Защо ли е толкова красива тази традиция, празнуваща мартеницата?

0

Мартенска изложба в клуб „Журналист“

Превод на думата „мартеница“ не съществува! Можем да я срещнем като „мартенки“, „байници“ или „марцишор“ в Румъния и Молдова, но в смисъла на нейната обредност, тя носи произход, отвеждащ ни много назад във времето.

Няколко са сюжетите, в които усуканите бял и червен конец остават като най-знаковия символ за легендарни събития, а времето ще им запази специалното място в съкровищницата на нематериалното културно наследство на Балканите.

Посланията на мартеницата са да носи здраве, любов, плодородие, мир и благоденствие!

Всяка година по това време си спомняме за древната традиция в изработването на уникалните накити. Да вплетеш в бялото и червеното още и зелено, да добавиш към тях хербаризирани цветове и плодове, а после и да им направиш наричания — това са обредните обичаи, наследени още от времето на траките… И да, времената, макар и променени съхраняват мистерии, в смисъла на които човек открива богата палитра от емоции, а защо не и вълшебства, чрез които навярно успява да се съхрани и по-цялостно. Особено в днешно време…

А легендата, разказваща за храбростта, любовта, полета на превързаната птица, за земите български и хан Аспарух беше отново разказана на 24 февруари в клуб „Журналист”, в СБЖ от авторката на тазгодишната мартенска изложба, художничката Елица Гигова, внучка на писателя Николай Хайтов. Освен внучката, на срещата беше и дъщерята на родолюбеца Хайтов – Елена Хайтова, писател и публицист.

В книгите си Елена Хайтова пише за силата на човешкия дух, за непримиримата воля на българина, за рабатия му нрав и неотстъпващият му оптимизъм. Едно от завещанията на баща ѝ, Николай Хайтов: „Ако в една гора има елени и вълци, елените са толкова повече и по-красиви, колкото повече са гонени от вълците”.

Идеята за представянето в сряда е на пловдивското журналистическо дружество, с председател Георги Найденов, на което присъстваха посланниците на Алжир Н. Превъзходителство Латифа Беназир и на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, също представители на центъра за Българово-азиатско-африканска култура и културно сътрудничество от Мароко, както и журналисти от много и различни медии.

Даниела Владимирова Христова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here