Паметна плоча възкреси спомена за Асен Русков и съпругата му

0

DSC_3125Паметна плоча за легендарния оперетен комик Асен Русков (12 юли 1896–23 юни 1958) и съпругата му, актрисата Елисавета Рускова 14 декември 1897–29 май 1985) бе поставена на фасадата на къщата, която двамата артисти изграждат през 30 те години на миналия век на ул. „Арх. Йордан Миланов” 30 в Лозенец, в съседство със спирка Вишнева. Къщата е известна с красивата си фасада с капаци на прозорците и със скулптурата на жаба, аранжирана в двора. На това място известни актьори и манекенки си правят фотосесии, но малцина знаят че това е домът на Асен Русков. Прочутият артист строи къщата по собствен план, а в двора изгражда атрактивна беседка, където през лятото събира колеги и приятели. Мястото за строеж му е подарено от столична община, която по онова време е поела ангажимента да осигури терени за строителство на къщи на видни личности от интелектуалния елит. Тъй като транспортът е бил нередовен, късно вечер след представление Рускови са се прибирали у дома с предварително наета каруца с кон.
След смъртта на Русков през 1958г. съпругата му Елисавета продава къщата, защото и е трудно да я стопанисва сама. Новите собственици както и по-възрастните съседи пазят спомена за колоритната оперетна двойка.

Асен Русков и Елисавета Рускова са сред основателите на българския оперетен театър. Звездата на Русков изгрява още в театър „Ренесанс” през 1920-та, когато двамата с Мими Балканска се превръщат в звезди на театрална София, а имената им не слизат от афиша и от пресата. В златните сезони на Кооперативния театър, Свободен театър, Одеон, Художествен оперетен театър, Народна оперета Рускови са също водещи актьори. Утвърждават се в комичното амплоа, снимат се и в някои от първите български филми.

На сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски” в началото на 50-те години Асен Русков достига творческия си връх като Менелай в „Хубавата Елена”, Мишка в „Царицата на чардаша”, Латичели в „Младостта на маестрото”. Наричат го Царя на смеха, а прохождащият бъдещ оперетен комик Видин Даскалов черпи от неговия богат сценичен опит. Елисавета Рускова пък оставя трайна диря в историята на театъра с роли като Общественото мнение в „Орфей в ада”, Хаджигенчовица от „Българи от старо време”, Стрина Драгана от „Имало едно време”, Михалица от „Бунтовна песен” и др. Повече от 150 са ролите ѝ в над 8000 спектакъла – впечатляваща равносметка за кариерата на талантливата актриса.

Инициативата за паметния знак е на журналистката Елиана Митова. „С тази паметна плоча искаме да върнем на София добрия спомен за двама легендарни артисти. Местата им са все още незаети, а примерът им е заразителен за поколенията, които ги следват на сцената”, каза Митова на откриването. Голям е приносът на г-жа Малина Едрева – председател на Постоянната комисия за образование, култура, наука и културно многообразия при Столичния общински съвет, както и на арх. Антония Ичева, изработила безвъзмездно проекта.

Меломаните проф. Александър Джеров и съпругата му, звездите на Музикалния театър Светлана Иванова, Добрина Икономова, Валентина Корчакова, Мария Николов и Александър Мутафчийски положиха цветя пред паметния знак. Трогателни спомени за двамата артисти сподели настоящият собственик на красивата къща проф. Цвети Цветков, който е запазил не само външния вид на сградата, но и прочутата беседка на Русков в двора, както и просторната градина.

текст и снимки: Мари Къналян

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here