Френска класика на живо в месеца на влюбените

0

Оперната певица Диляна Георгиева и пианистката Галина Апостолова с първи съвместен проект

[dropcap style=”flat”]Ф[/dropcap]ренска класическа музика ще зарадва българската публика в месеца на любовта. Поводът е концертното представяне на диск с песни от именити френски композитори, озаглавен „След една мечта“, реализиран от оперната певица сопрано Диляна Георгиева и пианистката Галина Апостолова.

Събитието за ценители на френската класика ще се състои дни преди празника на влюбените – на 12-ти февруари, петък, от 18:30 ч. в Музикален център „Борис Христов“ (ул. „Цар Самуил“ 43).

CD front v2Вълнуващият проект на двете изпълнителки е наречен емблематично „След една мечта“ („Après un rêve“) – по едноименната песен на известния композитор, органист, пианист и музикален педагог Габриел Форе. Дискът съдържа произведения на световноизвестни имена като Габриел Форе, Жул Масне, Клод Дебюси, Франсиск Пуленк, Анри Дюпар и Паоло Тости. Любителите на френската класика ще имат възможност да чуят на живо песни от албума, както и солови пиеси за пиано. Диляна Георгиева и Галина Апостолова ще изпълнят прочутите „Елегия“ от Жул Масне, „Пътеките на Любовта“ от Франсиск Пуленк, „Тук“ на Габриел Форе, „Нощ на звездите“ – Клод Дебюси, „Песен на сбогуване“ – Паоло Тости и други.

„Отдавна мечтаехме да запишем съвместен проект, защото се допълваме идеално като артисти. Перфекционисти сме и имаме еднакво отношение към изпълняваната музика и стремеж към извличане на деликатното и красивото от всяко произведение, но с дълбочина и изразително звучене. Понесени на крилете на френската класическа музика, пред нашия поглед се откри богата палитра от чувственост и нежност. Създадохме този диск с много любов и с желание тази невероятна феерия от звуци да докосва хората по начин, който затрогва и нас. Но не само. Желанието ни е чрез подобни проекти да приобщаваме младата аудитория към класическата музика – кауза, на която се посвещаваме във всички наши начинания“, споделя оперна певица Диляна Георгиева, която е и продуцент на диска. „Освен като изпълнител съм щастлива, че продуцирах този диск, в който събрахме много любов и устрем”, допълва тя.

За завършилата майсторския клас на Гена Димитрова изпълнителка, дискът с френска музика „След една мечта“ е втори албум. Известна не само у нас, Диляна е оценена високо и на редица международни сцени – в Япония, Австрия, Италия, Испания и Франция, а репертоарът й включва роли от опери на Верди, Пучини и Моцарт, както и кантатни произведения от Брамс, Брукнер, Форе, Моцарт, Верди и др. Но в себе си крие и още един талант – носител е на отличия от национални и международни поетични конкурси за хайку поезия.

Преподавателката по камерно пеене във Вокален факултет на Държавна Музикална Академия „Панчо Владигеров“ – Галина Апостолова, е камерен изпълнител с богат опит. Носител е на награди от национални и международни фестивали. „Френската класическа  музиката  е като импресия – откриваш богатство от чувственост, ритъм и поезия. Усещането да интерпретираш такива гениални композитори е невероятно“, допълва пианистката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here