Международно признание за Станислава Пекова – гл.редактор на списание „Черно и Бяло” и член на Съюза на българските журналисти

0

грамота Станислава Пекова[dropcap style=”flat”]Г[/dropcap]лавният редактор и издател на нашето бутиково списание „Черно и Бяло”, медиен партньор на Съюза, г-жа Станислава Пекова получи престижно признание за дейността си да популяризира в България културния живот на българската общност във Виена и в цяла Австрия. По време на тържествения концерт на 29 октомври 2015г. от 19 ч. в БКИ „Дом Витгенщайн”, беше отбелязана 70-годишнина от създаването на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий” – Виена. Събитието се проведе под патронажа на Извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия Н.Пр. г-жа Елена Шекерлетова. От името на българската общност, председателят на БКПО „Кирил и Методиий” г-н Бойчо Дамянов награди с Юбилейни грамоти дейци на организацията, извънредния и пълномощен посланик на България в Австрия и дългогодишният приятел на БКПО – сп. „Черно и Бяло”, в лицето на неговия главен редактор г-жа Станислава Пекова.

За честването на юбилея в Дом „Витгенщайн” пристигнаха представители на български държавни институции, на българската общност и дългогодишни партньори на организацията от австрийска страна. Специален гост бе председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов. От София по повод годишнината пристигнаха доц. Иво Панов от СУ „Св.Климент Охридски”, доц. Веселка Тончева от БАН, както и екип на български медии, които отразиха събитието.

Stanislava Pekova

Красимир Петков


За БКПО „Кирил и Методий”

Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий” – Виена е една от най-старите български културни организации по света и през годините винаги е била стожер на българските традиции и дух в Австрия. Тя е създадена през 1955г. като приемник на основания през 1945г. Български антифашистки клуб. БКПО „Кирил и Методий” е инициатор на откриването на паметника на Христо Ботев в Голс, провинция Бургенланд и полагане началото през 2001г. на ежегодните Ботеви дни. Всяка година на това място, в дните около 2 юни, пред паметника на пламенния революционер и поет полагат венци не само представители на българската общност в Австрия, но и сънародници от Словакия, Чехия, Унгария.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here