Защо искам да стана журналист?

0

Ванеса Вълова

10 „а” клас, Национална Априловска гимназия – Габрово

Моята майка е журналист. Работила е като водещ в радиото и е била управител на вестник. От малка познавам нейната професия. Прекарала съм не малко часове в редакцията ѝ като дете. Още от тогава харесвам работата ѝ и това е причината, поради която съм избрала да уча журналистика.

До някаква степен приличам на мама – мога да пиша добре, да се изразявам красиво, да подреждам мислите си в истории… Но ми харесва и факта, че журналистиката дава възможност да имаш собствена позиция и да я споделяш пред другите. Смятам, че тази професия освен да отразява събитията, може да възпитава хората като им посочва добрите примери. Може да ги води в това да бъдат граждани, които изразяват свободно своите идеи, подкрепят добрите инициативи и участват активно в обществения живот, а не само пасивно гледат отстрани и негодуват срещу всеки и всичко. Разбира се журналистиката носи нови контакти, познанства, приятелства, досег до хора, които не би срещнал в други професии или обикновения живот, а това е предизвикателство, което определено ме вълнува.

Все пак всяко нещо има и добри и лоши страни. Ето какво е отрицателното на журналистическия свят в моите очи… В последните години по медиите се споделят повече лоши, отколкото добри новини. Това създава някакъв негативизъм в хората. Би било добре повече да се говори за хубавите неща, които се случват. Днес новините са изпълнени с политика и малко други истински неща, които директно касаят живота на хората. А понякога една обикновена история за един обикновен човек или някакъв добър пример от живота, биха могли да кажат много повече неща, отколкото речите на всички политици взети заедно.

В малките градове журналистиката не привлича младите хора, тъй като заплащането е ниско. Друга причина е липсата на свобода в пълния смисъл на думата, тъй като често редакторите забраняват писането по определени теми. Все пак журналистиката зависи от рекламата, а тя в малките населени места се осигурява от малък кръг платежоспособни хора.

Съзнавам напълно тези недостатъци, но смятам да стана журналист, който не се страхува да изрази собствената си позиция, да изградя името си на добър професионалист с качествата на своята работа, с изслушване на гледните точки на всички страни и със собствена позиция. Надявам се моята работа да помогне за това хората да бъдат по-добри, да живеят с достойнство, да търсят и намират хубавото в живота и да вярват, че могат да постигнат всичко… А всички заедно можем много повече!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here