Едно по-различно училище

0

В квартал Горна баня в София съществува едно училище, което носи авторитетното име „Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура”. За тези, които не знаят за него, гледката на преминаващите всяка сутрин 30 училищни автобуса е странна, но за живеещите там е нещо напълно нормално.
Това, което прави комплексът специален, не е нестандартният превоз до него, а уникалните възможности, които предлага на учениците си. Името му не е случайно – именно културата играе решаваща роля в училищния живот на горнобанските възпитаници. Малко са държавните училища в България, в които се получава обучение по керамика, дърворезба, батик, текстилно рисуване, народни и спортни танци, история на изкуството и много други учебни предмети, които развиват заложените в учениците таланти и обогатяват познанията им за културното наследство, което притежаваме като европейци, и в частност – като българи. Не е лесно да се обясни на едно дете какво означава „култура” или „изкуство”. В ранна детска възраст те могат единствено да се усетят и почувстват, без да им бъдат поставяни етикети. Точно към това се стремят всички в НУКК.
Културните мероприятия в НУКК никога не са били рядкост. Изложби, конкурси, концерти, екскурзии, това са все преживявания, които вървят ръка за ръка с учебния процес. Всеки месец се организират  групови посещения на музеи, театри и изложби с цел учениците да се запознаят с най-новото от културния живот. Изложбите, подготвени от ученици, също са ежедневие – когато и да влезете в сградата на училището, ще се изправите пред множество стативи с невероятни детски рисунки, дърворезби или керамични фигурки, които могат да ви накарат да видите света през очите на младите творци от Лицея.
Безспорно едно от най-големите постижения в архива на НУКК е резултатът на възпитаниците от Випуск 2011, който оглави класациите на провелата се на 17-ти май матура по български език и литература. Тяхното постижение достигна рекордна стойност – средният успех от Държавния зрелостен изпит е отличен 5,91. Миналогодишният випуск успя да поднесе най-хубавия и ценен подарък по случай 35-я рожден ден на училището – едно блестящо представяне на възможностите на учениците на Италианския лицей. Ръководството на НУКК от своя страна върна жеста и в деня на дипломирането на дванадесетокласниците, поднесе на всеки един от тях специално изработена грамота за отличен резултат на държавните зрелостни изпити. Грамотата беше подпечатана със златния печат на училището. Получен през 2010 г., той е още едно свидетелство за усърдната работа на учениците, учителския колектив и ръководството на НУКК. Италианският лицей беше удостоен със Златна книга и Златен печат на Съвета на Европейската културна и научна общност, заради постигнатия висок престиж и обществено признание, за приноса му към развитието на българската култура.
На 19 ноември 2011г НУКК навърши 35 години. Тази възраст може и да не изглежда внушителна на пръв поглед, но традициите, които училището е утвърдило през годините, са впечатляващи: провеждане на културни обмени с ученици от италиански гимназии, предоставяне на стипендии за лятно обучение в Италия, организиране на благотворителна дейност, ежемесечно издаване на вестник, изготвен от ученици и много други. Една от тези така запомнящи се традиции е грандиозният училищен концерт, който всяка година се провежда в зала 1 на НДК. Това мероприятие представлява един мост между културите на различните поколения. То е доказателство, че млади и вече пораснали ученици на лицея могат да застанат заедно на една сцена и да обрисуват вечерта със своята пъстра палитра от фолклор, балет, спортни танци, хип-хоп, народна и модерна музика. Тазгодишното представление остави ярък спомен у всички присъстващи и изправи многократно публиката на крака. То беше едно прекрасно олицетворение на упоритата подготовка, положените усилия и желанието за изява на учители и ученици. С особен възторг се прие и изпълнението на Фолклорен Ансамбъл „Бъклица“, който, съставен от бивши и настоящи възпитаници на училището, е символ на усилията на ръководството на НУКК да запази приемствеността.
След 35 години на училищната сцена, НУКК продължава да бъде главно действащо лице в опазването и развитието на културните ценности в образователната система в България. Дейността на училището се подчинява на простичкия факт, че всяко дете крие таланта в себе си и той просто трябва да бъде изваден наяве.  Точно това е ролята на Италианския лицей в живота на своите възпитаници – да запали онзи огън, който сам гори.

Анелия Кузева
Никола Коев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here