Украйна винаги е била част от Европа

0

Интервю с Н. Пр. г-н Микола Балтажи,  извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България

[pullquote]И ЕС, и Русия са стратегически партньори за нас

България подкрепя евроинтергационните стремежи на Украйна[/pullquote] На 2 октомври в СБЖ представители на медиите се срещнаха и разговаряха с Н. Пр. Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България. Инициативата се проведе в рамките на традиционните срещи, организирани от Клуба на журналистите международници с посланици и дипломати, акредитирани у нас, и бе подкрепена от Дружество „Найден Геров”. Любезен домакин бе Снежана Тодорова, и. дл. председател на СБЖ. Всъщност последните три месеца бяха много интензивни и наситени с работа за украинското посолство и Н.пр. Микола Балтажи: поредица събития по повод 1025-та годишнина от покръстването на Киевска Рус, такива и по повод националния празник на Украйна – 24 август, срещи с български политици във връзка с очакваната от всички украинци Вилнюска среща…

Украинският посланикът сподели с нас мисли за…

[pullquote]22-та годишнина от Независимостта на Украйна[/pullquote] Денят на независимостта отразява многовековната мечта на народа ни да има собствена държава, със собствен език и култура. Украинците се гордеят с него и го отбелязват с много прояви и в Украйна, и извън нея. Украинската диаспора е много активна по този повод. Всяка година около тази дата се провежда и форумът – Световен конгрес на украинцитe, който този път беше в гр. Лвoв.

[pullquote]1025-та годишнина от покръстването на Киевска Рус… [/pullquote] За мен покръстването на Киевска Рус е голямо историческо събитие, защото всъщност чрез него Украйна се присъединява към европейското културно и духовно пространство, към европейската цивилизация. Украйна винаги е била част от Европа и всъщност нейният съзнателен евроинтеграционен избор – да стане в перспектива член на ЕС, може да се разглежда като логическо развитие на това. И аз много се радвам, че годишнината бе отбелязана с посещения на делегации на високо държавно ниво, на църковно и др. А тук, в София, ние организирахме няколко събития, свързани с този исторически акт. Сред тях най-важните бяха молебенът в храм-паметник „Св. Александър Невски”, отслужен от настоятеля му – епископ Тихон. Той се проведе по едно и също време, паралелно с този, който се отслужи в Киево-Печерската лавра. Другото важно събитие за отбелязването на 1025-годишнината от покръстването бе в Музея на Светия синод, където директорът му ни запозна с уникални експонати, свързани с покръстването. Те показват много близките духовни връзки между Украйна и България през вековете.

[pullquote]Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС [/pullquote] Европейската интеграция с крайна цел – членство в ЕС, е приоритет на външната политика на Украйна. А задача номер едно в момента е подписването на Споразумението за асоцииране. Аз смятам, че Вилнюската среща «Източно партньорство» през ноември е голям шанс както за Украйна, така и за ЕС. Споразумението за асоцииране, включващо създаването на свободна и всеобхватна зона за свободна търговия е много важно и отговаря на интересите на двете страни. Ние ще започнем частично да прилагаме спогодбата до пълното й влизане в сила, което е много важно пак и за Украйна, и за ЕС. Украинското правителство, президентът, експертите, дипломатите правят всичко възможно подписването да стане реалност, да бъдат изпълнени препоръките на ЕС.

[pullquote]Европейския или Евроазийския съюз?[/pullquote] На 31 май Украйна подписа меморандум за задълбочаване на взаимодействието с Евроазийския съюз, който предвижда нашето участие в него като наблюдател. Европейската комисия не поставя въпроса или-или. Украйна ще подпише Споразумението за асоцииране, което ще бъде един качествено нов етап, който ще мотивира нашите икономически и демократически реформи. Това е изборът на Украйна. Приоритетът ни е европейска интеграция и той е вкаран в нашето законодателство още от момента на прокламирането на Независимостта на страната ни. Но ние трябва да се съобразяваме и с интересите на Руската федерация, с икономическите процеси, които се развиват в постсъветското пространство. В този смисъл нашата интеграция в ЕС не трябва да става за сметка на Руската федерация, която е наш стратегически партньор. Ние имаме прагматически интереси в различни сфери, преди всичко в икономическата.

