Сдружение „Слатина” чества денят на Славянската писменост по проект „Путуващи традиции на открито” към Столична програма „Култура”

0

Сдружение „Слатина” отбелязаденят на светите равноапостоли Кирил и Методий на открито пред НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ в столицата. Читалището е партньор по проекта на Сдружение „Слатина” „Пътуващи традиции на открито“. Празничното честване на „Азбуката, децата и цветята на България“ е част от Столична програма „Култура“.

Творци, представители на културни институции, преподаватели, деца, представители на медии и съграждани бяха сред гостите на събитието. Сред тях бе председателят на НЧ „Димчо Дебелянов-1960” доц. д-р Иван Митев, главният редактор и издател на сп. „Черно и бяло” Станислава Пекова, Цвета Божинова от настоятелството на читалището, Славея Стойчева – преподавател към школата по балет, поетесата Дора Милева.

С приповдигнато настроение и под звуците на мелодични изпълнения, организаторите на честването сътвориха празнична украса от балони, множество цветя и детски рисунки. Творчество и иноваторство прояви екипът на проекта – Димитър Главинов и Добромир Стоянов.

С празнично слово Председателят на сдружение „Слатина” Елица Иванова приветства присъстващите и подчерта, че идеята на събитието е да се популяризира изкуството, културата и публичните дейности. „Празниците като днешния, дават възможности за възпитание на духа на националните традиции и дават възможност на децата ,младежите и гражданите да направят един социален и културен диалог, каза още Иванова.

Прочувствено и изпълнено с възхита и почит бе словото за буквите, което бе послание към българите за духовно извисяване и любов към родното четмо и писмо. В празничната реч се каза, че: „Днес нашите училища и читалища носят сиянието на два празника – на просветата и светлината, на младостта и бъдещето на България! Това е денят, който обединява, в който един народ отбелязва духовното си пробуждане и вечния си стремеж към усъвършенстване чрез образование, наука и култура”.

Децата от школата по художествено слово към читалището с ръководител Люба Любенова, поздравиха публиката със стихове посветени на Кирил и Методий и представиха сценични картини от „Туфо, рижият пират” на Георги Константинов, както и откъси от „Малкия Никола”. Талантливите актьори, облечени в подходящи костюми предизвикаха искрен смях и аплодисменти.

За доброто и ведро настроение на присъстващите допринесоха изпълненията на китара на Теодосий Цингилев – преподавател към школата и неговият ученик Мартин Божинов.

Невероятно настроение сред хората внесоха и песните на възпитаниците от студио ”Музика” към читалището с музикален педагог Росица Йорданова. Малките изпълнители предизвикаха радостни сълзи и получиха заслужени аплодисменти заради прочувствените си музикални превъплъщения.

Темата на деня „Азбуката, децата и цветята на България” не можеше да отмине, без да бъде подчертана значимостта и символиката на цветята, като част от живота на поколенията от древността до наши дни. Предизвикателство за публиката бе да научат повече за цветята през вековете, за техните послания и връзката им с традициите на народите по света. Стана ясно, че българите отглеждат, пазят, съхраняват цветните видове и влагат много любов в своите градини. С китка те изпращат своите близки в боевете, с китка ги посрещат и с китка даряват своите любими хора.

Аплодисменти предизвикаха забавните  стихове, предназначени за най-малките, поднесени от поетесата Дора Милева.

За провокация на творческата мисъл към младите хора се погрижиха организаторите и деветгодишният Александър Иванов. Те  бяха подготвили тематична викторина, свързана със славянската писменост, родната история, празниците и традициите у нас. Разбира се, най-активни бяха децата, които получиха символични награди за остроумието и бързата си реакция. С креативни и интелектуални игри продължи празничното веселие на открито. Мнозина станаха отличници и показаха завидни познания по роден език и обща култура.

Всички участници на празника бяха удостоени с плакет за творческото си участие и книги.

По време на празника се даде началото на конкурса „Нарисувай традиция”. Идеята е желаещите да пресъздадат празнична картина или спомен от деня на славянските първоучители по свой начин. В края на проекта през септември, на заключителна пресконференция в читалището ще бъде организирана изложба и най-добрите творби ще бъдат отличени.

Организаторите на „Пътуващи традиции на открито” поканиха гостите да бъдат част от проекта през юни, когато ще се пресъздаде празника „Еньовден”, а през август, ще се възкреси традиционната „Панагия” – извисяването на хляба.

И така. И този празник имаше своя завършек. С песни, веселие, радост в детските очи и надеждата да бъдем по-добри и да не забравяме, че доброто винаги побеждава, в името на любовта към живота и познанието!

Миглена Иванова

Организатор събития – НЧ „Димчо Дебелянов-1960“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here