Бонбони, баклави, торти, хамбургери и… пъпки

0

Акнето е отровило живота на много млади хора – създава комплекси, разстройва социалния живот, проваля кариери, тормози, понякога няма отърване до менопаузата.

Научен труд на международен екип от дерматолози с подкрепата на лаборатория Виши публикува резултати от работата си, доказващи, че ежедневната консумация на сладкиши, бонбони и  джънкфуудс са свързани с акнето.

Изследването е представено на 28-мия европейски конгрес по дерматология в Мадрид, върху факторите, влияещи на акнето, проведено върху 6 700 пациенти от 6 държави в Северна, Южна Америка и Европа. Това е първият научен труд от този тип, изследващ  всички външни и вътрешни фактори, влияещи на акнето.

Резултатите от изследването доказват, че значително повече (Р< 0,001) индивиди с акне  (48,2%) консумират ежедневно млечни продукти, в сравнение с тези, които не консумират ежедневно млечни продукти (38,8%). Тази разлика е още по-значителна (P< 0,001) при консуматорите на газирани напитки, сокове и сиропи – 35,6% срещу 31%, тестени изделия и шоколад – 37% срещу 27,8%  и сладкиши – 29,7% срещу 19,1%. Изненадващо е, че 11% от страдащите от акне, консумират млечни протеини, срещу 7% от тези, които нямат акне и още – 11,9% от участващите с акне в изследването, консумират анаболни стероиди, срещу 3,2% без акне.

Влияние на храни и на хранителни добавки  в период от 12 месеца предхождащи изследването

Коментарът на ръководителя на групата научни работници, проф. Брижит Дрено е: „Акнето е една от най-често срещаните причини за консултация при дерматолог. Тежестта на акнето и реакцията към лечението могат да бъдат повлияни от различни външни и вътрешни фактори, които наричаме експозум.

Това изследване за първи път ни дава възможност да идентифицираме най-значителните експозум-фактори, свързани с акнето на пациенти, след предварителна анкета преди всяко предписване на лечение”

Стресът и замърсената околна среда са фактори, по-често присъстващи при участници в изследването с акне в сравнение с контролната група. Научният екип също установява, че при пациенти с акне се срещат по-често лошите навици за грижи за кожата.

Обратно, тютюнопушенето, което преди често бе посочвано като причина за акнето не се  оказва фактор.

Един на 10 души по света страда от тези труднолечими пъпки и тази статистика нарежда акнето между осемте най-разпространени болести. 40% от възрастните жени страдат от акне. Във време, когато външният аспект на хората е от все по-голямо значение за социалната им интеграция, акнето е психологически фактор за самочувствието и качеството на живот на пациентите. Високо ниво на притеснителност, чувство за социална изолация и по-малки шансове да бъдат предпочетени за работа.

Боряна Боайе, диетолог, работи във Франция от 30 години, консултира здравни заведения, в кабинета си приема пациенти с различни диагнози.

Госпожо Боайе,  работата на диетолога обикновено се асоциира със затлъстяването. Предвид  изложената статистика  можете ли да кажете, че по-голяма част от пациентите Ви с лоши хранителни навици страдат от акне?

Не бих могла да дам точни цифри относно броя на пациентите ми страдащи от акне, още повече, че те не идват с това оплакване, а и камуфлажната козметика е вече доста ефикасна и рядко хората остават видими следите от акне. Вероятно са многобройни, имайки предвид статистиките, а също и факта, че са с наднормено тегло. В действителност, наднорменото тегло в повечето случаи е свързано с инсулинова резистентност, която може да доведе до повишени нива на андрогените и съответно до акне, но също и поликистозни яйчници, косопад, прекалено окосмяване по тялото.

Бихте ли препоръчали обща диета на засегнатите от акне или диетата трябва да е строго индивидуална?

Това, което е сигурно е, че няма храни, които са с доказан положителен ефект. Новото изследване на лабораторията Виши потвърждава наблюденията на поколения страдащи от акне, относно отрицателното влияние на всички сладки храни и напитки и като цяло въглехидратите с висок гликемичен индекс. В действителност тези храни влияят върху инсулиновата резистентност (най-често при хората с тенденция за напълняване в горната част на тялото, наднормено тегло, пред диабетно състояние, диабет тип 2 с високи нива на захарта сутрин на гладно). Сладкото, също така, предизвиква секреция на неадаптирани количества инсулин при хората с хиперинсулинизъм (манифестира се с тенденция към хипогликемия, умора и глад 2 часа след основно хранене, непреодолим глад за сладко в следобедните часове). За горепосочените метаболитни типове е препоръчително да приемат закуска на базата на протеинови и липидни храни като яйца, сурови ядки и семена – чия, тиквено семе, конопено, смляно ленено семе, домашни бисквити от овесени трици, ленено брашно, кокосово масло, яйце и кокосова захар или подсладител. Плодовете не са препоръчителни сутрин, тъй като увеличават инсулиновата резистентност. При основните хранения въглехидратите е добре да са комплексни и в ограничени количества – пълнозърнеста паста и ориз, боб, леща. На всяко основно хранене (обяд, вечеря) е добре да присъства риба или нетлъсто месо и зеленчуци под всякакви форми в неограничени количества (заедно с комлексните въглехидрати).

По-интересна е констатацията на това ново изследване, че млечните продукти и дори млечните протеини влошават тенденцията към акне.

Този факт малко затруднява диетолозите, тъй като млечните продукти са най-добрият източник на калций, особено при младежите, които имат нужда от този елемент за развитието на костния си капитал, но едновременно с това са и по-често засегнати от акнето. Този тип пациенти с акне трябва задължително да се консултират с диетолог, за да се намерят приемливи за индивида алтернативни източници на калций (ядки, минерални води, хранителни добавки…) както и да се помогне за преодоляването на естествената тенденция на тийнейджъра да бъде привличан от бързи, ултратрансформирани лесно удовлетворяващи храни. Горепосочените са в висок гликемичен индекс и водят до напълняване и също влошават акнето.

Всъщност за тинейджъра акнето може да се окаже шанс, защото ще го подтикне към по-здравословен начин на хранене и живот като цяло (спорт, хигиена и грижа за кожата).

Известна сте с това, че прилагате методи на психотерапията в диетологията. Хипнозата може ли да помогне при лечението на акнето?

Хипнозата мобилизира ресурсите на психиката и на организма. Възможно е да помогне и за това човек да преодолее зависимостта от сладкото, да се грижи по-добре за храненето, за дневната рутинни грижи за кожата, да започне спорт, а може би и директно върху акнето. При всички случаи влияе само позитивно и няма негативни странични ефекти.

Мила Александрова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here