Лекция на Лъчезар Бояджиев, СГХГ, 18:00, 11.11.2015г.

0
Кристо, Жан-Клод, Лъчезар Бояджиев, Ню Йорк, май 1993. Снимка Ани Тодорчева

Визуалната култура, икономиката и публичното пространство като контекст за изкуството на Кристо и Жан-Клод

[dropcap style=”flat”]Л[/dropcap]екцията поставя творчеството на художника Christo and Jeanne-Claude в контекста на съвременните проблеми на изкуството – връзката с визуалната култура, с процеса на продукция и пост-продукция, с употребите на публичното пространство като сфера на договорености. Независимо, че работата и известността на този автор води началото си от 1960-те години, в центъра на вниманието ни е актуалността на творчеството му днес. Процесът на създаване и изчезване, на промоция и интимно споделяне, на визия и реализация в работата на автора е предизвикателство както за сетивата, така и за интелекта на публиката, и то не само за публиката на изкуството. Едно изкуство е точно толкова актуално, колкото се спори по него – в този смисъл изкуството на Кристо и Жан-Клод е супер актуално в България.

Кристо, Жан-Клод, Лъчезар Бояджиев, Ню Йорк, май 1993. Снимка Ани Тодорчева
Кристо, Жан-Клод, Лъчезар Бояджиев, Ню Йорк, май 1993. Снимка Ани Тодорчева

Лъчезар Бояджиев е художник, куратор и лектор. Неговите творчески интереси са свързани с визуалната култура и процесите на глобализация в изкуството като проблематика и език; с личните интерпретации на публичното пространство и визуалността на глобалния град; с проблематиката на частно и публично в света на артиста; и с въвличането на публики чрез преодоляването на делението между локално/глобално, активен/пасивен участник, артист/публика. Неговите медии са инсталацията, фотографията, рисунката, обекта, текста, видеото и пърформативната лекция. Някои по-нови изложби са: „Stand Out! …& Standstill!”, One Night Stand Gallery, Sofia (solo); „Commercial Show with a Non-Profit Goal”, 0gms–drawer Gallery, Sofia (solo); „Not a Library Artist either”, SALT Galata, Istanbul (2013, solo); „Artist in the Storage”, City Art Gallery, Sofia (2010, solo); „Inside Out – Not So White Cube”, City Art Gallery, Ljubljana; „The Grammar of Freedom: Five Lessons”, GARAGE MCA, Moscow; „Art for Change 1985-2015”, Sofia City Gallery, Sofia (all in 2015); „Disconsent”, Ancient Bath – CCA, Plovdiv, Bulgaria (2014); „Economics in Art”, MOCAK, Cracow (2013); „The Best of Times, the Worst of Times”, 1st Biennial, Kiev and „The Eye Never Sees itself”, 2nd Biennial, Yekaterinburg (2012); „The Global Contemporary”, ZKM, Karlsruhe (2011).

Лекторът познава автора и изследва творчеството на Кристо и Жан-Клод от началото на 1980-те години. Участва в конференции и има множество публикации по темата, например: Бояджиев, Лъчезар. Кристо и Жан-Клод – красотата (ваша), парите (техни), публичността (обща), в-к „Култура”, бр. 23 (2815), 12 юни 2015; kultura.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here