Служете на другите с талантите, които Бог ви е дал!

0
На изложба в галерия Европа с Ралица и Костадин Атанасови и Лъчезара Йосифова

За художника и сценографа Тодор Игнатов – Тони, който е участвал в над 140 изложби в България и по света

[dropcap style=”flat”]Т[/dropcap]они е един от онези хора в българското изкуство, които подчертават достойнството на България навсякъде. За него смело могат да се кажат думите на Валери Петров – „от рода на хвърчащите хора” – над дребните житейски страсти, усмихнат, скромен, насърчаващ млади и стари… В продължение на дълги години той е главен сценограф във Варненския драматичен театър, преподава сценография и във Варненския свободен университет. По случай 60-та му годишнина през 2011г. е имал юбилейна изложба, посветена на годините в театъра. И до ден днешен, когато има поръчки за картини, рисува дори и нощем в своето ателие…

През 2000г. получава наградата „Изключителни художници и дизайнери” за „Забележителен принос в областта на театъра и пластичните изкуства” от INTERNATIONAL BIOGRAPHICAL CENTRE, Cambridge, Англия. Включен е в сборника „2000 Outstanding artist and designers of the 20th century” („2000 изключителни художници и дизайнери на 20-ти век”).

Миналата година, по случай 170-годишния юбилей на българската журналистика, Тони, който е и член на СБЖ, организира изложба заедно със свои колеги в Международния дом на журналистите край Варна. През 2015г. имаше самостоятелна изложба в сградата на Българска търговско-промишлена палата в София. Самостоятелна изложба откри и в галерия „Европа“ в София през юни т.г. заедно с концерт на Ралица и Костадин Атанасови от ансамбъл „Филип Кутев”, рецитал по стихосбирката на Лъчезара Йосифова „Вяра, надежда и любов” и концерт на музикантите Валери Градинарски, Тончо Колев и Естир Шишкова.

„Автор на забележителни живописни творби, от които струи талант и висок професионализъм. Достойна фигура, чието творчество в областта на маслената живопис и сценографията е съпоставимо с това на едни от най-видните български художници!” – казва за него проф. Лола Звонарьова от Русия, арт критик, доктор на историческите науки.

Той е оригинален художник и събеседник, гостувахме в ателието му във Варна, където има много картини, сценографски макети, албуми… Разговорът ни започна с интересен щрих – с картината му „Арката на Христос”, която можете да видите и вие, уважаеми читатели. Тони разказа за известната картина на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря”. Когато един негов посетител забелязал чашата, споделил колко е красива. Тогава Леонардо веднага заличил чашата от картината и възкликнал: „Нищо не искам да засенчва лика на моя Спасител Господ Иисус Христос!”

ЛЙ: Как се раждат Вашите многообразни творби?

ТИ: Дълго обмислям всяка нова творческа идея, която реализирам, и идеята ме кара да избирам материала. Работя във всички жанрове. Опитвам се да дам своя принос в обществения живот чрез изкуството.

ЛЙ: Наближава Рождество Христово. Бихте ли разказали накратко за Вашия път към вярата?

ТИ: Винаги съм знаел, че Бог съществува и съм се старал да спазвам някои правила. Повярвах преди няколко години, но най-напред синът ми, който също е художник Тодор Игнатов-младши, силно повярва. Ако се научим да обичаме Господ Иисус Христос и да Го следваме според Словото, това е достатъчно за живота ни. Той е толкова любящ, велик, могъщ. Веднъж един баща подарил на сина си Библия и написал следното посвещение: „Синко, или тази Книга ще те държи далеч от греха, или грехът ще те държи далеч от тази Книга.”

ЛЙ: Какво ще пожелаете на читателите на нашето списание „Черно и Бяло“?

ТИ: Пожелавам им в цветния свят, в който живеем, да служат на другите с талантите и дарбите, които Бог им е дал!

[note note_color=”#eaeadb” radius=”1″]todor ignatovТодор Игнатов – Тони е роден през 1951г. (tonyignatov.eu)
През 1970г. завършва Националната Художествена Гимназия, а през 1976г. – Националната Художествена Академия, гр. София, специалност „Сценография” при проф. Асен Стойчев.
Член е на Съюза на българските художници (СБХ), Сдружението на сръбските художници „Леонардо да Винчи”, Сдружението на прибалтийските художници – гр. Кьонингсберг, Съюза на артистите в България.
От 1977г. е главен художник-проектант, сценограф на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, гр. Варна.
Автор е на сценографията и костюмите на повече от 160 театрални постановки и на множество концерти.
Тони има участие в повече от 140 изложби в България и по света, в това число 19 самостоятелни изложби „Маслена живопис” и 7 сценографски изложби.
Открояват се участията му през 1992г. в Red Square Gallery – London, през 1993г. в Италия и Франция, и самостоятелните му изложби в Москва (2006г.), Кошице (2007г.) и Виена (2009г.).
Тодор Игнатов е реализирал множество проекти в архитектурата, интериорния дизайн, пластичните изкуства, киното, телевизията, операта, балета, музейни експозиции, частни и институционални поръчки…
Участвал е в 17 международни Арт фестивали и пленери, форуми в Германия, Чехия, Словакия, Русия, Полша, Турция, Хърватска, както и във всички издания на Пражкото квадриенале, Чехия, със свои театрални сценографски проекти и реализации (1976–2010г.).
Картини на Тодор Игнатов са притежание на частни, корпоративни и обществени колекции в Италия, Германия, Русия, Франция, Великобритания, Холандия, Швеция, САЩ, Канада, Финландия, Норвегия, Турция и други.
Националната художествена галерия, Музеят за приложни изкуства и Музеят на Варна притежават театрални макети и скици на театрални костюми на Тони Игнатов.
Неговата картина „Nana” е продадена на търг от престижната френска аукционна къща „Drouot” – Париж (1991г.).
Тони има няколко номинации и 5 награди за сценография в България, както и 3 награди „Варна” за изключителни постижения в сферата на културата и театъра.[/note]

Лъчезара Йосифова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here