ДНК отваря врати в НДК

0

Пространство за съвременни артистични практики

[dropcap style=”flat”]Н[/dropcap]а специална пресконференция днес беше представено новото културно пространство в Националния дворец на културата (НДК) – ДНК. Подробности за проекта Пространство ДНК разкриха директорът на НДК Мирослав Боршош и артистичния директор наДНК Мирослава Тодорова. Своите проекти представиха артистите Галина Борисова, Ирина Голева и Огнян Голев – Сдружение „По действителен случай”, Веселин Димов от Асоциация за свободен театър и Катрин Хрусанова от Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни”.

0P9E1092„В реализирането на изкуства видяхме един сериозен проблем – хората, които създават изкуство със своите независими форми и начини на представяне, и финансиране, нямат собствено място. Не ги приемайте като „бездомни представления или артисти”, защото това не е така. Това са хора, които имат различен поглед върху изкуството, те не се поддават на комерсиална, класическа представа за сценично изкуство, а имат свой собствен творчески почерк. Това са хора, които не подчиняват себе си на изискванията на публиката, а следват свои пътища. Това са изключително ценни хора за нас и ДНК е за тях”, каза Мирослав Боршош.

„Това не е само пространство, а цялостна стратегия за подкрепа на подобни артисти и продуциране на техни представления, както и място, където съвсем скоро ще видите най-добрите представители на това изкуство от чужбина. Това е една лаборатория, в която ще има много срещи, уъркшопи и обучения за хора, които искат да се занимават с това”, заключи той.

„Г-н Боршош е кръстник на това пространство. Много ми допадна заигравката с абревиатурата НДК-ДНК, което шеговито ни поставя в ролята на алтер егото на Двореца”, каза Мирослава Тодорова. „Намерението ни е да изследваме генофонда на българските артистични практики в техните най-ярки, актуални и съвременни отблясъци. Поканили сме най-интересните артисти, почерци и проекти в областта на съвременния танц и пърформанс, и много други различни форми на съвременни изпълнителските и визуални изкуства, четения, концерти.”

0P9E1133

ДНК има намерение да участва и в различни копродукции с артисти от нашата сцена. „Смятам, че е изключително важно да се инвестира в творчески капацитет на средата, което възнамеряваме да правим чрез организирането на различни ателиета, в които артистите да развиват своите практики”, каза Тодорова. „Намирам за изключително смел и категоричен жеста на ръководството на НДК да превърне едно пространство от печеливша дискотека в място за съвременно изкуство, което е важна стъпка в посока подкрепата на сериозния фронт, който независимите артисти от няколко годни насам инициират за извоюване на стабилни структури за продуциране и представяне на съвременно изкувсто”, допълни тя и подчерта важността от регулярното присъствие на чужди артисти и проекти, за да се свързва българската среда с международната, подпомагайки своето развитие.

0P9E1152

„Изключително щастливи сме, че се открива такова пространство и това е важно събитие. В днешно време да откриваш подобни пространства е лукс и за нас е чест да сме част от програмата на ДНК”, каза Ирина Голева. „Сдружение по действителен случай” ще представи проекта си „Математика на сърцето” на 13 ноември от 19:30 ч., в който участват Александър Деянов – Skiller и драматургът Здрава Каменова.

„Честито за създаването на това пространство, което е част от процеса на демократизация и обособяване на българския театър по европейски образец”, категоричен беше Веселин Димов. Той изрази своето задоволство от факта, че ДНК ще бъде домакин на 5-ия АСТ ФЕСТИВАЛ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР „ПЕТО ИЗМЕРЕНИЕ”, който ще се проведе от 19 до 22 ноември.

0P9E1187(1)

„Щастливи сме, че най-накрая София има пространство за независим театър и изкуство”, каза Катрин Хрусанова от Организация “36 маймуни”. Тя подробно представи българо-немския проект „Пепеляшки ООД”, който е включен в АСТ ФЕСТИВАЛ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР “ПЕТО ИЗМЕРЕНИЕ” и ще бъде представен на 19 ноември от 19:30 ч.

0P9E1189

„Аз бях от първото поколение независими артисти, които нямахме нито сцени, нито статут, но интуитивно публиката винаги ни е подкрепяла и е показвала, че има нужда от подобно изкуство”, каза Галина Борисова. Тя участва с две солови представления „Антигона, това съм аз” по идея и драматургия на румънката Джина Шербанеску на 26 ноември и 10 декември от 19:30 ч. и „Танцувам Мария Калас” на 15 декември от 19:30 ч. „Радвам се, че се открива ново пространство и съм сигурна, че то ще намери публика и подкрепа”, завърши тя.

0P9E1197

Пространство ДНК ще бъде официално открито на 11 ноември от 19:30 ч., когато шестима български барабанисти заедно с професионалния музикант и диригент Нейтън Фър ще разтърсят демоните в подземията на НДК с интердисциплинарния проект Demonshaker, който е плод на дългогодишно изследване на ритуали и музикални традиции от три континента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here