Интервю на архимандрит Филип за значението на срещата на Руския предстоятел с Римския папа и за прославянето на арихеп.Серафим

0

114437815455172Какво е значението на срещата между Московския Патриарх Кирил и Римския папа Франциск в Куба ?
Това ще бъде историческа среща, защото за пръв път в историята се срещат Предстоятелят на Руската православна църква и Римският папа. Тази среща е подготвяна в течение на последните почти 20 години. През 1996/7 г. се открила възможност за среща между Патриарх Алексий II с Йоан-Павел II в Австрия. Но по независещи причини от страна на Руската православна църква тази среща не се е състояла. Католическата страна тогава отказала в заключителните документи да осъди унията като път към единството на Църква. Унията, от гледна точка на Православната църква, не е път към единство и обединение на христианския свят. В същото време, за Римо-католическата църква унията е именно способ за обединяване на Православната и Католическата Църкви.
Но не само това е причината, за да не се състои тази среща през 90-те години. Макар нито Предстоятелят на Руската православна църква, нито нейните официални представители не са отричали възможността за подобна среща за в бъдеще. И сега по всичко личи, че независимо от съществуващите разногласия и сложни въпроси и проблеми такава среща е необходима. Защо именно днес? Защото пред целия свят сега стоят сериозни предизвикателства. Това е на първо място преследването на християните в Ближния Изток и в Северна и Централна Африка, където погиват десетки и стотици хиляди хора. В тази ситуация е необходимо да обединим нашите общи усилия в защитата на християните. И не само на християните, но и на хората, които гибнат в зоните на конфликта. Освен това Европа, включвайки естествено и България, стои пред лицето на важни предизвикателстви, свързани с нейните изконни християнски ценности. Става дума за защита на традиционния от гледна точка на християнството поглед за семейството, за това, че бракът е съюз между мъж и жена, при това само между един мъж и между една жена. Исторически Европа е основана именно на християнските ценности. За обединяването на тези усилия е необходима срещата на Предстоятелите на двете най-многочислени Църкви на християнския свят.

В тази среща се наблюдава и хуманитарен, културен контекст. На мнение съм, че след срещата между Светейшия Патриарх Кирил и предстоятеля на Римо-католическата църква в Куба културният обмен, научно-богословският диалог, сътрудничеството на социално ниво между руската, българската и другите православни общини в Западна Европа ще бъде по-интензивно. Аз дълго време служих в Италия и мога да кажа, че представителите на Римо-католическата църква възприемат тази среща много позитивно, дълги години са я очаквали и сега с голям възторг и нетърпение чакат нейните резултати.

Разкажете, моля, за значението на канонизацията на владика Серафим (Соболев) за Руската и Българската православна църква.

Владика Серафим е един от най-почитаните подвижници на вярата и благочестието в България. Дори и човек да не посещава редовно църквата, т.е. дори да не е въцърковен , поне веднъж в живота си той е чувал това име: дядо Серафим, който е погребан в криптата на нашия храм. Неговият живот и служение са свързани именно с България, по-голямата част от живот си той е прекарал именно тук- от 1921г. до 1950г. – е служил в Николския храм в София. Още от деня на своето представяне – 26 февруари 1950г. той е всенародно почитан подвижник на вярата и благочестието: всеки ден на гроба му за поклонение идват стотици и даже хиляди хора.

Владика Серафим е един от нашите съвременници. Ако погледнем от историческата мярка за време, можем да кажем, че неговото успение не е така далеч от нашите дни. Все още сред живите са неговите съвременници- хората, които го знаят и помнят добре, на тези от тях, на които е оказал още през живота си непосредствено духовно влияние. В Деянието на Освещения събор на Руската православна църква, провел се 2-3 февруари 2016г. в Москва, е определено прославянето му в лика на светителите. Сред сонма на светителите се прославят подвижниците, които са извършили своето служение в архиерейско достойнство. Владиката не претърпял мъченическа смърт, той живял в „хорошей сторонушке“, както той сам казвал, в свободна страна, до 1944г. тук с голяма уважение и любов са се отнасяли към православната Църква и към руските духовници и архиерей. Много негови съвременници, останали в Русия през този период, претърпели изпитания и мъчения. Владика Серафим не последвал тяхната съдба и той не се сподобил с мъченически венец. Той мирно се представел в Господа в деня на Тържеството на Православието – 26 февруари 1950г. Затова и Архиерейският събор на Руската православна църква го прослави именно в лика на светителите. Тук можем да си спомним и за св.Йоан Шанхайски, който точно така, както и архиепископ Серафим (Соболев) бил в клира на Руската задгранична Църква. За много от вярващите чеда на Българската православна църква прославянето на владика Серафим е дългоочаквано събитие. Те с голяма радост възприеха тази вест и сега очакват, когато и Българската православна църква тържествено ще го прослави на 26 февруари т.г.

Как Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София се подготвя към прославянето на владика Серафим?

От руска страна очакваме пристигането на голяма делегация на Руската православна църква, начело с Волколамския митрополит Иларион, председателя на Отдела на външните църковни връзки на Московския Патриархат, който от руска страна ще възглави тържествата по случай прославянето на владика Серафим в лика на светителите. Нашият храм- Подворие активно се подготвя към това важно събитие- сега протичат реставрационни работи в криптата и в самия храм, където след премахването на стария паркет съвсем неочаквано се откри първоначалната мозайка, създана още през 1914г. , коята в момента се възстановява. Съвместно със Синодалното издателство подготвяме към деня на тържественото прославяне на владика Серафим издаването на неговите проповеди и поучения на български език с предисловие на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и на Негово Вископреосвещенство Варненския и Великопреславския митрополит Йоан. Това ще бъде нашият общ подарък – презентацията на книгата ще се състои на 26 февруари т.г. от 18:00 часа в Дом на Москва. Хорът към Подворието подгатвя празничен концерт, посветен именно на това събитие. Разбира се, за нас е от изключителна важност, че прославянето на владика Серафим ще стане съвместно с участието на Българската православна църква, която беше представяна на Архиерейския събор, провел се в Русия, от Варненския и Великопреславския митрополит Иоан и Знеполския епископ Арсений. Това е безпрецедентен случай, когато две автокефални Православни църкви заедно прославят светец.

Разговора води: Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here