Озеленяването и създаване на нови приятелства

0

Във връзка с изпълнението на проект „Изкуството на толерантността – щит срещу агресията и езика на омразата при подрастващите“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019 от фондация „Слънчеви пътеки“, в партньорство с Район „Слатина“ и 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“, се състоя събитието „Озеленяването и създаването на нови приятелства“  в НЧ “Димчо Дебелянов-1960“.

Изпълнителите на проекта от фондация „Слънчеви пътеки“ поздравиха гостите, участниците на събитието, преподавателите и родителите за желанието на всички да противодействат на агресията и разделението между хората. Поясниха, че засаждането на растения дава нов живот, поражда радост и доброта, но и създава приятелства. 

Управителят на фондация „Слънчеви пътеки“ Миглена Иванова благодари на Столична община за финансовата подкрепа, както и на Програма „Европа“ 2019 за възможността да се състоят поредица от събития срещу агресията и омразата в обществото. Благодари на гостите Димитринка Василева от отдел „Образование, култура, социални дейности и спорт“ към СО „Слатина“, на психолога Александра Алгафари, на председателя на читалището доц.д-р Иван Митев,  на представителите на институции и медии, както и на членовете на фондацията Паола Колева и Даниела Козовска. Ученици от 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ и възпитаници на читалището се заеха да  засадят разнообразни  растения на терасата  на читалището  и в градинката пред него. Идеята е НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ с провеждането на тематични  културни събития, да се превърне   в по-облагородено публично пространство – бъдещ културен и социален център. С радост и вълнение децата и младежите дадоха живот на  туи, рози, цветя, екзотични растения, дъхави карамфили и две  фиданки. Старателно спазиха напътствията на преподавателите, поляха и подредиха саксийните цветя. 

Веднага след това психолога Александра Алгафари покани учениците в салона на читалището, за да поговори с подрастващите за агресията и езика на омразата. Децата споделиха радостното си усещане от засаждането и от новите  запознанства помежду им.

Като истински професионалист Александра Алгафари въведе момичетата и момчетата  в света на психологията, даде примери от ежедневието за езика на омразата, негативните мисли, нараняването. Тя сподели за разновидностите на аграсията, които влияят в различна степен на човека  и за скритото натрупване, което не винаги се споделя. Под формата на игри се разиграха  сцени между „жертва“ и „агресор“, с образователна цел и как може да се предпази човек от формите на агресия. Показани бяха примери за нападение чрез обиди и провокация, но и  как може да се парира агресията. „И в това е смисълът“, каза Алгафари. И обясни какви са начините  да се избегне и предотврати подобна опасност. Психоложката подчерта, че агресията е човешко поведение,  движение и активност.

По време дискусията бяха задавани десетки  въпроси, свързани с причините за лошите и негативни връзки между хората, за ситуациите в училище и в къщи, за агресията в медиите и социалните мрежи. Децата бяха изключително любознателни и любопитни, но и някак философски настроени. Всички получиха тематичната книжка „Усмихни се“, издание на „Слънчеви пътеки“ в помощ на децата, когато имат необходимост от подкрепа и съдействие. Връчени бяха грамоти за младите цветари с мотото на събитието: „Озеленяването и създаването на нови приятелства“.
Всички благодариха  на организаторите от фондацията, пожелаха си до нови срещи и се фотографираха за спомен.

Миглена Китанова