„Изкуството на толерантността – щит срещу агресията и езика на омразата при подрастващите“: Заключителна пресконференция

1

Във връзка с изпълнението на проект „Изкуството на толерантността – щит срещу агресията и езика на омразата при подрастващите“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019 от фондация „Слънчеви пътеки“, в партньорство с Район „Слатина“ и 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“, се състоя последното събитие: „Край на конкурса и заключителна пресконференция“ на 12 септември 2019 г. от 17:30ч. в Съюза на българските журналисти, 3 ет., ул. „Граф Игнатиев №4“. С голям ентусиазъм и желание присъстващите млади художници коментираха своите рисунки, фотографиите от предишните събития, артистичната атмосфера и дух в салона на СБЖ. Събитието бе открито от ръководителя на проекта инж. Миглена Иванова, която даде отчет за извършената работа. Благодари за съвместната работа на представителите на Програма Европа и координатора на програмата Деница Боева, партньорите по проекта от район „Слатина“ в лицето на администрацията и кмета Наталия Стоянова, партньорите от 31.СУЧЕМ „Иван Вазов“ – преподавателите и директора на училището Надежда Николчева. Бе изказана признателност към членовете на УС на фондация „Слънчеви пътеки“ – координатора на проекта Паола Върбанчовска и счетоводителя на проекта Даниела Козовска, както и към председателя на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ доц. Иван Митев и колектива на читалището за неоценимата подкрепа по време на събитията по проекта на Програма Европа. От фондацията изразиха благодарност за творческото сътрудничество с председателя на СБЖ  Снежана Тодорова, с председателя на СБП Боян Ангелов и поета Димитър Христов,  за всеотдайната дейност на директора на 59ОУ“В.Левски“ Мариана Божкова и преподавателят по рисуване Елица Иванова. От „Слънчеви пътеки“ благодариха на поети, писатели, творци, на медиите и най-вече на сп. „Черно и Бяло“ за отразената  точна и коректна информация по време на проекта.

Думата бе дадена на председателя на СБЖ Снежана Тодорова, която приветства инициативата по проекта срещу агресията и езика на омразата. Тя изрази увереност,че борбата с езика на омразата ще продължи, особено сред подрастващите. Госпожа Тодорава каза, че СБЖ е съпричастен и винаги готов да помага на организаторите и творците в усилията им  срещу агресията в училищата и обществото. Думата взеха доц.Иван Митев и Мариана Божкова, които не скриха своето възхищение от творческите усилия на учениците и младежите, участвали в събитията по проекта, заради техните умения и талант. Паола Колева и Даниела Козовска споделиха своя опит и мнение от свършената работа по проекта, подчертаха, че децата са чувствителни към предизвикателствата и умеят чистосърдечно да изразяват усещанията си към агресията и доброто. Журналисти питаха  как учениците  са били  мотивирани да участват в дейностите по проекта? Паола Колева и Миглена Китанова отговориха, че творчеството и желанието за обща изява обединява децата. А подрастващите се стимулират само когато им е забавно и когато преподаватели и родители вървят  в една посока.

На пресконференцията в СБЖ бе подчертано, че дейностите по   проекта са   насочени  към създаването на устойчиви общински политики и модели за социализиране на градски пространства в партньорство с неправителствения сектор, с цел създаване на нови обществени знакови центрове в София, които да допринасят за уникалната идентичност и европейска значимост на града, както и за реализиране на дейности в столицата като град на толерантността. Подчертано бе, че проектът на фондация“Слънчеви пътеки“ е своебразен мост на взаимодействие между гражданското общество и местната власт.  Присъстващите в залата  бяха информирани подробно за свършеното  по всички дейности на проекта по Програма Европа, като се запознаха и с постигнатите резултатите.

По време на събитието бяха наградени трима от участниците, отличили се в конкурса “Нарисувай традиция за доброто между хората“, връчени бяха индивидуални поощрителни награди, грамоти, поздравителни адреси, плакети с надпис“Не на агресията“. Присъстващите получиха флаери за извършената дейност по проекта, информационни материали, медийни публикации, книжката „Усмихни се“.  Всички се насладиха на богатата изложба от детски рисунки и снимки от предишните събития.

В края на заключителната пресконференция изпълнителите на проекта от фондация „Слънчеви пътеки“ поздравиха гостите, участниците на събитието, преподавателите и родителите за желанието на всички да противодействат на агресията и разделението между хората.    Благодариха  на Столична община за финансовата подкрепа, както и на Програма Европа 2019 за възможността да се състоят поредица от събития срещу агресията и омразата в обществото. Изразиха надежда, че мисията им ще има продължение за доброто между хората.  Последното събитие завърши с традиционните снимки за спомен.

инж. Миглена Иванова

1 коментар

Comments are closed.