НЧ „Димчо Дебелянов-1960” посрещна Коледа в РКИЦ

0

Класически балет и песни превзеха голямата зала

[dropcap style=”flat”]К[/dropcap]оледният концерт на Народно читалище „Димчо Дебелянов-1960” по традиция събра приятели, гости, преподаватели, родители и талантливите възпитаници на читалището в голямата зала на  Руския  културно-информационен център. Поздравления бяха получени от председателят на СБЖ Снежана Тодорова, от главния редактор на сп.Черно и бяло Станослава Пекова и различни  институции.

Ко-водещ на концерта бе Марио Кръстев, който над  10 години овладява вокалното майсторство в студио „Музика” към читалище „Димчо Дебелянов” при вокалния педагог Роси Йорданова. Носител е на десетки престижни награди у нас и в чужбина, има изяви в киното и операта, участвал е в телевизионното шоу по Нова тв „Големите надежди” и на десетки престижни музикални формати и форуми.

Коледната песен „В тази смълчана нощ” в изпълнение на най-малките от Артучилище Студио „Музика” прикова вниманието на публиката, особено след изпълнението на песента „Коледен сън” от Марио Кръстев.

Бе поднесено приветствие и връчване на грамота на художника Сава Цоновски, който благородно дари половината от сумата от продадените картини в читалището.

В началото на празничната вечер малките балерини  от танцово студио „Класик“ с балетен педагог Славея Стойчева впечатлиха  публиката с танца „Валс на цветята” по музика на Чайковски. С бурни аплодисменти публиката възнагради и децата от НЧ „Хр.Смирненски”-Овча купел за изпълнението им на валс по музика на Шопен с педагог Силвина Владова.

Младите  и талантливи певици Симона Пеева и Ивана Иванова показаха истинско майсторство и умение на сцената. Изпълненията на  Ния, Лора, Фани и Цвети не за първи път  изправиха  публиката на крака. Ани Тричкова и Ивана Джамджиева от школата по пиано на дългогодшиния музикален педагог Светла Янъкова показаха, че и на невръстна възраст можеш да вдъхновиш и да се потопиш в изкуството.

Прелестните костюми на балерините и фееричните им изпълнения накараха присъстващите да аплодират и снимат за спомен. На сцената в РКИЦ бяха изпълнени вариация от балета „Лебедово езеро” по музика на Чайковски от Ирина Софронова  и вариация от балета „Копелия” по музика на Делиб от Яна Цанева, танц от балета „Корсар” .

Освен уменията си на  балерина, малката Виолета Кънчева показа и  способности като цугуларка. Пред публиката тя представи „Гайдарче” по музика на Панайот Хаджиев и „Легрето”  по музика на Моцарт.

Артистични и пъргави, но и магнетични бяха децата от Си Ди Ес балет  като представиха модерен танц по музика на Шаги.

По време на концерта Марио Крътев успя да изпее и два дуета с партньорките си Симона и Ния.

В края на концерта певците от читалището с музикални педагози Натали Ангелова, Гергана Калоянова, Златка Кантарджиева и Роси Йорданова вдигнаха публиката с една назабравима Коледна песен.

Водещите пожелаха светли и честити Коледни и Новогодишни празници, мир и любов между хората. Пожелаха следващи срещи и съвместна работа с РКИЦ и с културата на България!

Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here