В 59 Обединено училище „Васил Левски“ дискутираха темата за „Агресията в училищата“ 

0

Христо Монов: „Важен фактор срещу агресията е спокойната семейна среда и разговорите у дома“

„Агресията и насилието в училищата” бe темата за дискусия, която представи фондация „Слънчеви пътеки” в столичното 59 Обединено училище „Васил Левски“ пред ученици от пети  и шести клас с водещ и лектор психологът Христо Монов, преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“. За целта организаторите предоставиха на децата книжката „Усмихни се“, която да им послужи в училището и в дома. 
Идеята на хората от фондацията e да бъдат полезни на децата, родителите и техните преподаватели с образователна лекция и диалог за агресията, за нарасналата престъпност в учебните заведения. Данните сочат, че България е сред първите 10 държави с най-висок процент на тормоз в училище според изследване на Световната здравна организация в 43 страни. Само за една година агресията в училище се е увеличила два пъти според статистиката. Над 4500 са ситуациите с физическа и вербална агресия в образованието за 2016/2017 г. според МОН. Затова и подготовката около обучението срещу агресията беше една отговорна задача, която без подкрепата на народният представител от ПГ на „БСП за България” Димитър Данчев нямаше да се осъществи, споделят от фондацията. Днес хората са изплашени от агресията в семействата, на улицата, в учебните заведения, в транспорта. И понеже проблемите са огромни, се търсят причините за проява на ярост, ксенофобия и омраза. Водени от чувството за справедливост, отговорите търсим сред преподаватели и ученици.
59 Обединено училище, чийто патрон е Апостолът на свободата, ни посрещна с празнична украса, много портрети на български писатели и възрожденци, с готовност да се включат повече учащи  в темата за агресията и езика на омразата.

Директорът на училището Мариана Божкова и нейните колеги бяха в основата на организацията. Въпреки учебния ден, всеки един от тях се беше постарал за провеждането на  тази важна и необходима за техните възпитаници среща.

Стаята, предназначена за обучението, бе препълнена от ученици. Присъства директорът Мариана Божкова, зам.-директорът Мариана Младенова,  психолога на училището Никоела Богданова, класната на 5-ти „А“ клас Калина Георгиева, класната на 6-ти „А“ клас Вергиния Канзова, класната на 6-ти „Б“ клас Елена Маринова, преподавателят по изобразително изкуство Елица Тошева.

С професионализъм и искреност Христо Монов разкри тайните на агресията пред подрастващите, върна се към нейните корени, заложени в човешката природа. Той подчерта, че отношенията между хората са твърде сложни и за това при общуването трябва да се цени другия човек. Монов дискутира с децата темите за вербалната агресия, честото използване на  социалните мрежи  и интернет.  Психологът посъветва учениците да се предпазват от излишни емоции в училище, на улицата и в семейството. Подчерта,че спортът тушира агресивното поведение и учи на добри взаимоотношения.

По време дискусията бяха задавани въпроси, свързани с причините за лошите и негативни връзки между хората. Като важен фактор за възпитанието и добрата среда, Монов изтъкна спокойната семейна атмосфера и разговорите у дома.

Стана ясно,че в днешно време няма как да се изолираме от агресията, особено от специфични телевизионни предавания, които често пораждат агресия и омраза.
Въпросите и отговорите по тази болезнена тема, за изхода от лошите навици ще продължават да вълнуват ученици, учители и родители. Част от нашата мисия е да помагаме за решаване на подобни проблеми, споделиха Даниела Козовска и Паола Колева от фондация „Слънчеви пътеки”. 

В края на срещата преподавателите и учениците благодариха на Христо Монов и на организаторите, изпяха една прекрасна коледна песен.

[box title=”Училището” style=”soft”]59 Обединено училище „Васил Левски“ има над 125 годишна история, разполага с богата материално-техническа база – голяма просторна сграда на 4 етажа, 5 корпуса, 27 класни стаи, специализирани кабинети, 2 компютърни кабинета, единият от които е оборудван с компютърни терминални работни места, 2 физкултурни салона, игротека, широк двор с разчертани спортни площадки за различни видове спорт и зелени площи.
От всички столични училища, единствено 59 Обединено училище „Васил Левски“ през 2016г. получава от Столична община званието „Следовник на народните будители“. Най-специфичното обаче е, че в училището се обучават ученици с различен етнически произход, между които и бежанци. „Това извежда на преден план въпроса за образователната интеграция на тези ученици и за намаляване на процента на отпадналите от образователната система деца. Важен дял в образователно-възпитателния процес в учлището заемат извънкласната дейност, заниманията по интереси и работата по проекти“, казва Мариана Божкова. Тя смята , че участието в тези интеркултурни форми на работа дава поле за изява на всеки ученик, помага му да разкрие и развие заложбите си, като в същото време съхрани културната си идентичност.
В училището се работи по редица проекти, свързани с образованието и културата, които увличат ученицители и привличат младежките за повече извънкласни дейности.[/box]

инж. Миглена Китанова
управител на фондация „Слънчеви пътеки“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here