Мартениците като послание за доброта

0

Нищо не може да попречи на пролетта да разлисти  прелестите си, въпреки необичайното време, в което живеем.

НА БАБА МАРТА

Плети, плети, бабо Марто,

Изплети ми мартенички,

Да ги вържем на ръчички,

Да излезем на полето,

Да наберем иглика,

Кукуряк и минзухарче,

Да посрещнем гостенките –

Лястовички бързокрили,

Кукувица самотница

Кърко-щърко жабара,

Че ни водят пролетта,

Да натопли земята,

Да разтупка сърцата.

Елин Пелин

Днес видях цветна картина от мартенички с различни размери и форми, малки и големи, топчести и правоъгълни, изработени от естествени материи, очаквайки с нетърпение да красят нечий ревер, да докоснат ръчичката на дете, да внесат топлина и уют в някоя къща или офис.

Сътворени с любов, талант, труд, сърце и много мерак от Ралица Луканова и Ралица Василева и от двете им дъщерички Мария и Мартина, ученички в шести клас.

Как да ви кажа? Такава красота и изящество, изваяно уж на шега, уж за първи път рядко може да се види. Питам талантливите момичета какво ги е подтикнало тази година на плетат и усукват конци и вълна, да нижат мъниста и синци, да извезват и творят изящни мартенски топки? Майките на Мария и Марти казаха, че са искали да преразкажат приказката от своето детство, която ги връща в ранна пролет с първото показало главица кокиченце. Там дето Баба Марта бързала и мартенички вързала. Първом на децата… За здраве и берекет, за потомство и за доброто между хората.  Шестокласничките пък, които явно помнят уроците по история разказаха  едно от преданията  за мартеницата от времето на създателят на българската държава хан Аспарух. Според легендата той получил дар от сестра си под формата на китка, привързана към крака на лястовица с бял конец. Червената багра била от кръвта на птицата, чийто крак бил наранен от конеца. Птичката пристигнала при хан Аспарух точно на 1. март, откъдето води началото си и традицията на този ден всички българи да си даряват червено-бели мартеници за здраве, щастие и сполука.

Сега очакванията са красивата изложба от типично български мартеници да намери своите ценители. Да стопли сърцата на малки и големи, да донесе още едно добро послание за любов и човешко щастие!

Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here