Млад китайски журналист-българист представи пред българската публика новата си книга за древното културно наследство на страната си

0

В рамките на  отбелязването на 70-годишниния юбилей от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай, представители на медии от двете страни проведоха съвместна инициатива в София: в Съюза на българските журналисти бе представена книгата на младия журналист от  Радио Китай Дин Хао, със заглавие  „По следите на древността – световното културно и природно наследство на Китай”. Изданието е реализирано с любезното съдействие на посолството на Китай в България. То е дело на  издателска къща „Ентропи 1“, като издателят г-жа Станислава Пекова, също и главен редактор на сп. „Черно и Бяло“, е българският редактор на книгата. От китайска страна редактор е българският журналист Тодор Радев, който работи в българската секция на Радио Китай за чужбина – Пекин.

На официалното представяне в салоните на Съюза на българските журналисти в София присъстваха Н.Пр. Дун Сяодзюн, Посланик на КНР у нас, Ян Сюи – Първи секретар на Посолството на Китай, много български журналисти и акредитирани в България кореспонденти на чуждестранни медии.

„Сто пъти да чуеш, един път да видиш”,

се казва в известна китайска поговорка”, с тези думи започна словото си при представянето на книгата Н.Пр. Дун Сяодзюн. „Използваме случая с представянето на тази уникална книга да поканим и приветстваме повече български приятели и журналисти да  посетят Китай, за да могат със собствените си очи, сърца и микрофони да видят промените в страната ни, а след това  да ги отразят в своите медии и да ги споделят със своите близки и колеги.”, добави с усмивка Посланик Дун…

Книгата „По следите на древността – световното културно и природно наследство в Китай“ включва отделни пътеписи и разкази, които пресъздават цялостния образ в историята на пет-хилядолетното развитие на страната”, подчерта в приветствието си  г-жа Станислава Пекова, издател на книгата и гл.редактор на сп. „Черно и Бяло“.  

„Дин Хао е избрал със своята книга да представи родината си, чрез великолепието на световно признати уникални  и неповторими факти и обекти, свързани с миналото и настоящето на Китай”, добави още тя.

От своя страна председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти г-жа Снежана Тодорова се обърна към присъстващите:

„Днес ни е събрал един много специален поглед – и това е раждането на нова книга, свързана с културните и природни забележителности на Китай.“

В емоционалното си приветствие Н.Пр. Посланик Дун Сяодзюн се спря на дълбокото традиционно приятелство между България и Китай в продължение на 70 години.

 „От установяването на дипломатически отношения преди 70 години това приятелство се развива постоянно”, подчерта той и даде редица конкретни примери.

„Още в началото на основаването на нов Китай, дружелюбният български народ оказа безценна помощ. Масивите от грозде, дарени от български приятели бяха засадени в Северен Китай и постепенно се превърнаха в родното място на известните китайски вина. През 2008 г., след земетресението във Венчуан, българската страна протегна ръка за помощ и покани децата от района на бедствието  на оздравителни лагери и рехабилитация на българското черноморие.  През 2018 г. българският алпинист Боян Петров изчезна, докато изкачваше на планината в Китай. Стотици китайци, пренебрегвайки заплахата за собствения си живот, се включиха в издирването му, като по този начин показаха  приятелските чувства на китайския народ към българите.”

Посланик Дун Сяодзюн се спря и на търговско-икономическите контакти между България и Китай като  припомни  срещите на китайския президент Син Дзинпин с тогавашния  българския президент Росен Плевнелиев през 2014 г. , когато отношенията на приятелско сътрудничество и поетите двустранни ангажименти навлязоха в първата  си фаза на развитие.   Той  се спря подробно и на визитата на настоящия президент Руман Радев в Китай, през юли 2019, когато двамата с китайския му колега Син Дзинпин, обявиха издигането на двустранните отношения на ниво стратегическо партньорство и отношенията между Китай и България влязоха в нов етап.

За три години двустранните отношения направиха две големи стъпки напред. В момента взаимоотношенията  между Китай и България са на най-високо  ниво в своята история”, бе категоричен китайският посланик.  И още:

„Политическата основа и общественото мнение за приятелските връзки между двете страни имат солидна база. Сътрудничеството в търговията и другите области на икономиката поддържа добър баланс. Сътрудничеството в областта на инфраструктурата и енергетиката също постигнаха значителен положителен напредък, а културният обмен непрекъснато се задълбочава” бе категоричен посланик Дун Сяодзюн.

Книгата „По следите на древността – световното културно и природно наследство на Китай” представя световното културно наследство на Китай, а една от нейните цели е българската общественост да опознае Китай по–задълбочено и всестранно”, подчерта посланик Дун  в края на приветственото си слово. 

Младият китайски журналист Дин Хао, който е завършил българска филология в Пекинския университет се обърна чрез видеовръзка към присъстващите на перфектен български език, като им благодари  и изрази надеждата си, че книгата му ще намери в лицето на българските читатели своите последователи. В книгата са включени 55 обекта от Китай, включени в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Ивета Балевска, секретар на КЧЖ в България
снимки: Ани Петрова, фоторепортер на БНР