Уникална енциклопедия за Китай – най-напред на български

0

IMG_3380-1Нещо твърде приятно и същевременно уникално събра всички приятели на Китай в салон „Журналист” в СБЖ, който се оказа тесен за желаещите да присъстват на представянето на Енциклопедия Китай.
Луксозният и мащабен проект е дело на Радио Китай за чужбина и издателската къща „Ентропи1” в лицето на списание „Черно и Бяло” – медиен партньор на СБЖ.
Над 500 страници са събрали най-интересното от историята, културата, икономиката, изкуството и философията на Поднебесната империя. Според нейните създатели, Енциклопедия Китай е четиво за любознателните от всички възрасти. Те могат да се потопят в магията на Китай и да разкрият любопитни тайни на тази невероятна и необятна страна. Сред дошлите бяха и студенти и преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски”.
Според Снежана Тодорова, на тази юбилейна за българската журналистика година се отбелязват и две важни събития – 65 години от установяването на българо-китайските отношения и 30 години съвместни връзки на СБЖ с Асоциацията на китайските журналисти. Според нея това издание, което днес се представя, ще бъде от голяма полза за всички, които се интересуват от Китай, за студентите китаисти и техните преподаватели.
Гости на презентацията бяха съветникът по въпросите на културата на посолството на Китай Ли Ян и журналистката Гу Фън, която също е служител в амбасадата.
Радост и чест за сп. „Черно и Бяло” е, че участва от българска страна, каза неговият главен редактор Станислава Пекова. Тя съобщи, че това издание на български език на Енциклопедията е първото в Европа, като предстои нейното излизане на Стария континент на още 30 езика. В работата по книгата са участвали всички журналисти от българската секция на Радио Китай и екип от български специалисти, чиято работа е била не по-малка от тази на техните китайски колеги.
Целта на издаването на Енциклопедия Китай е засилването на неправителствения обмен, като за това голям принос имат неправителствените организации, като една от най-големите сред тях е СБЖ.

IMG_3458„Много съм радостен да присъствам на премиерата на книгата за Китай – сподели Ли Ян. – Това е голям подарък от българските журналисти по повод годишнината от установяването на отношенията между България и Китай и същевременно е хубав плод от съвместната работа на българските и китайските журналисти. Бил съм в много страни, но тук за първи път на местен език се издава енциклопедия за Китай. В Австралия, ЮАР и Унгария, където бях, също издадоха подобна книга, но там я направиха, ползвайки английски текст, а тук направо беше преведена от китайски, което е уникално за изданието. Мисля си, че излизането на Енциклопедия за Китай в България ще се отрази на задълбочаването на отношенията между двата народа.”
Работейки в българската секция на Радио Китай, Гу Фън е предпочела да си избере красивото българско име Ангелина. Била въведена традиция, работещите там журналисти да носят нашенски имена. Та Гу Фън и до днес обича да се обръщат към нея с името Ангелина.
[pullquote]„РАЗКАЗВАХ НА КИТАЙСКИТЕ СЛУШАТЕЛИ ЗА КРАСИВАТА БЪЛГАРСКА ПРИРОДА“[/pullquote] Тя сподели за сайта на СБЖ:
ЧиБ: Защо се разделихте с журналистиката, Ангелина и поехте по пътя на дипломацията?
ГФ: Мисля си, че независимо каква професия упражнявам, това е в служба на държавата.
ЧиБ: Работили сте в българската секция на Радио Китай. Беше ли ви интересно и какво научихте за нашата страна?
ГФ: Повече се занимавах с преводи, но според мен това беше един много хубав начин за изучаването на българския език и това ми даде шанса да дойда да работя в България. Да бъда по-близо до българския народ, до тази прелестна страна ме кара да се чувствам по-приятно. Но независимо къде съм, за мен България ми е като втора родина. Много я обичам!
ЧиБ: Като журналист коя беше любимата ви тема за нашата страна? За кое най-много обичахте да разказвате на вашите слушатели за страната ни?
ГФ: Преди всичко това беше българската кухня, красивата българска природа и туризма. Много харесвам българската култура и изкуство, но ако трябва да споделя своите предпочитания, те клонят към българската кухня. Е, и спортът също много ми допада.

Повече за книгата може да прочете тук: Енциклопедия Китай

Розалина Евдокимова
снимки:  Мари Каналян

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here