За този триъгълник Украйна – ЕС – Русия много се говори…както и за отношенията в неговите рамки, за опциите, перспективите. Въпреки че едва ли той съществува на практика. За ЕС и Украйна, и Русия, са стратегически партньори. За нас е същото. За Украйна и ЕС е стратегически партньор, и Руската федерация. Русия, в рамките на така наречените «четири пространства», също развива взаимоотношенията с ЕС, провежда преговори за спогодба. Така че нашите отношения с ЕС не могат да влияят на отношенията ни с Руската федерация. Както и нашите отношения с Русия също не могат да влияят на диалога ни с Брюксел.

[pullquote]Ролята на България[/pullquote] България подкрепя евроинтергационните стремежи на Украйна и нашето желание за подписване на Споразумението за асоцииране. Страната като член на ЕС е част от европейските институции, от ЕК, от ЕП и ние усещаме подкрепата й по всички тези линии. Но България е важна за нас и от практическа гледна точка, от гледна точка на нейния опит при присъединяването й към ЕС, който ние внимателно проучваме. България ни помага с експертна помощ. Тук идват наши специалисти от различни ведомства и министерства, за да разменят мнения и опит с вашите.   

[pullquote]Двустранните ни отношения и приоритетите в тях[/pullquote] Бих ги характеризирал като отношения между две приятелски държави – с позитивно развитие и голяма перспектива. Ако говорим за приоритетите, те съществуват във всяка една посока – политическа, икономическа, научно-техническа, културно-информационна и т.н. В политическата сфера работим за активизиране на отношенията на високо държавно ниво, на междупарламентарните връзки, за развиване на механизма на политическите консултации между външните ни министерства и ведомства. В икономическата сфера традиционно приоритетът е повишаване на стокооборота. За съжаление, в последно време, имайки предвид световната икономическа криза и намаляване на потреблението, имаме намаляване на търговския обмен. Но същевременно констатирам голям интерес от българските производители и фирми за активизиране на тяхното участие на украинския пазар. Някои от тях са го загубили в началото на 90-те години и сега търсят пътища отново към него. Например, на нашия пазар липсват отдавно българските зеленчуци, цигари. Интерес към нашата страна имат и българските инвеститори. И обратното. Има над 200 украински фирми, които много добре работят на българския пазар, а през него имат и директен достъп до пазарите на страните от ЕС. Те са в различни области – енергетика, селско стопанство, хранителна промишленост и др. А с подписването на Споразумението за асоцииране ще се открият още много нови възможности за стокообмен между нашите страни.

[pullquote]Туризмът и културата[/pullquote] България е била и продължава да бъде една предпочитана туристическа дестинация за украинските туристи. Трябва обаче повече да работим за обратното – повече българи да посетят Украйна. Трябва да популяризираме страната си тук. Защото ние също имаме много атрактивни туристически обекти. А и Кримското крайбрежие е много красиво и трябва да се види. Туризмът не е само почивка, не е само бизнес, туризмът е и култура.

А що се отнася до културните връзки – през март тази година проведохме Дни на украинската култура в България – с концерти, срещи на български и украински поети и писатели, изложби… Наскоро, по случай 22-та годишнина от Независимостта на Украйна организирахме изложба на графика Олег Денисенко в Националния етнографски музей при БАН. Мислим вече и за проявите през 2014 г., когато се отбелязват 200 години от рождението на гениалния син на украинския народ Тарас Шевченко. Планираме в това число и Седмица на украинското кино. Убеден съм, че и България има какво да покаже на украинската публика – своите икони, своите златни съкровища и др. Украинският народ и българският са много близки по дух. Това се видя и в прочутия детски лагер Артек, където неотдавна се проведе Младежка среща на ОССЕ. Там имаше и български деца, които останаха изключително доволни.

[pullquote]Резултатите от украинското председателство на ОССЕ[/pullquote] ОССЕ е уникална организация, в която членуват 57 различни държави, които обхващат едно огромно пространство от Ванкувар до Владивосток. Това, което липсва в последно време е доверието. И фокусът на нашето председателство през първото полугодие на 2013 г. беше да го възстановим чрез реализацията на нашите приоритети и цели. Има прогрес. Предоставихме площадка за преговори по въпросите на регионалните конфликти. Стартирахме инициативата „Хелзинки плюс 40”, с която започваме дискусия за бъдещето на ОССЕ. Проведохме редица международни изяви и конференции в различни сфери. Много важна срез тях беше тази за трафика на хора. Както и Младежката среща на ОССЕ в Артек, за която споменах. Повдигнахме и въпроса за енергийната сигурност. И предложихме през октомври в Туркменистан да се проведе международна конференция на тази тема. Подготвяме се и за срещата на министрите на въшните работи в гр. Киев през декември.

Екатерина Павлова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here