Филмът е кинематографично отражение на два века, на два силни образа на своето време. Героите в миналото и в съвремието си кореспондират и хармонизират, за да изведат сюжетната линия и главната идея на авторите, най-вече на режисьора. Като че ли ритъмът на творбата в началото е съзнателно забавен, за да ускори темпото и преодолее в развитие сложната структура към финалното послание от вчера и днес. “Аз съм Ти” изисква повече вглъбяване, особено след  прожекцията, сам зрителят да нареди своята мозайка, зрителят с изострени “антени” и фини сетива. “Аз съм Ти” е чувствителен и естетичен филм с блестящата операторска работа на Емил Христов, /когото много харесвам и обичам/, и великолепния актьорски ансамбъл: Жанет Спасова, Ирмена Чичикова Миляна Ленак, Деян Донков, Захари Бахаров, Владимир Карамазов, Ованес Торосян,  Владимир Пенев, Михаил Билалов.

До нови срещи!

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here