Румънският лицей в София – уникален шанс за влизане във ВУЗ в Румъния без приемен изпит

0

DSC_5400Съюзът на българските журналисти съвместно с Посолство на Румъния в Бепублика България и румънският лицей бяха инициаторите на пресконференция на тема „Ролята на чуждоезиково обучение /румънски и френски езици/ в румънската гимназия „Михай Еминеско”.

Зам.-ръководителят на румънското посолство г-н Корнел Вишою пръв взе отношение по темата, като обясни на присъстващите: ученици, журналисти, а и представители от бизнеса между двете добросъседски държави, голямата полза от изучаването на тези езици. В предходната година стокобменът между двете ни държави се равнява на 3милиарда лева…

„Профилираната гимназия за изучаване на румънски език в София „Михай Еминеско” дава изключителна подготовка на своите възпитаници и специален шанс да продължат обучението си вече като студенти във всяко висше учебно заведение в Румъния.”- това заяви директорката на румънския лицей г-жа Незабравка Тасева и продължи – „Специалното предимство на този лицей е, че всяко дете, завършило тук 12. клас, има гарантираната възможност да влезе без приемен изпит във всеки избран ВУЗ в Букурещ само чрез интервю – изпит по румънски език в посолството на Румъния в България. Обучението е безплатно както във всяка друга българска езикова гимназия.
Много от нашите възпитаници са вече лекари, икономисти, архитекти, дипломати, работят в престижни фирми както в Румъния и България, така и в много други страни от ЕС. Заедно с румънския гимназията дава едновременно диплома за английски и за испански език., а от тази година и за френски език.
Приемът в лицея е с оценките от външното оценяване на седмокласниците по български език и математика след 7. клас. Училището е базово на СУ „Св. Кл. Охридски”, разкрито е по междуправителствена спогодба за двустранно културно и образователно сътрудничество.”Още нещо, важно за родителите на кандидатствуващите ученици и това, че лицеят разполага с общежитие за ученици от цялата страна, през ваканциите предлага на учениците възможност за работа в морските курорти с румънски, английски и испански. На навършилите 16г са осигурени курсове за мотопедисти, а на 18-годишните – за шофьори, на преференциални цени. Извънкласната дейност включва театрално студио, дискусионен клуб,  отбор по ръгби, състав по латиноамерикански танци.

Г-н Димитър Дуков, управител на „Дикотекс”ООД, търгуващ с Румъния, изрази радостта си, че има такова училище. Сподели, че бизнесът се нуждае от нови попълнения, защото взаимоотншенията между двете държави процъфтяват и в скоро време ще надминат 3-те милиарда от миналата година За повече информация: румънска гимназия, ПГИИРЕ „Михай Еминеску”, София, ул. „Братин дол” 26,

тел. 02 920 12 03, GSM 0888333 679

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here