Вечер на татарската кулинария

0

„Кунак ашы – кара каршы” – казва народът на Татарстан, което значи „Гостуването е взаимно угощение”. Крилатата фраза има своето обяснение. Според древния татарски обичай било прието гостите не само да се черпят, но и да им се поднасят подаръци. И пак според обичая, поканените отговаряли със същото. В чест на гостите в татарския дом се постилала празнична покривка и върху масата се поставяли най-вкусни неща – сладък чак-чак, шербет, липов мед и разбира се, ароматен чай. И какво ли още не. До богатството и уханието на татарската кухня се докоснахме на 26 май и в София, благодарение на наскоро създаденото сдружение „Волжски булгари”. В Мраморната зала на Руския културно-информационен център то организира Вечер на татарската кулинария под патронажа на Посолството на Руската Федерация в България. На нея присъстваха: Н. пр. г-н Юрий Николаевич Исаков, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация у нас, посланици на страни от ОНД, журналисти, културни дейци, представители на бизнеса от Република Татарстан и Башкортостан и др.

Как се роди идеята за тази Вечер на татарската кулинария? Алфия Димитрова, председател на сдружението, ни разказа: „Родена съм в гр. Набережний Челни, Башкортостан, познат с камионите Камаз. От 15 години живея в България. Тук много хора ме разпитват за волжските българи, за живота в Татарстан, за кухнята и т.н. Имам няколко приятелки татарки, омъжени като мен в България. И с тях се събирахме, за да си поговорим, да си направим татарски ястия. И те ми споделяха същото впечатление – че интересът към нас е голям. Има го и обратния интерес. Много хора от моята страна като идват тук ме търсят по телефона, за да ги упътвам, да им помагам с информация. И така се роди идеята за сдружението, в което да има и българи, които се интересуват от нас, и наши сънародници, които живеят тук, и представители от Татарстан. Създадохме го през април с цел да се популяризират културните традиции на волжките българи-татари в България.”

И сигурно защото източното гостоприемство е пословично, първата изява на сдружението бе тази прекрасна Вечер на татарската кулинария. Представени бяха над 10-на различни блюда. Всеки можеше да си запише рецептата на ястието, което му е харесало, директно от неговия готвач. Група татарки, живеещи у нас, облечени в чудни носии, изпяха и няколко от техните народни песни. Българка пък изпълни танцова импровизация в съпровод на древен татарски инструмент – курай. А безспорно, усмивката на Алфия Димитрова и ентусиазмът й да покаже тази важна част от татарската култура – гостоприемството, стоплиха вечерта и я направиха незабравима.

Множеството пътешественици, посещавали Казан, наричат националната кухня обилна и вкусна, обикновена и изискана, изненадвали се на разнообразието и необикновеното съчетаване на продуктите, а също и на гостоприемството, запомнящо се за дълго.

Екатерина Павлова

Снимки: сдружение „Волжски булгари”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here